- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η Θεσσαλονίκη γέμισε ήχους και γεύσεις της Πρέσπας με την παρουσίαση της γιορτής φασολιού – τσιρονιού (pics)

Ο ήχοι από τα χάλκινα, τη λύρα και το κλαρίνο των παραδόσεων της Πρέσπας ήχησαν στην περιοχή του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 30.8.2018 καλώντας τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας να γευτούν τα εκλεκτά προϊόντα της Πρεσπιώτικης γης και να χορέψουν μαζί με τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεσπιωτών.

Ο στόχος της δράσης ήταν αφενός η ενημέρωση των Θεσσαλονικέων για τις Πρέσπες, την περιοχή, τα αξιοθέατα καθώς και τις δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν ως επισκέπτες και αφετέρου η γνωριμία με τα προϊόντα της Πρέσπας και ιδίως τα φασόλια και τα ψάρια των λιμνών.

Ήταν μια ιδιαίτερα όμορφη βραδιά εδώ στη Θεσσαλονίκη με τους ήχους, τα χρώματα και τις γεύσεις της Πρέσπας που πιστεύω γοήτευσε τους κατοίκους, δήλωσε ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης. Μαζί με όλους τους φορείς της περιοχής ενημερώσαμε για την περιοχή μας και τα προϊόντα της και απευθύναμε διαρκή πρόσκληση επίσκεψης στην Πρέσπα να τα απολαύσουν και στο φυσικό τους χώρο. Θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου αλλά και να συγχαρώ τα μέλη του χορευτικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεσπιωτών και το μουσικό συγκρότημα για τις υπέροχες στιγμές που ας πρόσφεραν.

Σήμερα ολοκληρώνεται η εκστρατεία ενημέρωσης και αύριο Σάββατο 1/9/2018 οι εκδηλώσεις Φασολιού Τσιρονιού κορυφώνονται με τη μεγάλη γιορτή στο Λαιμό, στο πάρκο μπροστά στο Δημαρχείο, με παραδοσιακά εδέσματα βασισμένα στα περίφημα φασόλια Πρεσπών και τα πεντανόστιμα τσιρόνια, τραγούδια και χορούς της περιοχής και βέβαια την παραδοσιακή πρεσπιώτικη φιλοξενία.

Οι δράσεις συνδιοργανώνονται από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Ο Πελεκάνος», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρεσπιωτών στα πλαίσια του προγράμματος POLIPRESPA που συγχρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.