- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Παρατάθηκε η λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου για δύο χρόνια

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Πηγή: Πρωινός Λόγος

 

Δημοσιεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου 2018 στην εφημερίδα της κυβέρνησης με αριθμό φύλλου 5301 η επιμήκυνση των ωρών λειτουργιάς του ΑΗΣ Αμυνταίου από τις 17.500 σε 32.000, η οποία υπογράφτηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 19 Νοεμβρίου. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι οι 17.500 ώρες είχαν εκπνεύσει την ημέρα της τροποποίησης, στις 19 Νοεμβρίου και με την εν λόγω απόφαση αυξάνονται σε 32.000.

H παράγραφος 4 του άρθρου 29 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Στην περίπτωση μονάδων καύσης συνολικής ονομαστικής θερμικής ισχύος άνω των 1.500 ΜW, οι οποίες έχουν αρχίσει να λειτουργούν, είτε δοκιμαστικά είτε εμπορικά, πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του 1986 και χρησιμοποιούν εγχώρια στερεά καύσιμα με καθαρή θερμογόνο ισχύ μικρότερη των 5.800 kj/kg, με περιεκτικότητα σε υγρασία άνω του 45% κατά βάρος, με συνδυασμένη περιεκτικότητα υγρασίας και τέφρας άνω του 60% κατά βάρος και με περιεκτικότητα οξειδίου του ασβεστίου στην τέφρα άνω του 10%, ο αριθμός των ωρών λειτουργίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) ανέρχεται σε 32.000.».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μονάδα έχει ακόμα δύο χρόνια ζωής αναμένοντας την περιβαλλοντική της αναβάθμιση, όπως έχει σχεδιάσει το υπουργείο Ενέργειας. Αποσοβήθηκε ο κίνδυνος τροφοδοσίας με τηλεθέρμανση για το Αμύνταιο , το Φιλώτα και τη Λακκιά Φλώρινας , όχι όμως για την Πτολεμαΐδα. Για τον ΑΗΣ Καρδιάς ακόμα δεν έχει υπογραφτεί ανάλογη τροποποίηση και η περίπτωση του Αμυνταίου δεν είναι αντίστοιχη με της Καρδιάς αφού η θερμική ισχύς της είναι κάτω των 1.500 MW.
Βεβαίως περιμένουμε κάτι ανάλογο και για τον ΑΗΣ Καρδιάς κατά παρέκκλιση όμως της κοινοτικής οδηγίας και μετά από απανωτά αιτήματα της ελληνικής πλευράς για συνέχιση των ωρών λειτουργίας, τα οποία απορρίφθηκαν .Το κατά πόσο μια τροποποίηση ενός νόμου απομακρύνει τον κίνδυνο απόδοσης ευθυνών είναι ένα άλλο θέμα.

Πάντως ο ΑΗΣ Καρδιάς δεν φαίνεται να μπαίνει στον ενεργειακό σχεδιασμό οπότε και οι δηλώσεις για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ως προς της παράταση των ωρών δεν λέει τίποτα. οι μονάδες 1 και 2 της Καρδιάς σβήνουν τα τέλη του 2018, ενώ η 3 και 4 το Μάρτιο του 2019. Ο κ. Σταθάκης ποτέ δεν μίλησε για περιβαλλοντική και λειτουργική αναβάθμιση της μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, αλλά και τους εργαζόμενους.

Ακόμα κι αν υπογραφτεί μια τροποποίηση μιας ακόμα υπουργικής απόφασης της τελευταίας στιγμής, βλέπε Αμύνταιο για την παράταση των ωρών λειτουργούμε εκτός πλαισίου με τα πρόστιμα αργά ή γρήγορα να έρθουν.

Διαβάστε το σχετικό