- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση – Κινητικότητα – Brain Drain» στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας (video, pics)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα «Μετανάστευση- Κινητικότητα- Brain Drain: Οι νέοι σε εποχές κρίσης» την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Παρουσιάστηκαν 13 εισηγήσεις ακαδημαϊκών και ερευνητών σχετικές με το ζήτημα της «Μετανάστευσης», το οποίο αποτυπώθηκε από δύο πλευρές.

Α) Η μετανάστευση ως μια διαδικασία «εκροής» επιστημονικού δυναμικού. Συζητήθηκαν τα αίτια της μετανάστευσης, το πώς κατασκευάζουν την ταυτότητά τους οι έλληνες νεομετανάστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα προβλήματα που συναντούν στο νέο κοινωνικοπολιτισμικό περιβάλλον, το πώς παρουσιάζουν οι άνεργοι εκπαιδευτικοί την προοπτική της μετανάστευσης, το πώς αποτυπώνεται στον τύπο το φαινόμενο της μετανάστευσης των τελευταίων χρόνων, αλλά και πρακτικές που μπορεί να συμβάλουν στον επαναπατρισμό του επιστημονικού κεφαλαίου.

Β) Η μετανάστευση ως ένα φαινόμενο «εισροής» νεομεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας. Συζητήθηκαν οι νέες εκπαιδευτικές ανάγκες που ανακύπτουν, η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ομαλή ένταξη και την εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων και παρουσιάστηκαν οι εμπειρίες εκπαιδευτικών από τμήματα ένταξης και από τις ΔΥΕΠ.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ακαδημαϊκοί, επίσημοι προσκεκλημένοι, ερευνητές, στελέχη και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων, φοιτητές/τριες.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Ελένη Γρίβα, Καθ. Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επιστήμες της Αγωγής με Νέες Τεχνολογίες». Χαιρετισμό απηύθυναν η Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής Αικατερίνη Δημητριάδου, ο πρόεδρος του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Λεμονίδης, η Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Αικατερίνη Μέλφου, η αντιδήμαρχος Φλώρινας Όλγα Μούσιου Μυλωνά, ο διευθυντής της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Φλώρινας Κίμων Σαββάκης, η διευθύντρια της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης Βασιλική Βόντσα, ο πρόεδρος του ΟΕΝΕΦ Κώστας Φιλιππίδης και η πρόεδρος του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ Αγγελική Κοιλιάρη.