- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας για την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στη Φλώρινα μετά από πρόσκληση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας για την κοπή της βασιλόπιτας.

Ο κ. Υπουργός πραγματοποίησε επίσημες επισκέψεις σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαντώντας σε ερωτήσεις και προβληματισμούς μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Μετά την περιοδεία στις σχολικές μονάδες, ο Υπουργός είχε θεσμικές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Στέφανο Μπίρο, περιφερειακούς συμβούλους αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης.

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου όπου ο κ. Γαβρόγλου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Απαντώντας στις ερωτήσεις εξήγησε με σαφήνεια όλο το πλαίσιο του υπό ίδρυση νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα αναφέρθηκε στην ίδρυση του νέου Τμήματος Ψυχολογίας και Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων αλλά και στην μετεξέλιξη του ΤΕΙ σε Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με νέο τμήμα Γεωπονίας (5ετους φοίτησης) στη Φλώρινα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ίδρυση διετούς προγράμματος σπουδών σε αντικείμενα όπως η αμπελουργία – οινοποιία στο Αμύνταιο. Όσον αφορά τη Σχολή Καλών Τεχνών διευκρίνισε ότι όχι μόνο δεν απομακρύνεται αλλά απεναντίας ενδέχεται να ενισχυθεί και με ένα νέο τμήμα.

Πιστεύουμε ότι κατόπιν τούτων και με τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις κανείς δεν δικαιούται να θεωρεί ότι πλέον δεν γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι. Διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΝΟΔΕ δεν αισθανθήκαμε καμία έκπληξη καθώς και αυτή τη φορά κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο της παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Πιστεύουμε όμως ότι δύο είναι οι βασικοί λόγοι αυτής της στάσης τους. Πρώτον επειδή η σύγκριση με το σχέδιο «Αθηνά» είναι αμείλικτη, επιχειρούν να αποδομήσουν το σχέδιο του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου. Δεύτερον είναι γνωστό ότι η ΝΔ, στα πλαίσια της ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, επιθυμεί να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια και να καταργήσει τους νόμους για τις συνέργειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (δήλωση της Βουλευτή Κεραμέως – τομεάρχη παιδείας της ΝΔ). Αξιοπρόσεκτη είναι και η εμμονή της ΝΔ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί η δημόσια παιδεία.

Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Εσείς κλείνατε και διώχνατε σχολές και τμήματα, εμείς ιδρύουμε νέα και ενδυναμώνουμε τα υπάρχοντα. Σας θυμίζουμε δηλώσεις στελεχών του κόμματός σας την περίοδο εκείνη με το σχέδιο «Αθηνά», οι οποίοι έλεγαν «πάλι καλά που δεν χάσαμε και τα ΤΕΙ, θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι χειρότερα κλπ». Δυστυχώς όμως για σας οι Φλωρινιώτες έχουν και μνήμη και κρίση.

Όσον αφορά το απόγευμα της Παρασκευής, μερικές δεκάδες ατόμων και μερίδα του κλήρου επιχείρησαν να στήσουν σκηνικό έντασης και κλίμα τρομοκράτησης στην πόλη πριν την εκδήλωση του κόμματός μας. Απέκλεισαν την δυνατότητα πρόσβασης στον χώρο της εκδήλωσης κλείνοντας τον δρόμο. Παράλληλα φανερώνοντας μια ιδιοκτησιακή αντίληψη χτυπούσαν πένθιμα και οι καμπάνες συγκεκριμένου ναού. Δεν ξαφνιαστήκαμε βέβαια από το γεγονός καθώς αυτό είχε ήδη προεξαγγελθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από γνωστούς φορείς της πόλης. Βέβαια ο προφανής στόχος τους να ακυρωθεί η επίσκεψη και οι θετικές εξαγγελίες Γαβρόγλου δεν επετεύχθη.

Δυστυχώς για όλους αυτούς ο λαός της Φλώρινας τους γύρισε την πλάτη. Ελάχιστοι τους ακολούθησαν σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά και αυτά που ακούστηκαν για καθυστέρηση του Υπουργού λόγω φόβου, αν δεν ήταν ζήτημα παραπληροφόρησης, είναι τουλάχιστον κακοήθειες. Απλώς την ώρα που κάποιοι κραβγάζουν, κάποιοι άλλοι εργάζονται για την παιδεία. Την ώρα εκείνη της αντισυγκέντρωσης, ο Υπουργός είχε συναντήσεις με το ΔΣ της ΕΛΜΕ και τους κοσμήτορες των τριών Σχολών της πόλης.

Εκφράζουμε τέλος μιας απορία προς την τοπική ΝΔ. Τα προβεβλημένα στελέχη της που ήταν παρόντα στην αντισυγκέντρωση φωνάζοντας το σύνθημα «αλήτες – προδότες – πολιτικοί» εκφράζουν την επίσημη θέση της ΝΔ;

Η περιοδεία Γαβρόγλου στην περιοχή μας αλλά και η επιτυχής πραγματοποίηση της εκδήλωσης σημαίνει ότι ο φόβος δεν κατάφερε να κερδίσει την δημοκρατία. Κάποιοι επιθυμούν να παραμένουν στο σκοτάδι. Εμείς είμαστε με την πρόοδο και την γνώση.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ