- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο Φλωρινιώτης Αλέξανδρος Νικολαΐδης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1979. Είναι παγκόσμιος πρωταθλητής και δις αργυρός Ολυμπιονίκης του Taekwondo. Είναι Μακεδόνας από μητέρα και πατέρα, αφού ο πατέρας του Γεώργιος, κατάγεται από τις Λεπτοκαρυές Φλώρινας και η μητέρα του Αναστασία από το Μαυροβούνι Εδέσσης.

Το 1982, μόλις 3 χρονών έκανε την πρώτη του προπόνηση στο Τaekwondo στο σύλλογο του πατέρα του «Μέγας Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη. Κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι περνούσε πάντα λίγες ημέρες μαζί με τη γιαγιά Φλώρα και τον παππού Αλέξανδρο στο χωριό του στην Φλώρινα.

Το 1996 κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό και λίγους μήνες αργότερα και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων.

Το 1997 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων.

Το 2000 έκανε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνευ όπου στον δεύτερο αγώνα, είχε την μεγάλη ατυχία να σπάσρι το πόδι του.

Το 2004 έκανε δυναμικό come back και κατέκτησε το χρυσό στην παγκόσμια Πανεπιστημιάδα. Το ίδιο καλοκαίρι του 2004 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, κατέκτησε το πρώτο του αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Το 2008 κατέκτησε το χρυσό στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Ρώμη, και έγινε ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην τελετή αφής της φλόγας στην αρχαία Ολυμπία.

Την ίδια χρονιά κατέκτησε το δεύτερο του αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και ψηφίστηκε από τους Έλληνες δημοσιογράφους ως αθλητής της χρονιάς.

Το 2010 κατέκτησε την τρίτη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Αγία Πετρούπολη.

Το 2012 ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο.

Το 2013 κατέκτησε το αργυρό και πάλι μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Μερσίνη της Τουρκίας.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ και είναι αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.

Από το 2013 είναι πρεσβευτής στην κορυφαία διοργάνωση αθλητικού τουρισμού Navarino Challenge και Santorini Experience με αντικείμενο την άσκηση και τη μεσογειακή διατροφή.

Από το 2016 είναι υπεύθυνος της ακαδημίας Τaekwondo στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Αντιρατσιστικού Παρατηρητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

Τον Μάρτιο του 2019, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του έκανε την πολύ τιμητική πρόταση να τον συμπεριλάβει στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Είναι ο μοναδικός Μακεδόνας υποψήφιος Ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο.