- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Επιστολή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Φλώρινας προς τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου

Κύριε Υπουργέ,

Η περιοχή μας από το Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο αντιμετωπίζει πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες με τον μέσο όρο θερμοκρασιών να βρίσκεται κάτω από τους 10οC, ενώ κατά το τρίμηνο Δεκέμβριος-Φεβρουάριος οι ελάχιστες φθάνουν ακόμα και τους -25 οC για αρκετό χρονικό διάστημα. Για την επαρκή θέρμανση των σχολείων θα απαιτούνταν 24ωρη λειτουργία των καυστήρων, πράγμα όμως αδύνατο με τα διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου κάθε σχολικής μονάδας με βάση τις τακτικές επιχορηγήσεις.

Η παλαιότητα των σχολικών κτιρίων, με μηδενικές συντηρήσεις και χωρίς καμία θερμομόνωση, δεν προσφέρουν καμία δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας με αποτέλεσμα την σπατάλη στην κατανάλωση καυσίμου και την ελλιπή θέρμανση των αιθουσών. Κάθε χρόνο εξαιτίας των παραπάνω αντίξοων συνθηκών, χάνονται πολλές διδακτικές ώρες οι οποίες είναι αδύνατο να αναπληρωθούν. Φέτος μόνο, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για τρείς συνεχόμενες εβδομάδες – απώλεια εκατό (100) περίπου διδακτικών ωρών και επιπλέον για τρείς εβδομάδες ξεκινούσαν τη λειτουργία τους στις 9 ή 10 π.μ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Οι επιχορηγήσεις των σχολικών μονάδων ανά την επικράτεια παράγουν στρεβλώσεις, αφού δε λαμβάνουν υπ όψη τις κλιματολογικές συνθήκες και κτηριακές ιδιαιτερότητες κάθε σχολικής μονάδας, με αποτέλεσμα ανάλογα (σε μαθητές και όγκο) σχολεία, να λαμβάνουν τις ίδιες επιχορηγήσεις για να ανταπεξέλθουν στο σύνολο των λειτουργικών τους εξόδων. Στα σχολεία της περιοχής μας σχεδόν όλο το ποσό της επιχορήγησης αναγκαστικά καταναλώνεται στη θέρμανση χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης άλλων βασικών λειτουργικών αναγκών.

Για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω προβλημάτων και με μοναδικό σκοπό την ύπαρξη ανθρώπινων συνθηκών στις αίθουσες διδασκαλίας των μαθητών, ΖΗΤΑΜΕ:

Ευελπιστούμε σε μια μελλοντική συνάντησή μας για να σας εκθέσουμε αναλυτικότερα τα προβλήματά μας, κατόπιν συνεννοήσεως και με τα Δ.Σ. των Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων όλων των βαθμίδων της πόλης της Φλώρινας