- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Υποψήφιους και προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού του παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης (video, pics)

Τους πρώτους 15 υποψήφιους του συνδυασμού του, καθώς και τους βασικούς άξονες του προεκλογικού του προγράμματος, παρουσίασε το βράδυ της Μ. Δευτέρας ο δήμαρχος Πρεσπών, και εκ νέου υποψήφιος, Παναγιώτης Πασχαλίδης.

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Πασχαλίδη:

Συνδημότισσες και συνδημότες,

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, στο κέντρο του δήμου μας, για να παρουσιάσουμε δημόσια το όραμά μας για την Πρέσπα τα επόμενα χρόνια και τη σύνθεση της ομάδας μας που θα κληθεί να το υλοποιήσει.

Τα προηγούμενα πέντε χρόνια κάναμε σκληρή και συστηματική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου και της κοινωνίας μας. Άλλα τα καταφέραμε, άλλα τα δρομολογήσαμε σε μερικά είμαστε ακόμα στην αρχή. Οι εκλογές είναι μια αφορμή να ενισχύσουμε την ομάδα μας και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε ξεκινήσει και για να ολοκληρώσουμε το όραμα που διατυπώσαμε πριν από πέντε χρόνια!

Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε την διαφορά!

Βασισμένοι στο τρίπτυχο: συμμετοχή, συλλογικότητα και διαφάνεια μπορούμε να μετατρέψουμε την ποιότητα της διοίκησης από πρόβλημα του Δήμου Πρεσπών σε πλεονέκτημα.

Έχουμε αναβαθμίσει την συνεργασία και τη συμμετοχή των φορέων της περιοχής και των δημοτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε και ένα βήμα πάρα κάτω και πέρα από την επιτροπή πολιτισμού να λειτουργήσουμε την επιτροπή βιώσιμης ανάπτυξης που θα ενσωματώνει τις δράσεις για την βιώσιμη ευημερία με υποεπιτροπές για κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας (γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός κλπ).

Με συλλογικότητα, βασισμένοι σε μια ισχυρή και αλληλέγγυα ομάδα όπου ο καθένας βοηθά και δεν υπονομεύει τον άλλο και όλοι μαζί στηρίζουν το κοινό όραμα. Ο Δήμαρχος θα παραμείνει εκτός οικονομικής επιτροπής για την αποφυγή συγκέντρωσης εξουσίας παρά τα προβλήματα που συχνά δημιουργούνται.

Με διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και ιδιαίτερα στην οικονομική διαχείριση, χωρίς χρέη και με γνήσια ανταγωνιστικές διαδικασίες στις αναθέσεις. Συστηματική ενημέρωση των δημοτών μέσω της ιστοσελίδας αλλά και εξατομικευμένων μηνυμάτων για όλα τα ζητήματα του Δήμου.

Ο Αγροτικός τομέας είναι και θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας και της απασχόλησης στην Πρέσπα.

Για τη γεωργία:

-Μετά την ένταξη του νέου αρδευτικού Πρεσπών προϋπολογισμού 20.7 εκ. ευρώ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που αναμένεται άμεσα, πρώτο μέλημα του δήμου θα είναι η ομαλή υλοποίηση του έργου που θα γίνει από το υπουργείο υποδομών μια και πρόκειται για μεγάλο έργο. Ταυτόχρονα, με την υλοποίηση του έργου ο Δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την παροχή εκπαίδευσης στην αξιοποίηση του νέου συστήματος άρδευσης καθώς και δράσεις για την χρηματοδότηση του σχετικού εξοπλισμού (λάστιχα, φίλτρα, υδρολίπανση κλπ).

-Μέσα στο έργο του αρδευτικού έχει ενσωματωθεί η ανακατασκευή 120 χιλιομέτρων αγροτικών δρόμων. Πέρα από αυτά ο Δήμος έχει εκπονήσει μελέτη για την ανακατασκευή, πάνω από 10 χιλιομέτρων αγροτικών δρόμων (με τεχνικά και επιδομή). Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν με συστηματικό τρόπο ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά η κακή κατάσταση του αγροτικού δικτύου κατασκευάζοντας τα απαραίτητα τεχνικά που θα σταθεροποιήσουν τους δρόμους που σήμερα χαλάνε με μια νεροποντή.

-Πολιτική εκστρατεία για την αλλαγή του συστήματος ασφάλισης των μετακλητών εργατών γης ώστε να ασφαλίζονται με εργόσημο και να σταματήσουν οι φασολοπαραγωγοί να πληρώνουν φόρους και εισφορές για εισόδημα που δεν εισπράττουν. Το έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη σε συνεργασία με ΤΟΕΒ, και ΑΣΦΕΔ Πελεκάνος και έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό αλλά δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

-Άσκηση πίεσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για διενέργεια ελέγχων με στόχο τον περιορισμό της μάστιγας των «ελληνοποιήσεων».

-Δημιουργία ομάδας προστασίας και διαχείρισης προϊόντων ΠΓΕ Πρεσπών με βάση το Άρθρο 38 του Νόμου 4384/2016 ώστε να πάρουμε την προστασία των προϊόντων μας και ιδίως των φασολιών στα χέρια μας.

Η κτηνοτροφία είναι ο κλάδος με τις λιγότερες δημόσιες επενδύσεις και τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης:

Η αλιεία που υποφέρει από την εξάπλωση ξενικών ειδών που περιορίζουν τους αριθμούς των γριβαδιών πρέπει να στηριχτεί με χρηματοδότηση της επιλεκτικής αλιείας ηλιόψαρου που θα ελέγξει τον πληθυσμό του ψαριού αυτού και θα βοηθήσει μαζί με τις δράσεις διαχείρισης του καλαμιώνα που θα ξαναδημιουργήσουν υγρά λιβάδια για την αναπαραγωγή να επανακάμψει ο πληθυσμός των γριβαδιών.

Θα μελετηθεί η αξιοποίηση των τσιρονιών της λίμνης είτε με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά με βάση τα σύγχρονα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων είτε σε κονσέρβα. μπορεί επίσης να στηριχθεί στην κατεύθυνση της συλλογική διαπραγμάτευσης και της αποτελεσματικής προώθηση των ψαριών στις αγορές.

Η υλοτομία είναι ο πιο τοπικοποιημένος τομέας και θέλει ιδιαίτερη φροντίδα. Ο Δήμος μας έχει αρκετά δάση κάποια από τα οποία είναι δημοτικά. Με βάση το νέο νόμο μπορεί να υπάρχει ένας το πολύ δύο δασεργατικοί συνεταιρισμοί με τους οποίους θα συνεργάζεται ο Δήμος και το δασαρχείο με πρώτο μέλημα την εξασφάλισης επαρκούς και οικονομικής θέρμανσης για όλους τους Πρεσπιώτες και ταυτόχρονα αξιόλογο εισόδημα σε πολλούς συμπολίτες μας.

Ο τουρισμός ανακάμπτει και δίνει προοπτική!

Υλοποιούμε τη στρατηγική η Πρέσπα προορισμός και όχι αξιοθέατο με σκοπό να αυξηθεί το ποσοστό των επισκεπτών που θα διανυκτερεύουν σε σχέση με τους επισκέτες που περνούν μερικές ώρες στην περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο:

Η Πρέσπα Πράσινος Δήμος – Ενεργειακή κοινότητα

Δημιουργούμε Ενεργειακή κοινότητα με άλλους φορείς της Πρέσπας ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έργα που θα εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτάρκεια βασισμένη σε τοπικές πηγές ενέργειας.

Στον τομέα της Παιδείας του Πολιτισμού και του Αθλητισμού

Οι νέοι είναι η ελπίδα και η προοπτική μας. Εστιάζουμε στην παροχή παιδείας και καλλιέργειας υψηλού επιπέδου στα σχολεία, άτυπης εκπαίδευσης στη βιβλιοθήκη, επαγγελματικής κατάρτισης στο νέο κέντρο δια βίου μάθησης. Πρώτα απ’όλα βέβαια, σεβόμενοι τις επιλογές τους επιλέγουμε να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες τους είτε αυτές αφορούν συλλογικότητες νέων όπως ο πολιτιστικός σύλλογος είτε ατομικές πρωτοβουλίες.

Στον τομέα της υγείας και της Κοινωνικής αλληλεγγύης

Διεκδικήσαμε με συνέπεια και επιμονή το δικαίωμα σε δημόσια, ισότιμη, υψηλής ποιότητας και δωρεάν υγειονομική φροντίδα όπως αξίζει στην Πρέσπα αλλά δεν είχε γίνει μέχρι πρόσφατα. Έτσι

Φροντίζουμε την Τρίτη ηλικία

Παράλληλα, απαντούμε στην κρίση στηρίζοντας αυτούς που πλήττονται περισσότερο με

Για την καθημερινή μας ζωή στην Πρέσπα

Βάλαμε και βάζουμε προτεραιότητα την ποιότητα ζωής και βελτιώνουμε:

-την αποκομιδή των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης. Με δύο διασυνοριακά προγράμματα και ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ αλλάζουμε το πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο εστιάζοντας στην οικιακή κομποστοποίηση και την ξεχωριστή αποκομιδή οργανικών (με νέο απορριματοφόρο), αναβαθμίζοντας την ανακύκλωση και λειτουργώντας ένα πράσινο σημείο με υποδομές κυκλικής οικονομίας, επανάχρησης και εκπαίδευσης στο Λαιμό και ένα κινητό πράσινο σημείο για τους οικισμούς εκτός λεκάνης απορροής.

-την οργάνωση του αποχιονισμού με την προμήθεια νέου πολυμηχανήματος αποχιονισμού που μαζί με τα νέα 4Χ4 οχήματα και κυρίως το προσωπικό που είναι υπό πρόσληψη με βάση την προκήρυξη του ΑΣΕΠ θα δώσουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα στο Δήμο να εκτελεί το σχέδιο αποχιονισμού κυρίως με ίδια μέσα.

-Την επανέναρξη τακτικής και ευέλικτης συγκοινωνία με τη Φλώρινα, με ανταπόκριση προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα σε συνεργασία και με την περιφέρεια που προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει τη γραμμή από τον τοπικό πόρο είτε να το εντάξει στο ΠΕΠ. Δυστυχώς δεν έγινε δυνατό και θα υλοποιηθεί στο τέλος του 2019 μετά την απελευθέρωση των επιβατικών συγκοινωνιών από την κοινωφελή επιχείρηση του δήμου Πρεσπών. Προς το παρόν έχει ξεκινήσει ενδοδημοτική συγκοινωνία που εξυπηρετεί μετακινήσεις παιδιών στις εγκαταστάσεις του δήμου (Πατουλίδειο αθλητικό κέντρο, Δημοτική βιβλιοθήκη, ΚΔΑΠ) Από το 2020 θα ξεκινήσει και τακτική ενδοδημοτική συγκοινωνία με βάση συγκοινωνιακή μελέτη που θα εκπονήσει το πανεπιστήμιο Πατρών και ηλεκτρικά οχήματα που θα προμηθευτεί ο Δήμος μέσω του διασυνοριακού προγράμματος (Green Inter-Mobility).

– την εξασφάλιση εγκαίρως επαρκών ποσοτήτων καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες από το δασαρχείο και την αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας. Ο δήμος μας έχει διαμαρτυρηθεί τεκμηριωμένα για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την διάθεση καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες από το δασαρχείο και τα δημόσια δάση. Υπήρξε ανταπόκριση και εφέτος οι αναθέσεις έχουν ξεκινήσει έγκαιρα. Έχουμε προτείνει και θα επιμείνουμε να δοθεί η δυνατότητα στους ορεινούς δήμους να καλύπτουν οι ίδιοι οικονομικά την υλοτόμηση για ατομικές ανάγκες ώστε οι κάτοικοι να παίρνουν τα ξύλα που δικαιούνται και όχι τις σημερινές μικρές ποσότητες.

Για τις υποδομές

Η βελτίωση των υποδομών της Πρέσπα απαιτεί οργανωμένη δουλειά, καλύτερη διαχείριση των πόρων και διεκδίκηση περισσότερων.

Διασυνοριακή συνεργασία

Τα σύνορα που χωρίζουν την Πρέσπα στα τρία είναι κατάρα κι ευλογία ταυτόχρονα. Δεκατέσσερα χρόνια μετά την ανακήρυξη της περιοχής σε Διασυνοριακό Πάρκο ήρθε η ώρα ο Δήμος Πρεσπών να μετατρέψει το σημερινό μειονέκτημα σε πλεονέκτημα αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που οι ίδιοι δημιουργήσαμε προσφέρει αυτή η πραγματικότητα.

Η περιοχή Πρεσπών έχει ήδη γίνει πρότυπο διασυνοριακής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα (Δήμοι, Πάρκα, Περιφέρειες, ΜΚΟ) για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή η συνεργασία αποδίδει καρπούς μια και ο Δήμος έχει ήδη έξι εγκεκριμένα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας και αναμένεται και το έβδομο για την συνοριακή διάβαση φέρνοντας έτσι απτά αποτελέσματα και μετατρέπει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Με την υλοποίηση των βασικών μας επιδιώξεων δηλαδή της λειτουργίας της συνοριακής διάβασης στο Λαιμό και της ενεργοποίησης της συμφωνίας για το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών θα μπορέσουμε να δρέψουμε πραγματικά τους καρπούς αυτής της συνεργασίας κάνοντας την Πρέσπα δυναμικό τουριστικό προορισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σύμβολο της φιλίας και συνεργασίας των λαών.

Συνδημότισσες και Συνδημότες, αγαπητοί μου φίλοι,

Παρέλειψα πολλά. Η αλήθεια είναι ότι αποδείξαμε το προηγούμενο διάστημα ότι με σχέδιο και συστηματική δουλειά, με συναίνεση και συνεργασία μπορούν να γίνουν πάρα πολλά στην Πρέσπα, ότι οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Γι’αυτό σας καλώ να στηρίξετε την ομάδα μας. Γιατί μόνοι μας μπορεί να καταφέρουμε πολλά αλλά

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!