- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ημερίδα για τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας από το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας (video, pics)

Με στόχο την επιστημονική καταγραφή, ενδυνάμωση και διατήρηση των παραδόσεων, το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας διοργάνωσε μια εξαιρετική ημερίδα με θέμα «Οι παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας», η οποία κράτησε το ενδιαφέρον για πάνω από τρεις ώρες.

Εκλεκτές ομιλήτριες, ειδικές επιστήμονες – ερευνήτριες αναφέρθηκαν στην αυθεντικότητα, τη συντήρηση, την ανάδειξη, το πλήθος και τον πλούτο των σχεδίων και των μοτίβων των φορεσιών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας, Χριστίνα Γκόλνα, τόνισε στην ομιλία της τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ημερίδας για την περιοχή μας.

Κεντρικές ομιλήτριες ήταν:

«Μια ιστορία για ρούχα με φροντίδα και γνώση. Η τεκμηρίωση των ενδυμάτων και των εξαρτημάτων τους στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ). Από τα βιβλία εισαγωγής και τις χειρόγραφες καρτέλες στην ψηφιακή βάση δεδομένων».

«Οι φορεσιές της Φλώρινας στα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Δέκα χωριά, εκατό (;) φωτογραφίες και κάποια ερωτηματικά».

«Φύλαγε τα ρούχα σου….» Η προληπτική συντήρηση των παραδοσιακών ενδυμάτων.

«Παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης. Μορφολογία – λειτουργία»

«Κεντημένα μονογράμματα σε νυφιάτικες πουκαμίσες στο πλαίσιο μιας έρευνας για τις τοπικές ενδυμασίες της Φλώρινας»

Χαιρετισμούς απηύθυναν η ειδική συνεργάτης του δημάρχου Αμυνταίου σε θέματα πολιτισμού Αρετή Κοσμοπούλου, η οικονομική επόπτης του Επιμελητηρίου Φλώρινας Αθηνά Παπαδοπούλου και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Αντωνιάδης.

Η ημερίδα ήταν συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και το δήμο Φλώρινας.