- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ερώτηση Αντωνιάδη για το εργασιακό μέλλον των εργαζόμενων στα Κ.Η.Φ.Η.

Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Εργασιακό μέλλον των εργαζόμενων στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.)

Κυρία Υπουργέ,

Εδώ και χρόνια θεσπίστηκαν από την πολιτεία δύο πολύ σημαντικά προγράμματα προκειμένου να βοηθηθούν οι αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Το πρώτο είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι» και το δεύτερο, η λειτουργία των «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (Κ.Η.Φ.Η.). Και τα δύο αυτά προγράμματα προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες προς τους πολίτες που έχουν ανάγκη, κυρίως χάρη στις προσπάθειες των εργαζόμενων σε αυτά που εργάζονται με καθεστώς συμβάσεων οι οποίες ανανεώνονται κατόπιν πιέσεων κάθε φορά.

Τα Κ.Η.Φ.Η. είναι  μονάδες ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια, κ.λπ.), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στη φροντίδα που έχει αναλάβει. Οι υπηρεσίες που παρέχονται μεταξύ άλλων είναι η νοσηλευτική φροντίδα, η σίτιση με πρόγευμα και γεύμα, παρέχονται χώροι ανάπαυσης, ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, προγράμματα ανάπτυξης λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, κοινωνική στήριξη, καθώς και μετακίνηση των ωφελούμενων από και προς τη δομή με συνοδό κοινωνικό φροντιστή.

Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», φαίνεται πως δίνεται μία οριστική λύση στο αβέβαιο εργασιακό καθεστώς των εργαζόμενων σε αυτό, με την επικείμενη προκήρυξη μόνιμων θέσεων μέσω σχετικής προκήρυξης. Για τους εργαζόμενους στα Κ.Η.Φ.Η. δεν προβλέφθηκε ως τώρα κάτι αντίστοιχο, παρόλο που ενώ από το 2002 καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είναι ακόμα όμηροι των ανανεούμενων συμβάσεων εργασίας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται η κα Υπουργός

Υπάρχει πρόθεση να δοθεί λύση και στους εργαζόμενους στα Κ.Η.Φ.Η. ανάλογη με αυτή με τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι»,  με δεδομένο πως εδώ και 16 χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ενός πολύ σημαντικού μέρους των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας και είναι πολύ λιγότεροι στον αριθμό;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης