- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κάτι σαν δήλωση υποψηφιότητας και μερικά ερωτήματα

Μια βόλτα στην πόλη και η προεκλογική περίοδος μοιάζει να καταλαμβάνει το Δημόσιο λόγο και χώρο. Οι πρώτες πινακίδες μπήκαν στα εκλογικά κέντρα, ενώ οι γνωστές «κάρτες» των υποψηφίων βρίσκονται παντού όπου δύο χέρια συναλλάσσονται. Για κάποιον περίεργο λόγο μου θυμίζουν τα γνωστά «χαρτάκια» που μαζεύαμε παιδιά και τα κολλούσαμε στα ανάλογα άλμπουμ.

Είναι καιρός να τεθούν μερικά ερωτήματα προς όλους όσους θα πάρουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών:

1) Η τοπική διοίκηση αποτελεί προέκταση της καθημερινότητάς μας ή αποκέντρωση και εξειδίκευση της κρατικής πολιτικής; Είναι ο εκπρόσωπος των τοπικών κοινωνιών στην κεντρική διοίκηση ή τοποτηρητής των γενικών κατευθύνσεων στην περιοχή μας;

2) Μια απλή αναζήτηση στο Google για το ΑΕΠ στη Δυτ. Μακεδονιά επιστρέφει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα! Σε καιρούς κρίσης λοιπόν στην περιοχή μας υπάρχουν για όλους, εργαζόμενους & άνεργους γέρους & παιδιά κοκ, περισσότερα από 1000 ευρώ το μήνα! Αλήθεια ποιος παράγει αυτόν τον πλούτο και ποιος τον καρπώνεται; Ποιος ο ρόλος και οι ειδικές ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτή την κατανομή;

3) Στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές, όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το υπερταμείο χτυπούν την πόρτα της ακριτικής μας περιοχής. Θα βρουν οι τοπικές αρχές επιτέλους το θάρρος να αναδείξουν τις αιτίες αυτής της πολιτικής ή θα συνεχίσουμε με τη γνωστή «συνταγή της αποτυχίας» όλοι μαζί πλάι στην εξουσία, θεωρώντας πως θα εξαιρεθούμε επειδή «είμαστε η αρχή της Ελλάδας» και «φυλάμε Θερμοπύλες».

4) Η βασική πλευρά των όποιων θετικών εξελίξεων για την περιοχή θα προκύψει μέσα από τα δημοτικά/περιφερικά συμβούλια ή μέσα από την ανασυγκρότηση των τοπικών κινημάτων, του ευρύτερου εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος; Η πικρή εμπειρία της διάψευσης της ελπίδας το Καλοκαίρι του 2015 έχει γίνει ήδη το άλλοθι για πορείες δίχως αρχές…

5) Οι τοπικές αρχές θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της φιλίας των λαών της ευρύτερης περιοχής ή θα συνεχίσουν τον ολισθηρό δρόμο της εθνικιστικής μισαλλοδοξίας; Τα πολιτικά παιχνίδια πίσω από τη συμφωνία των Πρεσπών «βγάζουν μάτι» και από τις δύο πλευρές. Έχει ενδιαφέρον πως η «σκοπιανοφαγία» μοιάζει να έχει υποχωρήσει καθώς διακυβεύονται πολλά εκλογικά ψηφαλάκια φίλων και γνωστών.

Φυσικά ο τρόπος με τον οποίο τέθηκαν τα ερωτήματα υποδηλώνει και τις απαντήσεις του γράφοντα. Στην εκλογική περίοδο ουσιαστικά έχουμε να συνεχίσουμε όσα προηγήθηκαν και κυρίως είναι μια εξαιρετική αφορμή να συζητήσομε ευρύτερα για το που θα παν τα πράγματα από εδώ και μπρος. Ας μην ξεχνάμε πως ποτέ και πουθενά ΔΕΝ κρίθηκε η μοίρα ενός λαού από το πιο χαρτί έβαλε σε έναν φάκελο κάποια Κυριακή, αλλά από το πως στάθηκε στα μεγαλύτερα ερωτήματα της κάθε εποχής.

Πολλές οι κάλπες, μια η απόφαση: ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Τζώτζης Βασίλης

Υποψήφιος Περιφεριακός Σύμβουλος με την Αρ.Συ.

Μέλος ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.