- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Σήμερα, Παρασκευή, οι νέοι παντού στον κόσμο υπέρ του κλίματος

Δρ. Κωνσταντινόπουλος Π. Συμεών

 

Σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου και σε τουλάχιστον 1600 πόλεις, οι μαθητές των λυκείων, οι μαθητές των κολλεγίων και οι φοιτητές θα απόσχουν σήμερα από τα μαθήματά τους για να προειδοποιήσουν τους κυβερνήτες του κόσμου σχετικά με το επείγον του κλίματος.

Δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στους υπεύθυνους πολιτικούς, ωστόσο πιστεύουν ακόμη στη δική τους δύναμη να αλλάξουν τα δεδομένα. Οι διαμαρτυρίες ξεκινούν από την Αργεντινή και  φθάνουν μέχρι το Ιράν, περνώντας από το Μπαγκλαντές την Κίνα ή τη Νιγηρία.Οι νέοι καλούνται μαζικά να απεργήσουν για το κλίμα. Ακολουθώντας την πρωτοβουλία της εφήβου από τη Σουηδία GretaThunberg, ακτιβίστριας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, οι νέοι του πλανήτη μας θα απέχουν σήμερα από τα μαθήματά τους.

Ο Linus Steinmetz, εκπρόσωπος της κίνησης “Fridays for Future”, από το Göttingen της Γερμανίας, επισημαίνει ότι «η κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζομε είναι μοναδική. Είμαστε η τελευταία γενιά που έχουμε μια πιο ρεαλιστική ευκαιρία να προλάβουμε μια κλιματική καταστροφή». Ο μαθητής, ηλικίας 15 ετών, φέρνει ως απόδειξη την τελευταία έκθεση της Grouped’ experts intergouvernementalsurl’évolutionduclimat (GIEC), η οποία καλεί την ανθρωπότητα να διαιρέσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου δια του δύο μέχρι το 2030, αν θέλει η ανθρωπότητα να αποφύγει τις καταστροφικές συνέπειες. Έχουμε στη διάθεσή μας λιγότερο από δώδεκα χρόνια για να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές, τονίζει.

Δε θέλω να ζω μέσα σ’ έναν κόσμο με μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας μεγαλύτερη από 30C, στον οποίο θα πρέπει να βγαίνω έξω με αντιρρυπαντικές μάσκες, να είμαι μάρτυρας της μαζικής μετανάστευσης και της εξόντωσης των ειδών, τονίζει η Loukina Tille. Η Loukina Tille μαθήτρια λυκείου από τη Λοζάνη της Ελβετίας που συμμετέχει σε διαδήλωση στην πατρίδα της, τονίζει επίσης ότι «το λιώσιμο των πάγων αυξήθηκε σημαντικά».

Στη Βιέννη Αυστρίας οι νέοι θα παρελάσουν μέσα στο κέντρο της πόλης, με μια στάση μπροστά από τα υπουργεία του Περιβάλλοντος, Μεταφορών και της Παιδείας και θα τονίσουν ότι η συνειδητοποίηση εκ μέρους των πολιτικών δεν είναι επαρκής. Στο Vancouver (Καναδάς), η πορεία θα καταλήξει σε ένα συνέδριο με εισηγητές και καλλιτέχνες. Η Gérone (Ισπανία) ολοκληρώνει μια εβδομάδα δράσης υπέρ του περιβάλλοντος (παρέλαση με ποδήλατα, γέφυρες φωτισμένες πράσινα κ.λπ.).

Τι γίνεται εδώ σε εμάς; Η απώλεια ορισμένων ωρών μαθημάτων, όταν πρόκειται για την ευαισθητοποίηση των μαθητών για αξίες, όπως το περιβάλλον και το κλίμα, πρέπει να είναι δικαιολογημένη και όχι για ασήμαντες και αδικαιολόγητες αιτίες, όπως π.χ. η παραμικρή πτώση της θερμοκρασίας και το λίγο χιονόνερο.