- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Για την ολοκλήρωση του 3ου Κύκλου Συζητήσεων Ποντιακών Φοιτητικών Συλλόγων (pics)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 3ος Κύκλος Συζητήσεων Ποντιακών Φοιτητικών Συλλόγων, που έλαβε χώρα το Σάββατο 20 Απριλίου στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας στο Αμφιθέατρο της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Φλώρινας, στον οποίο συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες  από όλους του Ποντιακούς Φοιτητικούς Συλλόγους της χώρας. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Από το έγκλημα χωρίς όνομα στο χρέος της μνήμης: 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου (1919 – 2019)».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αθανασιάδης Θεωνάς, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών  και Εορδαίας, ο κύριος Παπαδόπουλος Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας Φλώρινας, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Φλώρινας κυρία Μούσιου – Μυλωνά Όλγα και ο κύριος Αντωνιάδης Αναστάσιος, Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας. Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Ταγματάρχης κύριος Δήμτσας Ευάγγελος εκπρόσωπος του 1ου Συντάγματος Πεζικού Φλώρινας, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Φλώρινας καθώς και η κυρία Κυριακίδου-Βασιλειάδου Ελένη, ταμίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, και ο κύριος Λαζαρίδης Θεόδωρος, Πρόεδρος του Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματίων Δυτικής Μακεδονίας &Ηπείρου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ένας εκ των τριών ομιλητών της εκδήλωσης ο κύριος Πετρόπουλος Ηλίας, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας & Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στις σκέψεις, στους προβληματισμούς και στην προοπτική των 100 χρόνων από τον ξεριζωμό. Έπειτα τον λόγο πήρε ο κύριος Κούρτης Δημήτριος, Δικηγόρος και υποψήφιος Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Το νομικό καθεστώς του εγκλήματος της Γενοκτονίας πριν την υιοθέτηση της Σύμβασης της 9ης Δεκεμβρίου 1948: Το έγκλημα των εγκλημάτων στο εθιμικό Διεθνές Δίκαιο». Τέλος ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τον κύριο Διαμάντη Παναγιώτη, Αντιπρόεδρο του Αυστραλιανού Ινστιτούτο Μελετών Γενοκτονιών με εκτενή αναφορά στην ηγετική φυσιογνωμία των φοιτητών στο παρόν και στο μέλλον.

Μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου, που είναι το πρώτο μνημείο Γενοκτονίας που κατασκευάστηκε στον Ελλαδικό χώρο. Στο μνημείο πραγματοποιήθηκε τρισάγιο από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη  Αθανασιάδη Θεωνά και στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας κύριος  Αντωνιάδης Αναστάσιος, αναφέρθηκε στην ιστορία του μνημείου.

Τη δεύτερη μέρα ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των Συλλόγων στο αμφιθέατρο της κατασκήνωσης, με επίκεντρο την λειτουργία και τις δράσεις του κάθε συλλόγου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους όπως ενώ παράλληλα ακούστηκαν προτάσεις για την διοργάνωση κοινών δράσεων.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας για την φιλοξενία στις κατασκηνώσεις της το τριήμερο 19 με 21 Απριλίου, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας για την παραχώρηση του Αμφιθεάτρου και την Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Φλώρινας, για την συνολική τους προσφορά, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας: ΕΡΤ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΕΡΤ3, ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr, Ράδιο Ακρίτες του Πόντου, ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, e-Pontos, pontosnews, LIVEMEDIA, ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, neaflorina.gr, Φλωρινιώτικα Νέα.

Η εκδήλωση αποτέλεσε συνδιοργάνωση των παρακάτω Ποντιακών Φοιτητικών Συλλόγων:

 

Με εκτίμηση,

Οι Ποντιακοί Φοιτητικοί Σύλλογοι