- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κ. Γαβρόγλου: Η Σχολή Καλών Τεχνών δε φεύγει από τη Φλώρινα – Θα υπάρξει και δεύτερο τμήμα (video, pics)

Τη βεβαιότητα πως θα υπάρξει και δεύτερο τμήμα στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αυτό που σκεφτόμαστε και είμαστε πολύ κοντά στο να το ανακοινώσουμε είναι να δούμε τι μπορεί όχι μόνο να προστεθεί εδώ στη Φλώρινα, αλλά μήπως και με την πρωτοβουλία που θα έχουμε με τη ΔΕΗ – με το νέο κτίριο που θα δοθεί για στούντιο κ.λπ. – ο άξονας Κοζάνη – Πτολεμαΐδα – Φλώρινα μπορέσει να αναβαθμίσει αυτές τέχνες. Πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει και αγγλόφωνη διάσταση, αλλά είναι και κάτι που πρέπει να ενισχύσει το ήδη υπάρχον τμήμα και να σεβαστεί και την παράδοση της Φλώρινας» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε πως «δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να φύγει το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών από τη Φλώρινα και να πάει στην Κοζάνη. Είναι μία μπαρούφα. Αντίθετα, υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα ίδρυσης ενός δεύτερου τμήματος».

Στη συνέχεια και ερωτηθείς για το αν η Φλώρινα πρέπει να νοιώθει αδικημένη από τη διαβούλευση του νόμου για την ίδρυση νέων τμημάτων είπε πως «η ίδρυση ενός τμήματος Ψυχολογίας, για το οποίο υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, το τμήμα Γεωπονίας που γίνεται πενταετές και το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων, είναι ένα πράγμα υπερασπίσιμο και «κλειδώνει» ακαδημαϊκά το ένα με το άλλο. Συν το δεύτερο τμήμα στη Σχολή Καλών Τεχνών».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης δήλωσε πως κάτι που έχει διαφύγει από το υπουργείο και θα εξεταστεί είναι να μπει ένα ποσοστό στον αριθμό των καθηγητών που θέλουν να φύγουν από ένα τμήμα.

Γενικά, ο υπουργός αναφέρθηκε στη νέα αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με αφορμή το σχέδιο νόμου για τη συνέργεια Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που τέθηκε τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου σε διαβούλευση, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι οι υπάρχουσες σχολές θα ενισχυθούν. «Η νέα αρχιτεκτονική δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει η περιοχή έναν ισχυρό πανεπιστημιακό πόλο, ο οποίος σε συνδυασμό με τα ερευνητικά ινστιτούτα και τα σχεδιαζόμενα διετή προγράμματα θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην ιδιαίτερα σημαντική αυτή Περιφέρεια της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι η πρόταση χαίρει της απόλυτης αποδοχής της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της περιοχής και διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων για τους υπάρχοντες φοιτητές, οι οποίοι δε μετακινούνται σε άλλη πόλη. Επιπλέον,  δίνεται σε πολλούς φοιτητές του ΤΕΙ η δυνατότητα συνέχειας των σπουδών τους σε πανεπιστημιακό πρόγραμμα, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στο τμήμα που εισήχθησαν.

Ο υπουργός επισήμανε ότι για πρώτη φορά οι αλλαγές στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται με σχεδιασμούς των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και όχι με υπουργικές αποφάσεις τύπου Σχεδίου Αθηνά.

Πέρα από τα εκπαιδευτικά ζητήματα ο υπουργός ερωτήθηκε για αν πιστεύει πως στην Ελλάδα υπάρχει καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα και απάντησε πως καλύπτεται από τη σχετική απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, ερωτηθείς για το αν πιστεύει πως θα πρέπει να διδάσκεται η «μακεδονική» γλώσσα στα δημόσια σχολεία τόνισε πως «είναι μια ερώτηση που σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορούμε και δεν πρέπει να απαντήσουμε και ούτε πρέπει να πούμε ποια είναι η προσωπική γνώμη του καθένα. Είμαστε μία κοινωνία με μια σχετικά σύνθετη σχέση με την Ιστορία της». Για το αν μπορεί να διδάσκεται σε φροντιστήρια δήλωσε πως «υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που θα εφαρμοστεί».

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το σύνολο της συνέντευξης Τύπου.

Επισκέψεις σε σχολικές μονάδες της Φλώρινας – εξαγγελίες για προσλήψεις εκπαιδευτικών

Νωρίτερα ο κ. Γαβρόγλου επισκέφθηκε σχολεία της Φλώρινας (1ο ΕΠΑΛ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης – ΕΕΕΕΚ, Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας, 7ο Νηπιαγωγείο, 3ο Δημοτικό και 3ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας) όπου είχε ουσιαστικές συζητήσεις με τους Συλλόγους Διδασκόντων. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα του διορισμού των 15.000 μονίμων εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, αρχής γενομένης με τους 4.500 εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2019-2020. Κατά την επίσκεψή του στα σχολεία ο Υπουργός συνομίλησε και με τους μαθητές που του παρουσίασαν τις εκπαιδευτικές εργασίες τους.

Στη συνέχεια ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Μπίρο και τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.