- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ένα δημαρχείο ανοιχτό για όλους

Ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του Ρέικιαβικ, στην Ισλανδία, είναι το δημαρχείο του. Μέχρι πριν το επισκεφθώ, θεωρούσα πως η αρχιτεκτονική του κτιρίου θα είναι αυτή που το κάνει ξεχωριστό, αλλά έπεσα έξω. Πέραν του ότι είναι χτισμένο δίπλα σε μια μικρή λιμνούλα, το δημαρχείο θεωρείται πόλος έλξης για τους τουρίστες, καθώς εκεί μπορούν να οργανώσουν -με τη βοήθεια έμπειρου δημοτικού υπαλλήλου- τις αποδράσεις τους στην παγωμένη πόλη του Βορρά και να ενημερωθούν για τα δρώμενα και τα αξιοθέατα της πόλης.

Στην υποδοχή μας καλωσόρισε μια κυρία, όπου μας απάντησε με ευγένεια σε όλες τις ερωτήσεις μας, ενώ μας προέτρεψε να κάνουμε μια βόλτα μέσα στο κτίριο, στο οποίο υπήρχε έκθεση τοπικών προϊόντων και έργα τοπικών καλλιτεχνών. Μια μεγάλη μακέτα της πόλης, τέλος, μας έδειχνε που θα εντοπίσουμε τα αξιοθέατα της πόλης. Φεύγοντας, μας προμήθευσαν με χάρτες, καρτ- ποστάλ και ενημερωτικά φυλλάδια.

Η περίπτωση του δημαρχείου του Ρέικιαβικ δεν είναι μοναδική. Σε όλη την Ευρώπη, πολλά δημαρχεία λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, θέλοντας έτσι ναβοηθήσουν και να ευχαριστήσουν τους τουρίστες, αλλά και να τους παροτρύνουν για να τους επισκεφθούν ξανά στο μέλλον.

Ίσως όλα αυτά να φαντάζουν ένα μακρινό όνειρο για το δημαρχείο της Φλώρινας. Ίσως ποτέ να μην λειτουργήσει με αυτό το πρότυπο, αλλά… αν τελικά το καταφέρναμε;

Σήμερα δεν υπάρχει κανένας λόγος να επισκεφθεί το δημαρχείο μας ένας τουρίστας. Και να το έκανε, τι θα έβρισκε εκεί; Μήπως κάποιον να τον καλωσορίσει; Να τον ενημερώσει; Να τον προμηθεύσει για τα απαραίτητα της διαμονής του; Το δημαρχείο μας δυστυχώς παραμένει «κλειστό» σε όλα αυτά, αν και κάλλιστα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο τουριστικό γραφείο για τους τουρίστες της πόλης μας.

Την επόμενη των εκλογών, εύχομαι ο νέος δήμαρχος να πάρει απόφαση να μεταμορφώσει το δημαρχείο μας σε πόλο έλξης για τους τουρίστες (αλλά και τους πολίτες). Ιδέες υπάρχουν πολλές, αρκεί βέβαια να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας και να δούμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον υπόλοιπο κόσμο. Ας γίνουμε επιτέλους εμείς οι πρωτοπόροι στην Ελλάδα!

Τάσος Ραντζάκης

Δημοσιογράφος