- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Λευτέρης Αυγενάκης: Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών (video, pics)

Την πλήρη αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπεγράφη την Κυριακή στους Ψαράδες, εξέφρασε ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο περιοδείας του στη Φλώρινα, επικεφαλής κλιμακίου βουλευτών.

Ο κ. Αυγενάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέλυσε σημείο προς σημείο τη Συμφωνία και στάθηκε στο θέμα της γλώσσας και της εθνότητας, των σχολικών βιβλίων, των εμπορικών σημάτων και ονομασιών κ.ά.

«Η κυβέρνηση έφερε τη χειρότερη συμφωνία που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί και που συνιστά μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Μια συμφωνία που δημιουργεί τετελεσμένα και που θίγει τα εθνικά συμφέροντα και προσβάλλει την Ιστορίας μας» είπε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε πως η συμφωνία «είναι προκλητική και προβληματική

Ο κ. Αυγενάκης μίλησε και για τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Σέλτσα ο οποίος, όπως υποστήριξε, «σε προηγούμενους χρόνους είχε προσφύγει και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως οπαδός της άποψης για ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην περιοχής». Και αναρωτήθηκε: «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος τα αποδέχονται; Συμφωνούν με τον κ. Σέλτσα; Και αν όχι γιατί δεν έχουν πάρει θέση επ’ αυτού;».

Μεταξύ άλλων είπε επίσης:

Κρίσιμη χαρακτήρισε τη στιγμή της επίσκεψης ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος «γιατί πριν λίγες μέρες η σημερινή κυβέρνηση εγκλημάτησε», ενώ ο βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης υπογράμμισε πως η συμφωνία θα φέρει δεινά και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μάκης Θεοδώρου μίλησε για «πληγωμένη, θυμωμένη και οργισμένη Φλώρινα».

Ο κ. Αυγενάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο και εν συνεχεία με φορείς και συλλόγους στο Επιμελητήριο. Κατόπιν, μετέβη στις Πρέσπες όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Παναγιώτη Πασχαλίδη και συναντήθηκε με κατοίκους των Ψαράδων.

Τον κ. Αυγενάκη συνόδευαν ο αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – Βουλευτής Φλώρινας Γ. Αντωνιάδης, ο Βουλευτής Πέλλας Γ. Καρασμάνης, η Αν. Τομεάρχης Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων – Βουλευτής Καστοριάς Μ. Αντωνίου, ο Τομεάρχης Οικονομικών – Βουλευτής Ημαθίας Απ. Βεσυρόπουλο, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Βουλευτής Καβάλας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης και στελέχη του κόμματος.