- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πρόταση του βουλευτή Κωνσταντίνου Σέλτσα για την ενίσχυση των ορεινών περιοχών

Στα πλαίσια της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση, ο Βουλευτής Φλώρινας Κωνσταντίνος Σέλτσας, υπέβαλε από κοινού με άλλους Βουλευτές της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 101, παρ. 4 του Συντάγματος με σκοπό την ενίσχυση των ορεινών και των νησιωτικών περιοχών.

Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η προσθήκη της φράσης «μεριμνώντας για την ολόπλευρη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή τους»  με την διάταξη να διαμορφώνεται ως εξής: «4. Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ολόπλευρη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή τους».

Καθοριστικός στόχος της εφαρμογής των εννοιών «Ορεινότητα» και «Νησιωτικότητα» αποτελεί η εξάλειψη των οικονομικών, κοινωνικών, δημογραφικών, περιβαλλοντικών (περιφερειακών) ανισοτήτων στις απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές της Χώρας.

Η προτεινόμενη διάταξη, ενισχύει τις ορεινές και νησιωτικές κοινωνίες, εμβαθύνει θεσμικά την «Ορεινότητα» και τη «Νησιωτικότητα» και διακηρύσσει τη σημασία της ειδικής μέριμνας για τα νησιά και τις ορεινές περιοχές, δίνοντας έμφαση στην ουσιαστική αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων. Απαντά με συγκεκριμένο τρόπο στις σύγχρονες χωρικές, δημογραφικές, περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές προκλήσεις για την Ελλάδα της Περιφέρειας.

Η αναθεωρημένη διάταξη, είναι ρεαλιστική και ταυτόχρονα δυναμική, επαναβεβαιώνει το κεκτημένο της Νησιωτικότητας – Ορεινότητας και την πολύπλευρη στήριξη της Πολιτείας στις λιγότερο ευνοημένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Χώρας. Παράλληλα, κατευθύνει μέσα από το Σύνταγμα της Ελλάδας, δηλαδή τη βούληση του Λαού, σε θετικές πολιτικές περιφερειακής συνοχής και ανάπτυξης. Προς όφελος της κοινωνίας, με όραμα για το μέλλον και την προοπτική των περιφερειών μας.

Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή και θα συζητηθεί εκ νέου στην Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας στα πλαίσια του διαλόγου για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Η τροποποίηση αυτή θα ενισχύσει σημαντικά τον Νομό Φλώρινας και θα συνεισφέρει πολλά στην ενίσχυση της περιοχής σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Από το Γραφείο Τύπου του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Φλώρινας

Κωνσταντίνου Σέλτσα