- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Απάντηση του διοικητή του νοσοκομείου Φλώρινας επί της καταγγελίας γονέα για νοσηλεία στην παιδιατρική κλινική

Αγαπητοί συμπολίτες και εκδότες των ηλεκτρονικών blogs, έχοντας υπόψη την ανάρτηση και δημοσίευση συμπολίτη μας σε ιστοσελίδα, με τίτλο «Το χρονικό μιας νοσηλείας στην Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν.Φ», έχω να καταθέσω τα εξής:

Βασικά σας ενημερώνω ότι εκφράζω πέραν των απόψεων μου ως Διοικητής του Γ.Ν.Φ, αλλά και την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών του Δ.Σ.

Θεωρώ ότι εκτός του θεσμικού μου ρόλου, έχω άποψη γιατί ήμουν παρών κατά τη διάρκεια του περιστατικού, καθώς ειδοποιήθηκα από τον ίδιο τον ίδιο τον γονέα (πατέρα).

Καταρχήν αξίζει να τονίσω ότι τα τελευταία χρόνια έγινε μια ιδιαίτερη προσπάθεια στήριξης του Νοσοκομείου Φλώρινας, καθώς το Δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας αλλά και ειδικά το Νοσοκομείο μας, πέρασαν μια δύσκολη καμπή και παρόλο που τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, πιστεύω ότι ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Εξάλλου προς την κατεύθυνση αυτή δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη όλοι οι εργαζόμενοι του Γ.Ν.Φ, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, προς όλους τους συμπολίτες μας.

Το περιστατικό της Παιδιατρικής κλινικής, για το οποίο γίνεται λόγος, θεωρώ ότι είναι ένα μεμονωμένο ατυχές συμβάν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ούτε πρέπει να γενικευθεί, επισκιάζοντας την γενικότερη καλή και εύρυθμη λειτουργία του Γ.Ν. Φ.

Είναι γεγονός ότι μετά την πρόσληψη 2 παιδιάτρων (Δ/ντριας και επιμελήτριας Α’), ξεκίνησε να λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό η Παιδιατρική και συνακόλουθα η Μαιευτική κλινική. Ευελπιστούμε ότι με την επιστροφή της 3ης παιδιάτρου και την υποστήριξη άλλων γιατρών πχ από κέντρο υγείας Φλώρινας, θα υπάρξει στο 100% εφημεριακή κάλυψη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπου τίθεται πλήρως σε λειτουργία η Π/Δ κλινική, αλλά και του γεγονότος ότι ήταν κλειστή για μεγάλο διάστημα, έχουν ξεκινήσει οι επισκευαστικές εργασίες διαμόρφωσης εξωραϊσμού των χώρων, περιλαμβάνοντας βαψίματα, αποκατάσταση υδραυλικών, ανανέωση λοιπού εξοπλισμού (κουρτίνες- έπιπλα- παιχνίδια κλπ).

Μάλιστα το θετικό της υπόθεσης είναι η εκδήλωση θετικής προσφοράς και υπηρεσιών από συμπολίτες μας – συλλόγους (Επιμελητήριο -καταστηματάρχες). Ελπίζουμε αυτή η εθελοντική πρόθεση, την οποία βλέπουμε τώρα στην παιδιατρική και λίγο νωρίτερα στο ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου, να συνεχιστεί, γιατί πράγματι το Νοσοκομείο Φλώρινας χρειάζεται στήριξη και ανήκει σε όλους μας.

Το Γ.Ν.Φ δεν είναι ούτε θα γίνει πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, αλλά ένας φορέας υγείας προς όλους τους πολίτες, με καθολικό και ισότιμο τρόπο.

Σε όλη αυτή λοιπόν την προσπάθεια που γίνεται, συγκαταλέγονται και οι εργασίες διάνοιξης εσωτερικής πόρτας, σε ένα χώρο της Π/Δ κλινικής, η οποία εκτιμούμαι ότι είναι και η πιο «βαριά» παρέμβαση αυτού του μεγέθους, ελπίζοντας ότι στις επόμενες εργασίες δεν θα έχουμε ιδιαίτερες οχλήσεις. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε και ξαναζητούμαι την κατανόηση του κόσμου, καθώς όλα έχουν ένα θετικό σκοπό.

Αποφύγαμε την εύκολη λύση που θα ήταν να κλείσει η κλινική έστω και για μια μέρα, όσο θα γίνονται εργασίες, γιατί οι ανάγκες της Παιδιατρικής κάλυψης είναι αρκετές. Ως προς τις αιτιάσεις του καταγγέλλοντος ότι υπήρχε χρόνος, η απάντηση είναι μια και μοναδική, ότι το Νοσοκομείο, με σκοπό την εξοικονόμηση κόστους, για μικροεπισκευές και βελτιώσεις, δεν χρησιμοποιεί εξωτερικά συνεργεία, και όλες οι εργασίες επισκευών και αποκατάστασης 3 δομών, έκτασης σχεδόν 15.000 τμ πραγματοποιούνται από 9 εργαζόμενους της τεχνικής υπηρεσίας. Επίσης ο βαρύς χειμώνας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, δέσμευσε το προσωπικό σε σοβαρότερες βλάβες και προφανώς οι εργασίες δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα σε προγενέστερο χρόνο κατά το 2018, διότι θεωρείτο προϋπόθεση για τη λειτουργία της Π/Δ κλινικής, η πρόσληψη παιδιάτρων.

Μέχρι σήμερα τον πρώτο μήνα λειτουργίας της έχουν νοσηλευτεί τουλάχιστον 70 παιδιά και έχουν εξεταστεί αντίστοιχα στα εξωτερικά ιατρεία 275 περιστατικά. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της παιδιατρικής κλινικής, αλλά και την άψογη λειτουργία της, γεγονός που παραδέχεται ο καταγγέλλων στην πρώτη του παράγραφο.

Ήταν πράγματι ένα ατυχές γεγονός καθώς η επιθυμία μας ήταν να προσχωρήσουν οι εργασίες όσο πιο σύντομα γινόταν. Για το λόγο αυτό δεν μεταφέρθηκαν σε θάλαμο άλλης κλινικής, όπως επίσης δεν συνίσταται ιατρικά να νοσηλεύονται μικρά παιδιά σε άλλες κλινικές, Η παιδίατρος μετά το πέρας των εργασιών έχοντας φορτωμένο πρόγραμμα λόγο εφημερίας στα εξωτερικά δεν πρόλαβε να ελέγξει το αποτέλεσμα και τα συνεργεία καθαρισμού, ήρθαν λίγο αργότερα, καθώς συνέπιπτε η αλλαγή της βάρδιας.

Επί της ουσίας όμως ο καθαρισμός του χώρου ξεκίνησε με 4 καθαρίστριες οι οποίες προέβησαν σε σχολαστικότατο καθαρισμό, εισπράττοντας μάλιστα εγκώμια των λοιπών γονέων, η δε παιδίατρος προέβη σε συνεχείς ιατρικούς ελέγχους των παιδιών, με σκοπό να αποκλεισθεί τυχόν επιδείνωση της υγείας τους, από τυχόν κατάλοιπα σκόνης.

Ο καταγγέλλων με δική του ευθύνη πήρε το παιδί από την κλινική την επόμενη ημέρα των εργασιών, έχοντας λάβει φαρμακευτική αγωγή και οδηγίες από την Παιδίατρο. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι κανένας άλλος γονιός από τα νοσηλευόμενα παιδιά δυσανασχέτησε ούτε αποχώρησε οικεία βούληση.

Επίσης τόσο εγώ, όσο και η Δ/ντρια της Παιδιατρικής κλινικής, εκφραστήκαμε σε πολύ ήπιους τόνους, χωρίς ειρωνεία όπως αποκαλεί ο καταγγέλλων και παραδέχεται ότι υπήρξε από μέρους του λόγο διαμαρτυρίας. Ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί και να εκφράσει τη διαφωνία του, όμως με κόσμιο τρόπο και σε δημοκρατικό πνεύμα. Η πόρτα του γραφείου μου παραμένει «ανοιχτή» όλες τις ώρες, για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι νοσηλευόμενοι και οι λήπτες υπηρεσιών υγείας του Νοσοκομείου μας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπω σε μια απριόρι καταδίκη, του οποιοδήποτε καταγγελλόμενου, χωρίς να προηγηθεί σχετική έρευνα.

Εκπροσωπώντας το Νοσοκομείο Φλώρινας τόσο εγώ όσο και η Παιδίατρος ζητήσαμε συγγνώμη από όλους τους γονείς για την άσκοπη ταλαιπωρία που υπέστησαν και από τη μεριά μου θα πράξω τα προβλεπόμενα με σκοπό την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών.

Τέλος, αυτό όμως που επιθυμώ να γνωρίζει η τοπική κοινωνία της Φλώρινας, είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια με θετική στόχευση και σκοπό να δημιουργήσουμε μια κλινική στολίδι χρήσιμη στην τοπική κοινωνία της Φλώρινας.

Δεν λειτουργούμε με πολιτικές σκοπιμότητες και ούτε υπήρξαν προσχηματικές ενέργειες, καθώς το υπέρτατο αγαθό της υγείας, αφορά του πάντες και αυτό επιδιώκουμε να υπηρετήσουμε όλοι μας, με ευσυνειδησία και εντιμότητα.

 

Με τιμή

Ο Διοικητής του Γ.Ν. Φλώρινας

Χρήστος Παπούλκας