- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ειδική οικονομική ζώνη (ΕΟΖ)

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ενεργοί Πολίτες Δήμου Πρεσπών» κος Φώτιος Νόνας παρουσίασε και δημοσίευσε κατά την 13 – 04 – 2019 τις προτεραιότητες του συνδυασμού του, όπου στην πρώτη θέση αναφέρεται στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και πρότεινε « θέσπιση ειδικής οικονομικής ζώνης για την περιοχή». (http://neaflorina.gr/2019/04/tis-programmatikes-theseis-toy-syndyasmoy-toy-paroysiase-o-ypopsifios-dimarchos-prespon-fotios-nonas-video-pics/) , επίσης κατά την τηλεοπτική εμφάνιση των υποψήφιων δημάρχων στο σταθμό West Channel αναφέρεται εκ νέου στην « θέσπιση ειδικής οικονομικής ζώνης για την περιοχή» αφήνοντας να εννοηθεί ότι με αυτή την θέση – άποψη (https://www.youtube.com/watch?v=S4mQhGgF5Ck χρονικό σημείο 10:35 έως 11:00) συμφωνεί και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Με λογισμό και όραμα» κος Βασίλειος Τσέπας.

Σε αυτό το σημείο ήρθε στην μνήμη μας εκτός από τις αναφορές διάφορων Ελλήνων πολιτικών προσώπων τόσο η από 25.8.2011 πρόταση του Γερμανού υφυπουργό Οικονομίας, Σ. Καπφέρερ, ο οποίος έκανε λόγο για την πρόθεση της Γερμανίας να δημιουργήσει ΕΟΖ εντός Ελλάδος, προκειμένου οι επιχειρηματίες να μπορούν να δραστηριοποιούνται και να λειτουργούν με μεγαλύτερη άνεση, επίσης η πρόταση του προέδρου των Γερμανών Βιομηχάνων, Χανς Πέτερ Κάιτελ, ο οποίος μέσω του Spiegel ζήτησε να κηρυχτεί η Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη και να αντιμετωπιστεί ως «θυγατρική εταιρεία» , όσο και η έμπρακτη υποστήριξη της ιδέας των ΕΟΖ στην Ελλάδα του Γερμανού δικηγόρου Hans Beeg, επικεφαλή του νομικού γραφείου Dankelmann und Kerst.

Σε αυτό το σημείο αναρωτιόμαστε και θέτουμε τα ερωτήματα

Γνωρίζει ο κος Φώτιος Νόνας και οι συν αυτό ότι αυτό το γερμανικής εμπνεύσεως σχέδιο εκμεταλλεύσεως του πλούτου της Ελλάδος έγινε χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη του το νόμο Α.Ν 376/1936 περί αμυντικών περιοχών ; ; ;. Ο νόμος αυτός καθορίζει τι πρέπει να γίνεται όχι μόνο σε παραμεθόριες περιοχές, αλλά και αρκετά πιο πίσω, όπως σε χώρους αναπτύξεως των ελληνικών δυνάμεων, την αποφυγή ανεγέρσεως εγκαταστάσεων σε σημεία και με μορφή που θα μπορούν να χρησιμεύσουν ως σημεία επισημάνσεως για το συντονισμό εχθρικών πυρών ή τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων και μέσων που θα μπορούσαν να παρεμβάλουν ή να προκαλέσουν δυσλειτουργία στα φίλια μέσα επικοινωνίας.

Γνωρίζει ο κος Φώτιος Νόνας και οι συν αυτό

Τί είναι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες;;;

Μάλλον όχι απαντούμε έχοντας καλή πίστη για την άγνοια του, για αυτό του παραθέτουμε τον επίσημο ορισμό

Η Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων στο Κιότο το 1973,

όρισε ότι «η ελεύθερη οικονομική Ζώνη είναι ένα τμήμα του εδάφους της χώρας, όπου τα εμπορεύματα θεωρούνται ως αντικείμενα πέρα από τα όρια του εθνικού τελωνειακού εδάφους και ως εκ τούτου, δεν υπόκεινται στον κοινό τελωνειακό έλεγχο και τη φορολογία»

Με άλλα λόγια, είναι η εδαφική περιοχή, στην οποία ισχύει η αρχή της εξωεδαφικής φορολογίας. (taxation extraterritoriality).

Δηλαδή με ποιο απλά λόγια μέρος της εδαφικής επικράτειας ενός κράτους που εκχωρείται σε ιδιώτες επενδυτές με:

προκειμένου να το αξιοποιήσουν προς όφελός τους.

Γνωρίζει ο κος Φώτιος Νόνας και οι συν αυτό ότι :

α) Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των Ε.Ο.Ζ χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες χωρίς δασμούς, αξιοποιούν την φορολογική ασυλία και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους.

Η χαμηλή διασύνδεσή τους με την εγχώρια οικονομία, δείχνει ότι το όφελος για την οικονομία της φιλοξενούσας χώρας είναι μηδαμινό.

β) Οι Ε.Ο.Ζ χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους από το διαφορετικό φορολογικό, εργασιακό και διοικητικό καθεστώς, σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια της χώρας. Αυτό μπορεί και συνήθως περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, σκανδαλωδώς χαμηλή εταιρική φορολογία, επιδοτήσεις επενδυτικών εγχειρημάτων, ειδικά τελωνειακά καθεστώτα, περιορισμό ή κατάργηση των επιβαρύνσεων των εργοδοτών, χαλάρωση των κανονισμών ασφάλειας στο χώρο εργασίας, αποδυνάμωση των περιβαλλοντικών κανονισμών, απαγόρευση του συνδικαλισμού αλλά και κατάργηση κάθε είδους συλλογικών διαπραγματεύσεων, περαιτέρω μείωση του μισθού των εργαζόμενων και απορύθμιση των κανόνων της εργασίας. Δηλαδή μια ειδική οικονομική ζώνη όπου τα δικαιώματα των εργαζόμενων έχουν φτάσει πίσω στο 1886.

Γνωρίζει ο κος Φώτιος Νόνας και οι συν αυτό ότι :

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μεγάλες χωρικές μονάδες για τις οποίες τα εκάστοτε κράτη ουσιαστικά αφαιρούν από το έδαφός τους (απαραίτητα οικόπεδα – χωράφια) και τις παραχωρούν έδαφος (οικόπεδα – χωράφια) ως τόπους προσέλκυσης επενδύσεων. Συχνά αναλαμβάνουν τα ίδια (κράτη) και το κόστος κατασκευής των υποδομών, ενώ στα οφέλη συμπεριλαμβάνονται η αποφυγή της φορολόγησης τόσο στα έσοδα όσο και στα προϊόντα, η εξαίρεση από κάθε εργασιακή νομοθεσία, η παράκαμψη όλων των περιορισμών για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων, η άμεση πρόσβαση σε πόρους, η λειτουργία χρηματοοικονομικών υπεράκτιων (offshore) δραστηριοτήτων και συνολικά η πλήρης ελευθερία και εξουσία.

Όπως επί παραδείγματι ισχύει για μεγάλο συγκρότημα που στεγάζεται σε ολυμπιακό ακίνητο στο Μαρούσι και μετατράπηκε σε Ε.Ο.Ζ με την ψήφιση τον Αύγουστο του 2013 του Ν. 4179/2013 («Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις») όπου με το άρθρο 32 του συγκεκριμένου νόμου καταργήθηκε το ανταποδοτικό τέλος 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων που στεγάζονται στο εμπορικό κέντρο και αντικαταστάθηκε με 0,5%, και μόνο για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχοντας ως δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν απαλλαγεί πλήρως των δημοτικών τελών από το 2005.

Γνωρίζει ο κος Φώτιος Νόνας και οι συν αυτό ότι :

Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι στις Ε.Ο.Ζ της Κίνας το μέσο ωράριο ποικίλλει από τις 54 ως τις 77 ώρες τη βδομάδα.

Το ότι οι Κινέζοι εργάζονται στις Ε.Ο.Ζ. της χώρας τους με 40$ το μήνα και 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ή το ότι οι Τούρκοι εργάζονται στις αντίστοιχες Ζώνες με 240$ το μήνα και 45 ώρες δουλειάς την εβδομάδα και ΔΕΝ οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές είναι οι γενικότερες εργασιακές συνθήκες που ισχύουν στη χώρα τους.

Γνωρίζει ο κος Φώτιος Νόνας και οι συν αυτό ότι :

το Βέλγιο κατηγόρησε επίσημα ότι στη Γερμανία, η βιομηχανία κρέατος, πυλώνας του «γερμανικού θαύματος», χρησιμοποιεί παρόμοιες συνθήκες εκμετάλλευσης.

 Έρευνες στον κολοσσό των πουλερικών Wiesenhof, αποκάλυψαν ολόκληρο κύκλωμα με ενοικιαζόμενους μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη να δουλεύουν με 3 ευρώ τη μέρα και να μένουν σε στάβλους και εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα. Κάτι που είναι τραγικά οικείο σε εμάς μέσα από εικόνες όπως της Μανωλάδας που έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς σύγχρονου δουλεμπορίου, ακόμα και χωρίς επίσημη ανακήρυξη Ε.Ο.Ζ.

Αυτό θέλει επιχειρήσεις ΕΟΖ που απασχολούν σχεδόν αποκλειστικά μετανάστες για να έχουν το προσωπικό τους υποταγμένο ; ; ; .

Γνωρίζει ο κος Φώτιος Νόνας και οι συν αυτό ότι :

Η κάθε προσπάθεια δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, αντίκειται επί της Αρχής με τη βασική νομοθεσία της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.) της 25.03.1957, όπως τροποποιήθηκε με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας της 13.12.07.

Παρά ταύτα, το άρθρο 28 της σύμβασης Ε.Ο.Κ. επιτρέπει αποκλίσεις από τους όρους ρύθμισης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, υπό προϋποθέσεις.

Η ασυμβατότητα αυτή οφείλεται, στο σκοπό της δημιουργίας και της εξασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς (Άρθρο 60 Ε.Ο.Κ.) καθώς και στο δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης αγαθών μέσα στο πλαίσιο μιας τελωνειακής ένωσης (Άρθρο 28 Ε.Ο.Κ.) .

Οι βασικές νομικές διατάξεις σε επίπεδο Ε.Ε., στις οποίες στηρίζεται ο θεσμός των ελευθέρων Ζωνών περιλαμβάνονται :

Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα

Αναρωτιόμαστε ο κος Φώτιος Νόνας και οι συν αυτό :

θέλουν να παραδώσουν το έδαφός του τόπου μας ή οι πολίτες του τόπου μας να το πουλήσουν έναντι ευτελούς ποσού ; ;

όπως αυτό έχει γίνει στο σύνολο των χωρών που έχουν στην επικράτειά τους Ε.Ο.Ζ .

θέλουν ένα καθεστώς σύγχρονου δουλεμπορίου στον τόπο μας ; ; ;

και πριν βιαστούν να απαντήσουν για το ότι σήμερα λειτουργούν πάνω από 5.000 σχήματα Ε.Ο.Ζ., από τα οποία τα 1.300 είναι ιδιωτικά, σε 125 χώρες του κόσμου, στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από 52.000.000 εργαζόμενοι, ενώ είναι υπεύθυνες για εξαγωγές άνω των 700 δις δολαρίων στο πλαίσιο του παγκόσμιου εμπορίου, ας δούν το μηδαμινό όφελος για την οικονομία της φιλοξενούσας χώρας και ιδιαίτερα για την περιοχή που δραστηριοποιούνται.

Θέλουν ο Δήμος Πρεσπών , ο νομός Φλώρινας και η Ελλάδα να «γκετοποιείται» και να μετατρέπεται σε «αποικία δούλων», που θα τους απασχολεί «δημιουργικά» έως ότου αφομοιωθούν στην χώρα ; ;.

Εάν οι παραπάνω σκέψεις για « θέσπιση ειδικής οικονομικής ζώνης για την περιοχή» δεν είναι ένα ύποπτο παιγνίδι δηλώσεων και εντυπώσεων πίσω από το οποίο κρύβονται σκοπιμότητες που ουσιαστικά υπερβαίνουν τα ελληνικά συμφέροντα και έχοντας καλή πίστη.

Θέτουμε τις ερωτήσεις

για την σωστή λειτουργία μίας Ε.Ο.Ζ υπό ποία νομοθετική βάση θεωρούν ότι πρέπει να γίνει και ποιος θα αναλάβει το κόστος της διαθεσιμότητας των ανεπτυγμένων υποδομών που απαιτούνται ; ;

Μπορεί ο κος Φώτιος Νόνας και οι συν αυτό, να μας ενημερώσουν :

για τις έξη κύριες κατηγορίες Ε.Ο.Ζ , τις μεταξύ τους διαφορές , ποια είναι η επιλογή τους για θέσπιση ειδικής οικονομικής ζώνης και ποια τα οφέλη για τον τόπο μας ; ;

Μπορεί ο κος Φώτιος Νόνας και οι συν αυτό, να μας ενημερώσουν :

α) για το ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της Ε.Ο.Ζ ; ;

β) για την παροχή κινήτρων που θα προσφέρουν ως δημοτική αρχή για την δημιουργία Ε.Ο.Ζ ;

γ) για το ποιες δραστηριότητες και η άσκησή τους θεωρούν ότι πρέπει να επιτρέπονται ή και να απαγορεύονται κατά την λειτουργία μίας Ε.Ο.Ζ ; ;

παραμένω στην διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνηση

Με εκτίμηση

Κωνσταντινίδης Ιορδάνης