- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Με τα «καλέσματα» ξεκινά το 8ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα

Ανοίγει σήμερα με τα «καλέσματα» η αυλαία του 8ου Παμμακεδονικού Ανταμώματος, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέοι Ορίζοντες» Σιταριάς, το οποίο θα κορυφωθεί την Κυριακή 15 Ιουλίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

«ΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ»

Ώρα έναρξης της εκδήλωσης: 8 μ.μ.

Τοποθεσία έναρξης: νέο πάρκο Φλώρινας

Στα πλαίσια του 8ου Παμμακεδονικού Ανταμώματος θα πραγματοποιηθούν τα παραδοσιακά καλέσματα, με συνοδεία ορχήστρας, από τους χορευτές των συμμετεχόντων συλλόγων προς τους συνδημότες μας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει από το νέο πάρκο, θα συνεχίσει προς τον κεντρικό πεζόδρομο της Φλώρινας και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία Γ. Μόδη, στα ιστορικά κανόνια της πόλης. Καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής θα υπάρχουν κεράσματα για όλον τον κόσμο, τσίπουρο, κρασί, διάφορα παραδοσιακά εδέσματα.

Στην κεντρική πλατεία οι συμμετέχοντες πολιτιστικοί σύλλογοι θα μας παρουσιάσουν χορούς από τον τόπο τους με τη συνοδεία δικής τους ορχήστρα.

Οι συμμετέχοντες σύλλογοι θα είναι οι εξής:

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

«ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ»

Ώρα έναρξης: 9:30 μ.μ.

Χώρος διεξαγωγής: Κεντρική πλατεία Σιταριάς

Η συγκεκριμένη βραδιά θα μας χαρίσει ένα θέαμα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καθώς οι σύλλογοι θα μας παρουσιάσουν χορούς από τις περιοχές τους.

Επιπλέον, από τον Π.Σ. Κορινθίας «Μέγας Αλέξανδρος» θα παρουσιαστεί η παράσταση – αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ με τον τίτλο «Ας ερχόσουν για λίγο».

Η ορχήστρα που θα πλαισιώνει την εκδήλωση είναι «Η Τοπική Παράδοση Φλώρινας».

Οι συμμετέχοντες σύλλογοι είναι οι εξής:

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

«ΧΟΡΟ-ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ»

Ώρα έναρξης: 9:00 μ.μ.

Χώρος διεξαγωγής: Κεντρική πλατεία Σιταριάς

Η σημερινή βραδιά θα κυλήσει με χοροεκφράσεις, καθώς ο χορός αποτελεί έκφραση και η παράδοση ολοκληρώνει την ταυτότητα μας. Πρωταγωνιστές σύλλογοι είναι οι παρακάτω:

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

«ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ»

Ώρα έναρξης της εκδήλωσης 9:00 μ.μ.

Χώρος διεξαγωγής: Κεντρική πλατεία Σιταριάς

Στις 9:00 μ.μ. o Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας Θεόκλητος θα τελέσει αγιασμό. Μετέπειτα θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τις τοπικές αρχές της εκδήλωσης και θα δοθούν αναμνηστικά και τιμητικές πλακέτες σε όλους τους αρωγούς της προσπάθειας (τοπικές αρχές, συνδιοργανωτές, σύλλογοι, χορηγοί).

Στις 10:00 μ.μ. ξεκινάει η διαδικασία του Ανταμώματος, όπου όλοι οι σύλλογοι, από τρεις μεριές του χωριού θα ανταμώσουν στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορεύοντας και τραγουδώντας. Σε κάθε μεριά θα υπάρχει ορχήστρα που θα συνοδεύει τους χορευτές. Έπειτα από την αντάμωση των συλλόγων θα ακολουθήσει γλέντι για όλον τον κόσμο.

Η ορχήστρα που θα πλαισιώνει την εκδήλωση είναι οι «Χρυσές Νότες».

Οι σύλλογοι που θα συμμετάσχουν είναι οι παρακάτω: