Ως κάτοικος της Φλώρινας και πολύ τακτική επιβάτης του δικτύου της ΤραινΟΣΕ, ήθελα να υποβάλω έναν προβληματισμό σχετικά με τη μετακίνηση με τρένο.
Η μόνη αμαξοστοιχία που ενώνει τη Δυτική Μακεδονία με τη Νότια Ελλάδα (με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κάνεις ένα ταξίδι 6 ωρών 9 ή 12 ώρες) είναι πλέον μία. Πρόκειται για την αμαξοστοιχία 86 με μετεπιβίβαση στο Πλατύ στην αμαξοστοιχία Intercity 61 για Αθήνα.
Η εν λόγω αμαξοστοιχία λοιπόν φτάνει στο Πλατύ στις 18.19 και η μετεπιβίβαση πρέπει να γίνει στις 18.28. Συχνά υπάρχουν καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανταπόκριση και το επόμενο τρένο περνάει μετά από 5 ώρες περίπου. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία.
Να σημειωθεί ότι ο σταθμός του Πλατέως είναι έξω από το χωριό και πέρα από ένα μικρό καφενείο δεν έχει υποδομή να φιλοξενήσει επιβάτες για τόση ώρα. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, νιώθεις ότι είσαι στην κυριολεξία στη μέση του πουθενά.
Η ερώτηση μου λοιπόν είναι η εξής. Εφόσον το τρένο 83 φτάνει στη Φλώρινα στις 14.55 και περιμένει μια ώρα περίπου στο σταθμό, γιατί δε φεύγει λίγο νωρίτερα από τις 16.12 ώστε να διασφαλίζει ότι η μετεπιβίβαση θα γίνεται κανονικά; Τα 10 λεπτά διαφοράς των 2 τρένων θα μπορούσαν να είναι 20 ή 30 ούτως ώστε να μην υπήρχε το άγχος ότι μπορεί να μην προλάβει το τοπικό (86) το intercity (61).
Πώς είναι δυνατόν ο προγραμματισμός των δρομολογίων να μην έχει προβλέψει να διασφαλιστεί η μετεπιβίβαση των επιβατών της μόνης αμαξοστοιχίας που συνδέει ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία με τη Νότια Ελλάδα;
Έχω απευθυνθεί στην ΤραινΟΣΕ πολλές φορές θέτοντας το παραπάνω ζήτημα όμως (πέρα από ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα) δεν έλαβα πότε απάντηση. Θεωρώ ότι μια πιο συντονισμένη ενέργεια από πλευράς του επιβατικού κοινού πιθανώς να μπορούσε να φέρει κάποιο αποτέλεσμα.