- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας για την Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 27 χρόνια από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού όπου η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. προσέφερε έναν νέο ορισμό για την παιδική ηλικία και τα δικαιώματα του παιδιού, τα οποία επιγραμματικά είναι:

α. Το δικαίωμα για ζωή, για στέγη, φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

β. Το δικαίωμα για ασφάλεια, δίχως κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση

γ. Το δικαίωμα για εκπαίδευση και παιχνίδι

δ. Το δικαίωμα να σκέφτονται και να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους

Το ελληνικό κράτος κύρωσε τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του Παιδιού με τον Ν.2101/1992 και έκτοτε επικαιροποιεί, εκσυγχρονίζει και αναμορφώνει τη νομοθεσία με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού και σύμφωνα με το κοινωνικό – οικονομικό συγκείμενο. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν οι τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις για τη ρύθμιση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης (Ν. 4521/2018), την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και την ένταξή τους στην εκπαίδευση (Ν. 4554/2018), την ίδρυση αυτοτελών γραφείων προστασίας ανήλικων θυμάτων – «τα σπίτια του παιδιού» (Ν. 4478/2017) καθώς και τον νόμο για την υιοθεσία και αναδοχή (Ν.4538/2018), ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και αντίστοιχους κοινωνικούς φορείς να προχωρήσουν με τις καλύτερες προϋποθέσεις για δράσεις αποϊδρυματοποίησης, ένταξης παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες -παρέχοντάς τους ένα οικογενειακό μέλλον και όχι την κλειστότητα του ιδρύματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ως ΝΠΔΔ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με έδρα τη Φλώρινα, δραστηριοποιείται στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και παιδικής προστασίας, με σκοπό την εποπτεία, τον συντονισμό και την κατεύθυνση δράσεων της σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής.

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Κέντρου,

O Πρόεδρος,
Λάζαρος Κ. Παπουτζής