- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

«Οι δικοί μας ήρωες»: Έκθεση πτυχιακής εργασίας του Κωνσταντίνου Ζέρβα

Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, στις 8.00 μ.μ., θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης της πτυχιακής εργασίας του Κωνσταντίνου Ζέρβα με τον τίτλο «Οι δικοί μας ήρωες», στην αίθουσα της πινακοθήκης του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

 

Σημείωμα του καλλιτέχνη

Σε αυτούς του καιρούς της εγχώριας κρίσης και σύγχυσης που επικρατεί, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη και η τέχνη. Αυτή η κρίση έχει σαν αποτέλεσμα την αναζήτηση απαντήσεων και λύσεων σε μια λιγότερο συμβατική τέχνη, με τάση προς αφηρημένες και μη εξορθολογιστικές προσεγγίσεις.

Εγώ αντίθετα, αναζητώ την καλλιτεχνική μου έκφραση στο κλασικό. Από μικρό παιδί, οι εικόνες που έχω από την ερασιτεχνική ενασχόληση του πατέρα μου με τη ζωγραφική ήταν τοπία, πορτρέτα οικογενειακά και μη, με μια καθαρή γραμμή και με μια ιδιαιτερότητα εντελώς δική του, με μια προσέγγιση όμως πάντοτε κλασική. Οι πίνακες αυτοί έχουν όλοι ένα χαρακτηριστικό, κάθε φορά που τους βλέπεις είναι σαν να έγιναν τώρα. Και ανασύρουν πάντα μνήμες και ευχάριστα συναισθήματα άσχετα με το θέμα τους, μόνο με την τεχνική τους. Για μένα αποτέλεσαν και αποτελούν μνημεία τέχνης.

Αυτό το πρώτο ερέθισμα που είχα από τον πατέρα μου, ήταν καθοριστικό για την επιλογή μου να ασχοληθώ με την τέχνη. Όταν εισήλθα στην Σχολή Καλών Τεχνών, χωρίς καμία άλλη επιρροή, εντελώς παρορμητικά πιστεύω, το καλλιτεχνικό μου «είναι» στράφηκε σε έναν μόνο τομέα, την γλυπτική. Σε μια ιδιαίτερη στιγμή συνειδητοποίησα και ταυτόχρονα επέλεξα η γλυπτική να είναι ο στόχος μου και το μότο μου. Και φυσικά η κλασική γλυπτική, οι καθαροί όγκοι, το καθαρό αποτέλεσμα, κατανοητό και ταυτόχρονα μεγαλοπρεπές και μνημειώδες, εικονιστικό όπως η ρωμαϊκή γλυπτική, που επέδειξε μεγάλη πρωτοτυπία στην εικονιστική προτομή και το ανάγλυφο. Η ρωμαϊκή προτομή εισάγει στην τέχνη την ομοιότητα του πρότυπου και όχι την εξιδανικευμένη απεικόνισή του.

 

Δείτε περισσότερα για την έκθεση πατώντας εδώ