- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Παραδοσιακά σπίτια και εκκλησίες της Φλώρινας στην εντυπωσιακή έκθεση έργων μακέτας του Γιάννη Λουκά (video, pics)

11 μακέτες παραδοσιακών σπιτιών και εκκλησιών της Φλώρινας παρουσιάζονται στην έκθεση του Γιάννη Λουκά με τον τίτλο «Υπό κλίμακα», που φιλοξενείται στην αίθουσα εκθέσεων της Πινακοθήκης του «Αριστοτέλη».

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν χθες, παρουσία του Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος και ο πρόεδρος του «Αριστοτέλη» Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος.

Ο Γιάννης Λουκάς ξεκίνησε να ασχολείται με τις κατασκευές από την παιδική του ηλικία. Με το πέρασμα των χρόνων πέρασε και στην κατασκευή μακετών, ένα χόμπι στο οποίο αφιερώθηκε ενεργά από το 2013, οπότε και ολοκλήρωσε το πρώτο του έργο, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλαδορράχης.

Από τότε και μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρώσει 11 συνολικά μακέτες παραδοσιακών κτιρίων (6) και εκκλησιών της Φλώρινας (5), οι οποίες και παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.

Τα υλικά που χρησιμοποιεί για τις μακέτες του είναι πηλός, μακετόχαρτο, σύρμα, χρώματα, φελιζόλ, ξύλα, πέτρες, αλλά και άλλα απλά καθημερινά υλικά.

Έχοντας ως άξονα την αγάπη του για τη Φλώρινα, ο Γιάννης Λουκάς επιχειρεί με τα συγκεκριμένα έργα του, να προσθέσει ένα μικρό λιθαράκι στη διάσωση της πολιτιστικής, εκκλησιαστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μας. Όπως και ο ίδιος τόνισε στη διάρκεια των εγκαινίων: «δεν αισθάνομαι καλλιτέχνης. Οι κατασκευές είναι το χόμπι μου από παιδί και αυτό που, ελπίζω, να συνεχίσω να κάνω και τα επόμενα χρόνια. Τα έργα που βλέπετε σήμερα είναι αποτέλεσμα δουλειάς των τελευταίων πέντε χρόνων. Οι μακέτες αυτές κατασκευάστηκαν στον, ελάχιστο, ελεύθερο χρόνο μου μεταξύ δουλειάς και οικογένειας. Το κίνητρο μου, πέρα από τη δημιουργική αξιοποίηση αυτού του λιγοστού ελεύθερου χρόνου, είναι και η αγάπη μου για τη Φλώρινα, την παράδοσή της, την αρχιτεκτονική της. Είναι οι μνήμες που κάθε ένα από αυτά τα κτίσματα και τις εκκλησίες ξυπνούν σε μένα και φαντάζομαι και σε σας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 12 Αυγούστου.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 19:00-22:00, Κυριακές: 11:00-13:00 και 19:00-22:00.