- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας σε εκπαιδευτική επίσκεψη

Οι φοιτητές της κατεύθυνσης ποιοτικού ελέγχου και ζωικής παραγωγής, του τμήματος τεχνολόγων γεωπόνων του ΤΕΙ δυτικής Μακεδονίας επισκέφτηκε πριν από λίγες εβδομάδες τη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας κρέατος «Megas Yeeros» στον Ασπρόπυργο Αττικής. Πρόκειται για μια υποδειγματική μονάδα παρασκευής κρεατοσκευασμάτων, όπως ο γύρος, τα σουβλάκια και άλλα εκλεκτά προϊόντα κρέατος που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Το τμήμα συνόδευσαν οι καθηγητές Κοϊδου Παρασκευή, Παπαδόπουλος Βασίλης και Αναστάσιος Κεσίδης.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της μονάδας. Ενημερώθηκαν για τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας της και γεύτηκαν τα υψηλής ποιότητας παραγόμενα προϊόντα της. Συγκεκριμένα:

Το εργοστάσιο «Megas Υeeros» στον Ασπρόπυργο Αττικής, σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες παρασκευής προϊόντων κρέατος και είναι από τα πιο εργονομικά στην Ελλάδα. Έχει κύρια προτεραιότητα την εξασφάλιση της ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγής και επενδύει σταθερά στην τεχνογνωσία και τον πιο σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Οι εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν έκταση περίπου 10.000 τ.μ. Η δομή των κτηρίων είναι τέτοια ώστε να αποφεύγεται η άμεση επαφή μεταξύ εργαζομένων διαφορετικού τομέα, καθώς και οι άσκοπες κινήσεις που δημιουργούν κινδύνους για την επιμόλυνση του κρέατος. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σε όλα τα στάδια επεξεργασίας του κρέατος είναι τελευταίας τεχνολογίας και σύμφωνα με την ενημέρωση, εμπλουτίζεται σταθερά με πρωτοποριακές μηχανολογικές λύσεις ώστε, παράλληλα με την καινοτομία, να εκμηδενίζεται και η ανθρώπινη αδυναμία.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης διαπιστώθηκε ότι η εταιρία έχει αυστηρά πρότυπα για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας εργασιών και προϊόντων, η οποία φαίνεται τόσο από τον έλεγχο των πρώτων υλών και την ανάλυση των δειγμάτων, όσο και από την παραγωγή του τελικού προϊόντος. Τονίστηκε επίσης ο σημαντικός ρόλος της εκπαίδευσης, της συχνής ενημέρωσης και επιμόρφωσης των εργαζόμενων, σχετικά με τους κανόνες ορθής βιομηχανικής υγιεινής πρακτικής και την πολιτική ασφάλειας τροφίμων. Το τμήμα ποιοτικού ελέγχου της εταιρίας σε συνεργασία με το τμήμα παραγωγής συνεχώς δημιουργούν αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν καινούργια προϊόντα αλλά και βελτιώσεις των υπαρχόντων. Η μεταφορά , η διαμονή και η διατροφή της εκδρομής χρηματοδοτήθηκε από τον επικεφαλής της εταιρίας “Μegas Υeeros”, κ. Λούστα Νικόλαο.

Τζάγκας Αθανάσιος,
Φοιτητής του τμήματος τεχνολόγων γεωπόνων Φλώρινας με κατεύθυνση ποιοτικό έλεγχο αγροτικών προϊόντων (ΠΕΑΠ)