- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το χρονικό μιας νοσηλείας στην παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας

Αγαπητοί συμπολίτες,

Την περασμένη Δευτέρα, 28/01/2019, έγινε εισαγωγή του τρίχρονου γιου μας στο Γ.Ν. Φλώρινας λόγω ασθενείας. Διαγνώστηκε με ιογενή λαρυγγίτιδα, με αποτέλεσμα να γίνει η εισαγωγή για να χορηγηθεί στο παιδί εισπνεόμενη αδρεναλίνη και να αποφευχθεί μία ενδεχόμενη φραγή του λάρυγγα. Το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και οι παιδίατροι του νοσοκομείου φρόντισαν με τον καλύτερο τρόπο το παιδί μας. Ξεκίνησε αμέσως τη θεραπεία του και η κατάσταση της υγείας του είχε θετική εξέλιξη, μέχρι το επόμενο πρωινό της Τρίτης 29/01/2019. Και κάπου εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Αφού πραγματοποιήθηκε η πρωινή επίσκεψη των παιδιάτρων για να εκτιμηθεί η πορεία της κατάστασης της υγείας του παιδιού, μας ενημέρωσαν ότι θα γίνουν κάποιες εργασίες στην πτέρυγα της παιδιατρικής, οπότε και ζήτησαν την ανοχή μας σε κάθε είδους θόρυβο ή ενόχληση. Και όντως, μετά από λίγη ώρα, ένα συνεργείο εργατών ξεκίνησε να τρυπάει τον τοίχο που βρισκόταν ακριβώς δίπλα από πόρτα του δωματίου στο οποίο νοσηλευόταν το παιδί μας. Εμείς σε πλήρη άγνοια του τί μπορεί να συμβαίνει εκεί έξω και αφού ανοίξαμε την πόρτα του δωματίου, λίγο πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες, διαπιστώσαμε πώς το συνεργείο μόλις είχε γκρεμίσει έναν τοίχο. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Είχε σηκωθεί ένα τεράστιο νέφος σκόνης, το οποίο έμπαινε σταδιακά μέσα στα δωμάτια νοσηλείας των μικρών παιδιών και ακόμη περισσότερο στο δικό μας το οποίο όπως προαναφέρθηκε βρισκόταν ακριβώς δίπλα στην εστία του κακού. Όπως καταλαβαίνετε, η κατάσταση ήταν αποπνικτική για ένα 3χρονο παιδί το οποίο πλέον πάλευε να αντιμετωπίσει έναν πυρετό, μία λαρυγγίτιδα και ένα νέφος σκόνης το οποίο εισέπνεε παρά τη θέλησή του.

Για δύο ώρες δεν εμφανίστηκε καμία καθαρίστρια του νοσοκομείου να καθαρίσει εκείνη τη σκόνη η οποία είχε καλύψει κάθε σπιθαμή του διαδρόμου εισόδου της παιδιατρικής, αλλά και των δωματίων νοσηλείας. Μέχρι την ώρα, κατά την οποία, εγώ και η σύζυγός μου, ζητήσαμε από την Διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής να μας απαντήσει στο ερώτημα: «γιατί ενώ είχαν ασθενείς μέσα στους θαλάμους και ενώ γνώριζαν ότι στο ίδιο μας το παιδί παρείχαν θεραπεία για την αντιμετώπιση λαρυγγίτιδας και έντονου βήχα, επέτρεψαν να ξεκινήσουν τέτοιου είδους εργασίες;» Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι εκτίμησαν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα γιατί το παιδί είχε λαρυγγίτιδα (;;;) και ότι παίρνουν την ευθύνη για αυτό που συνέβη. Παράλληλα, ζητήσαμε τον λόγο και από τον Διοικητή του Γ.Ν. Φλώρινας για την κατάσταση που επικρατούσε στην Παιδιατρική Κλινική μετά το πέρας των εργασιών και η απάντησή του ήταν ότι προσπαθούν να παραδώσουν μια παιδιατρική στολίδι. Ζήτησε την ανοχή και την κατανόησή μας και μόλις πάρουμε το εξιτήριο να ενημερώσουμε τους Φλωρινιώτες συμπολίτες μας ότι γίνεται μία σημαντική προσπάθεια ανακαίνισης της παιδιατρικής κλινικής για να είναι έτοιμη μέχρι τον Μάρτιο.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 30/01/2019, με δική μας ευθύνη και ενώ το παιδί έβηχε ακατάπαυστα, ζητήσαμε εξιτήριο. Συνήλθε την Πέμπτη 31/01/2019 και η κατάσταση της υγείας του είναι ανοδική, αφού μας χορήγησε επιπλέον θεραπεία ο ιδιωτικός οικογενειακός μας παιδίατρος.

Το γνωρίζουμε όλοι ότι έρχονται εκλογές σύντομα, και ότι πρέπει να παραδώσετε έργο αγαπητοί κύριοι (για το κοινό καλό όπως θα συμπληρώνατε), δεν δεχόμαστε όμως να γίνεται προεκλογικός αγώνας πάνω από το κεφάλι του άρρωστου παιδιού μας. Επίσης, δεν μας αφορά το γεγονός ότι μόλις διοριστήκατε σε αυτή τη θέση. Αυτά είναι δικές σας δικαιολογίες και μόνο δικαιολογίες. Υπήρξε χρόνος να ανακαινιστεί η παιδιατρική κλινική καθώς ήταν κλειστή για έναν χρόνο. Θα μπορούσατε να μας αλλάξετε πτέρυγα έτσι ώστε να μην εισπνεύσουν όλα αυτά τα πλάσματα (και οι συνοδοί τους) όλον αυτό τον όγκο σκόνης. Κάνουμε λάθος;;; είμαστε παράλογοι;;; είμαστε είρωνες όπως μας αποκαλέσατε;;; Ναι, όταν έχουμε να κάνουμε με ασέβεια απέναντι στον ασθενή έχουμε κάθε δικαίωμα να ειρωνευτούμε και να διαμαρτυρηθούμε. Πάραυτα, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι εκ των υστέρων, ζητήθηκε συγγνώμη. Όμως, μπροστά στην πολιτική προβολή, η υγεία των παιδιών μας έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Είμαστε θύματά σας. Καμία ανοχή πια.

Με εκτίμηση,
Οι γονείς του μικρού Κωνσταντίνου