- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο αγροδιατροφικός τομέας και η συμφωνία των Πρεσπών

Το ΓΕΩΤΕΕ, ως επιστημονικός σύμβουλος του κράτους, σύστησε επιτροπή επιστημόνων, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων των επιστημονικών συμβούλων του κράτους (ΣΕΒΕ, ΒΕΘ, ΕΒΕΘ), για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών στον αγροδιατροφικό τομέα.

Μια συμφωνία που έχει δομικά προβλήματα και ασάφειες. Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν κατοχυρώσει τους όρους ‘Μακεδονία’ και ‘μακεδονικό’ θα βρεθούν σε δυσμενέστατη θέση, καθώς, ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες της πΓΔΜ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο ‘μακεδονικό’ για πάντα και χωρίς τον επιθετικό προσδιορισμό Βόρεια, δεν υπάρχει αντίστοιχη ρητή πρόβλεψη για τις ελληνικές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει άμεσα να κατοχυρώσουν τα ‘μακεδονικά’ σήματά τους στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, είτε στο Ευρωπαϊκό Γραφείο του Alicante (για την ευρωπαϊκή αγορά) είτε στη Γενεύη (παγκόσμια κάλυψη). Μετά από τρία χρόνια, οι Έλληνες επιχειρηματίες θα κληθούν να αποδείξουν την ‘μακεδονικότητα’ των προϊόντων τους. Ακόμη και προϊόντα χωρίς εξαγωγές θα κινδυνεύσουν, αν ολοκληρωθεί η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

Τα πορίσματα αυτά ούτε εισακούσθηκαν, ούτε λήφθηκαν υπ’ όψην από την κυβέρνηση, τα στελέχη τους και προσωπικά από έναν-έναν τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Αντίθετα, αντιμετωπίστηκαν ως «φασιστικά» και υποτιμήθηκαν. Υποτιμήθηκαν από ανθρώπους που δεν έχουν το πνευματικό επίπεδο να αξιολογήσουν παρά μόνο με «πολιτικά κριτήρια».

Κυβέρνηση και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σε τοπικό επίπεδο, έχουν δείξει πως αντιμετωπίζουν την επιστημονική τεκμηρίωση, χαρακτηρίζουν απλές «επιστολές» κείμενα που έχουν δεδομένα και επιστημονικά συμπεράσματα και μπορούν να αντιπαρατεθούν σε προχειροδουλειές που ανατέθηκαν στα «δικά τους» παιδιά.

Συνημμένα τα πορίσματα της επιτροπής για τις επιπτώσεις στον αγροδιατροφικό τομέα από τη συμφωνία των Πρεσπών. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΑΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ