- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ερώτηση – παρότρυνση προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Θεόκλητο

Το Τριώδιο και η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή ξεκίνησε από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου ως το βράδυ του Μ. Σαββάτου και η εντατικοποίηση του Πνευματικού Αγώνα των Χριστιανών όπως είναι γνωστό.

Την τελευταία Κυριακή του Τριωδίου της Τυρινής επισκέφθηκε την πόλη μας, όπως κάθε χρόνο τελευταία, ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Αεράκης. Ήμασταν εκκλησιαζόμενοι στον Ι.Ν. Αγίου  Παντελεήμονος και είχαμε την ευλογία να ακούσουμε και να μας παροτρύνει για το ξεκίνημα της νηστείας με ένα φλογερό κήρυγμα. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό, αλλά υπάρχουν κι άλλα κηρύγματα του σε διάφορες Μητροπόλεις, τα οποία είναι μαγνητοφωνημένα.

Αλλά όχι μόνο αυτός και ο Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος όπου εκκλησιαζόμαστε, πραγματοποιεί παρόμοιες ομιλίες με ηθικοπλαστικό σκοπό, οι οποίες έχουν μαγνητοφωνηθεί και απομαγνητοφωνηθεί σε μικρά βιβλιαράκια και έχουν διανεμηθεί. Σε πολλές από αυτές, όπως την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ήσασταν αυτήκοος μάρτυρας.

Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους ομιλίες, καθώς και άλλων ιεροκηρύκων, όπως του προκατόχου σας γ. Αυγουστίνου θα ήταν καλό να μεταδίδονται όλο το χρόνο σε καθιερωμένη πρωινή εκπομπή όλης της εβδομάδας από το τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας, προς ωφέλεια των πιστών διότι ο σατανάς ως γνωστόν δεν αναπαύεται και καραδοκεί να καταπιεί και να απολέσει το ποίμνιό σας.

Επίσης έχετε παρακαταθήκη από τον γέροντα σας ο οποίος τόνιζε ότι Θ. Λειτουργία χωρίς κήρυγμα δεν έχει την πρέπουσα αξία, γιατί και τα αθεϊστικά καθεστώτα επιτρέπουν τη Θ. Λειτουργία αλλά απαγορεύουν το κήρυγμα γιατί εγείρει συνειδήσεις. Και ο ίδιος εφάρμοζε το διάβασμα και το μοίρασμα του Θείου Κηρύγματος σε όλη τη Μητροπολιτική του περιφέρεια σε κάθε Θ.Λ. Κυριακών και μεγάλων εορτών.

Γιατί έχει σταματήσει αυτό το γεγονός, ενώ άλλες Μητροπόλεις και Ναοί έχουν πάρει το παράδειγμα του και το εφαρμόζουν πιστά; Πιστεύουμε ότι θα εισακουστούμε έστω κι αυτή τη στιγμή και θα γίνει πράξη η παρότρυνση μας.

Σας φιλούμε την δεξιά σας, καλή Σαρακοστή.

Τα πνευματικά σας παιδιά