- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πανελλαδικές: Απαντήσεις στα Μαθηματικά Προσανατολισμού

μιντεκιδηςΌπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δημοσιεύω τις απαντήσεις των θεμάτων μαθηματικών προσανατολισμού. Γενικώς, το επίπεδο των θεμάτων στις φετινές εξετάσεις ήταν βαθμού δυσκολίας κάτω του μετρίου. Ίσως τα ευκολότερα θέματα τις εικοσαετίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Οι θεματοδότες της ΚΕΓΕ (Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων) πάντα μας επιφυλάσσουν κάποια έκπληξη, θετική ή αρνητική. Φέτος αποφάσισαν να αναβαθμίσουν την ποιότητα των εκπλήξεων και να προχωρήσουν στην σφαίρα του γελοίου. Δέν θα το πιστέψετε, αλλά η γκάφα της ΚΕΓΕ φέτος δεν έχει τα όριά της: Το τρίτο θέμα, άκουσον άκουσον,  ήταν μία άσκηση από τα Μαθηματικά της Γ’ Γυμνασίου(sic), ελαφρώς παραποιημένη και συγκεκριμένα η άσκηση 7, σελίδα 157 (το βιβλίο μου είναι εκδόσεως 2013).

Μετά από τέτοια γκάφα η επιτροπή θα πρέπει να παραιτηθεί και να επαναληφθούν οι εξετάσεις, αν φυσικά υπάρχει ίχνος σοβαρότητας από την μεριά του υπουργείου παιδείας και αν έχει απομείνει ελάχιστος σεβασμός του υπουργού παιδείας προς τους υποψηφίους οι οποίοι μετά από τουλάχιστον δύο έτη προετοιμασίας, κόπων και εξόδων των οικογενειών τους, καλούνται να διαγωνιστούν σε θέμα Γ’ Γυμνασίου.

Τέτοιο φαινόμενο τον τελευταίο μισό αιώνα που συμβαίνει να γνωρίζω τα θέματα των εισαγωγικών εξετάσεων, δεν έχει παρατηρηθεί.

Μας είχε υποσχεθεί ο υπουργός παιδείας πως θα αναβάθμιζε την ΚΕΓΕ και θα τοποθετούσε αξιοκρατικώς τα μέλη της και όχι κομματοσκυλικώς, όπως συνήθιζαν να πράττουν οι προηγούμενοι.

Τώρα καταλάβαμε τί εννοούσε…

Πάντα κατώτερα μαυρογιαλούροι, πάντα!!!
Παντελής Μιντεκίδης