- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Διάλεξη του Γιάννη Ζιώγα στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

Στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Γιάννη Ζιώγα, με θέμα «Σκέψεις για τις Πρακτικές, την Τέχνη και το Σώμα μέσα από την Περιπατητική εμπειρία». Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 15-5-2019, στις 14:00΄, στην Αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είναι ανοιχτή στο κοινό.

Οι Συναντήσεις/Συνέδριο Walking Practices/Walking Art/Walking Bodies (Περιπατητικές Πρακτικές/Περιπατητική Τέχνη/Περιπατητικά Σώματα), έχουν ένα τριαδικό χαρακτήρα: θα αναπτύξουν σκέψεις για τις Περιπατητικές Πρακτικές (Walking Practices) εκείνες τις διαδικασίες με τις οποίες το περπάτημα μεταμορφώνεται σε δημιουργική και στοχαστική πρακτική. Θα διερευνήσουν την Περιπατητική Τέχνη (Walking Art) της σύγχρονης εποχής, τα έργα που σχηματίζει ως αυτόνομη καλλιτεχνική πρακτική και κατά πόσο η Περιπατητική Τέχνη μπορεί να λειτουργήσει υβριδικά διαδρώντας με άλλες  μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης. Τέλος θα εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους το σώμα (και τα σώματα) κινούνται μέσα στο χώρο ως ανιχνευτές ιδεών, εμπειριών και συμβάντων μετασχηματίζοντας τον άνθρωπο σε Περιπατητικό Σώμα (Σώματα), Walking Bodies.

Αυτή η τριαδικότητα (Πρακτικές/Τέχνη/Σώματα) θα αναπτυχθεί στις Πρέσπες, που μετασχηματίζονται σε ένα σημείο σύγχρονης εικαστικής έρευνας· η συνοριακή θέση της περιοχής δημιουργεί ένα ιδιαίτερο σημείο συνάντησης όπου οι πολιτισμοί, η ιστορία, οι κοινωνικές ομάδες, το φυσικό περιβάλλον αλληλεπιδρούν με ενεργειακή ένταση. Η διαδικασία της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες του 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας από το 2007 διερευνά τις περιπατητικές πρακτικές στο πεδίο των Πρεσπών. Σε αυτήν τη δημιουργική έρευνα συναντήθηκε η Εικαστική Πορεία με το The Milena principle/Made of Walking που από το 2014  σε διάφορα σημεία του διεθνούς χώρου την Περιπατητική Τέχνη. Οι δύο αυτές διαδικασίες συναντήθηκαν για να ενεργοποιήσουν τον τόπο (Πρέσπες) μέσα από τις καλλιτεχνικές πρακτικές και τέχνη.

   Οι Συναντήσεις/Συνέδριο Περιπατητικές Πρακτικές/Περιπατητική Τέχνη/Περιπατητικά Σώματα, αποτελούν και ως γεγονός, μια εικαστική πρόταση και διάδραση της Τέχνης με την κοινωνία. Αποτελούν μια διαδικασία για την καλλιτεχνική πρακτική, που μεταμορφώνει έναν τόπο, τις Πρέσπες σε ένα ανοικτό πεδίο πειραματικών καλλιτεχνικών εκφράσεων, δημιουργώντας ένα ανοικτό Μουσείο. Οι Περιπατητικές Πρακτικές/Περιπατητική Τέχνη/Περιπατητικά Σώματα κινούνται πέρα από τα όρια των συνόρων και επιτρέπουν στις ιδέες, τους ανθρώπους αλλά και τις κοινότητες να διαδράσουν μέσα από τον πολιτισμό της πράξης που συνδέεται με την κοινωνική πρακτική.

Οργάνωση: 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, The Milena principle/Made of Walking (Βέλγιο).

Συνεργαζόμενοι φορείς: Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΑΠΘ), ÉcoleCantonale d’ Art du Valais (Ελβετία), University of NewMexico (ΗΠΑ), Interartive (Βαρκελώνη), AICA, Hellas, MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

Ο Γιάννης Ζιώγας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Το 2010 εκλέγεται Επίκουρος Καθηγητής (αντικείμενο Ζωγραφική) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, (διορίζεται τον Ιανουάριο 2012). Το 2017 εκλέγεται Αναπληρωτής καθηγητής στο Τ.Ε.Ε.Τ. Είναι Πρόεδρος του Τμήματος από το 2016 και Κοσμήτορας από το 2017. Σπούδασε Μαθηματικά (Πτυχίο, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Κατέχει το MasterofFineArts από τη SchoolofVisualArts (1991, Νέα Υόρκη), είναι διδάκτορας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2013). Έχει πραγματοποιήσει είκοσι δύο ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πραγματοποίησε residencies στη Νέα Υόρκη και έχει διδάξει ως επισκέπτης καλλιτέχνης σε πολλά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές στον ελληνικό και διεθνή τύπο (NewYorkTimes, Artnews, Sculpture, Giornalledell’ Αrte) Έχει γράψει κείμενα για τη θεωρία της τέχνης καθώς και τα βιβλία: Ο βυζαντινός Μάλεβιτς, Ο Ταρκόφσκι στη Χαλκίδα, Όψεις Λογοκρισίας (συλλογικός τόμος), Το Ημερολόγιο ενός ΠΔ/407. Από το 2007 διοργανώνει την καλλιτεχνική διαδικασία Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες.