- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το «Der Klassiker» που θα κρίνει τον τίτλο

Το μεγάλο ντέρμπι Μπάγερν – Ντόρτμουντ ίσως είναι αυτό που θα καθορίσει τον πρωταθλητή της φετινής Bundesliga

Eίχαν δεν είχαν τα κατάφεραν στη Ντόρτμουντ να το κάνουν θρίλερ το φετινό πρωτάθλημα. Οι Βεστφαλοί μέχρι και τα Χριστούγεννα είχαν πάρει μεγάλη διαφορά από τους Βαυαρούς, όμως μια… κοιλιά από τις αρχές του δευτέρου γύρου κι έπειτα έφερε τα πάνω… κάτω και τη Μπάγερν να περνάει μπροστά στις τελευταίες αγωνιστικές. Εκτός αυτού, οι «κιτρινόμαυροι» αποκλείστηκαν τόσο από το Τσάμπιονς Λιγκ, όσο και από το Κύπελλο Γερμανίας.

Αντίθετη πορεία είχε η Μπάγερν, η οποία όσο άσχημα κι αν ξεκίνησε τη σεζόν, στη συνέχεια διορθώθηκε και πλέον βρίσκεται μέσα σε όλους τους εγχώριους στόχους της. Αν δεν είχε το… στραβοπάτημα της περασμένης αγωνιστικής στην έδρα της Φράιμπουργκ (1-1) θα πήγαινε στο σημερινό ντέρμπι με το πλεονέκτημα του +1 που είχε, αλλά τώρα πρέπει να παίξει οπωσδήποτε για τη νίκη. Στο Κύπελλο, οι Βαυαροί την περασμένη εβδομάδα σε ένα «τρελό» ματς κατάφεραν να ξεπεράσουν με σκορ 5-4 το εμπόδιο της μαχητικής Χάιντενχαϊμ και να προκριθούν στα ημιτελικά, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκαν στη φάση των 16 από την ανώτερη Λίβερπουλ.

Tώρα, όλα τα προγνωστικά είναι υπέρ της ομάδας του Νίκο Κόβατς, η οποία στο αντίστοιχο παιχνίδι της περασμένης σεζόν διέλυσε την αντίπαλό της με 6-0! Γενικά, στο πρωτάθλημα Γερμανίας, ως γηπεδούχος η Μπάγερν έχει το πάνω χέρι και παραδοσιακά, αφού στις τελευταίες 20 αναμετρήσεις τους μετράει 12 νίκες και έχει χάσει μόλις 3 φορές, ενώ 5 ματς έληξαν ισόπαλα.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το ζευγάρι Μπάγερν – Ντόρτμουντ ονομάζεται «Der Klassiker» περιμένει κανείς πως η κόντρα των δύο συλλόγων υπάρχει από το ξεκίνημα του γερμανικού ποδοσφαίρου. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, αφού η αντιπαλότητα τους ξεκινάει πολύ πιο πρόσφατα, εκεί γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τότε ήταν και η εποχή που οι δύο αντίπαλοι σημείωσαν τεράστιες επιτυχίες και αυτό αύξησε τον ανταγωνισμό, τόσο ώστε τα μεταξύ τους ματς να ονομαστούν ως το «γερμανικό κλάσικο».

Πέρα, όμως, από την λογική αντιπαλότητά τους, όταν έφτασε η στιγμή για μια ομάδα να δείξει την αλληλεγγύη της προς την άλλη, τότε αυτό έγινε πραγματικότητα. To 2004, η ομάδα της Βεστφαλίας περνούσε μία κρίσιμη οικονομική φάση, 9 χρονιά μετά την κατάκτηση του Champions League, με την διοίκηση της να αδυνατεί να πληρώσει ποδοσφαιριστές και προσωπικό με τα χρέη να φτάνουν τα 200.000.000 ευρώ. Τότε, η Μπάγερν έδωσε δάνειο 2 εκάτ. ευρώ στην μεγάλη της αντίπαλο, βοηθώντας την έτσι ώστε να μην πέσει στο γκρεμό. Σίγουρα, αυτό αποτελεί μια πράξη που δείχνει πάνω απ’ όλα το σεβασμό που υπάρχει ανάμεσα στις δύο ομάδες.