- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Περί «χαμένης ψήφου»!

Γράφει ο Γιώργος Μούλης,

μέλος της Τ.Ε. Φλώρινας του ΚΚΕ

και υποψήφιος Σύμβουλος στην Τοπική Κοινότητα Φλώρινας

με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τις τελευταίες μέρες ξανά η φιλολογία περί «χαμένης ψήφου». Το έργο δεν είναι καινούργιο. Το έχουμε ξαναδεί αμέτρητες φορές στο παρελθόν. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τα κόμματα που μαζί με το ΠΑΣΟΚ έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για το δρόμο που μας έφτασε έως εδώ, επιστρατεύουν το επιχείρημα της χαμένης ψήφου, για να ενισχύσουν την πόλωση και τα ψευτοδιλήμματα πάνω από την κάλπη. Το ίδιο κάνουν και οι δημοτικοί και περιφερειακοί συνδυασμοί που διεκδικούν την ψήφο του λαού για το Δήμο, την Περιφέρεια και τι τοπικές κοινότητες. Ισχυρίζονται ότι η ψήφος στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι «χαμένη», αφού, όπως λένε, δεν έχει πιθανότητα να εκλέξει δήμαρχο στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο ή περιφερειάρχη στη Δυτική Μακεδονία (να τους θυμίσουμε βέβαια ότι η κάλπη είναι θηλυκή και γκαστρωμένη).

Τα κόμματα αυτά, αλλά και οι εκπρόσωποί τους στην τοπική διοίκηση, ζητάνε από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να μπουν την Κυριακή στο παραβάν με «κενό μνήμης», έχοντας διαγράψει τα τρία μνημόνια που ψήφισαν και εφάρμοσαν, τις δεσμεύσεις τους για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στο διηνεκές, τον ανταγωνισμό τους για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα, τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.Η ψήφος που δεν πάει σ’ αυτούς, λένε με θράσος, είναι χαμένη ψήφος.

 Ποτέ καμία ψήφος δεν είναι χαμένη. Αν μάλιστα κάποιος σημαδέψει σωστά, τότε η ψήφος είναι πραγματικό βόλι στην καρδιά των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζουν χρόνια τώρα κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση και δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες σε τοπικό επίπεδο. Τώρα, σε τοπικό επίπεδο υπάρχει και η απλή αναλογική (αυτή τέλος πάντων η κουτσουρεμένη απλή αναλογική) και η κάθε ψήφος έχει τη σημασία της. Ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες, όπως αυτή της Φλώρινας, ακόμα και για μία ψήφο μπορεί να κριθεί μια έδρα (όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν).

 Αλλά ας αφήσουμε το «τυπικό» μέρος της υπόθεσης και ας έρθουμε στην ουσία.

Χαμένη ψήφος για το λαό είναι η ψήφος σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ, – αλλά και η ψήφος στους εκπροσώπους τους στην τοπική διοίκηση (με όποιο προσωπείο κι αν εμφανίζονται), – που την άλλη μέρα θα την περιφέρουν ως «συγχωροχάρτι» για όσα έκαναν έως τώρα σε βάρος του.Κυρίως θα «διαβαστεί» ως το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που στη μια άκρη έχει τα μέτρα στήριξης των κερδών του κεφαλαίου και στην άλλη ψευτοπαροχές για την ανακύκλωση της φτώχειας, με τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

 Χαμένη ψήφος, – κάτι παραπάνω: ψήφος επιζήμια για το λαό, – είναι η ψήφος που πηγαίνει σε αυτούς που ψήφισαν και εφάρμοσαν τα μνημόνια διαρκείας, που καταδικάζουν το λαό στη φτώχεια και στην ανεργία.

 Χαμένη ψήφος (και άκρως επιζήμια για το λαό) είναι αυτή που πηγαίνει στα κόμματα και στους συνδυασμούς που με την πολιτική τους διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, εξανεμίζουν το εισόδημα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων με τη φοροληστεία και τα χαράτσια, που επιβάλλουν κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών των λαϊκών στρωμάτων και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, που ορθώνουν όλο και μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση για τα παιδιά των εργαζομένων, που διαλύουν το δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας, που στερούν από τους νέους ανθρώπους το δικαίωμα στην εργασία, που εξαθλιώνουν το λαό.

 Χαμένη ψήφος είναι η ψήφος που πηγαίνει στους εκπροσώπους των περιφερειακών, δημοτικών και τοπικών συνδυασμών που με την ψήφο τους, – άσχετα αν αυτή η ψήφος είναι του ξάδελφου, του μπατζανάκη, του κουμπάρου, του παρακούμπαρου, του κουνιάδου, κλπ., – επιβάλλουν στο λαό πρόσθετη τοπική φορολογία, αυξημένα δημοτικά και άλλα ανταποδοτικά τέλη, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, λιτότητα και ελλείψεις ακόμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία, αυξημένα τέλη ακόμα και στα κοιμητήρια, κλπ., που δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας (γιατί λέει δεν είναι «επιλέξιμες» δαπάνες), μέτρα προστασίας των δασών και των υδάτινων πόρων, του περιβάλλοντος γενικότερα, που κρατά το προσωπικό καθαριότητας σε πολιτική ομηρία με δίμηνες, πεντάμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις, αντί για μόνιμες θέσεις εργασίες με πλήρη ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

 Αντίθετα, όχι μόνο δεν είναι χαμένη ψήφος, αλλά είναι πολλαπλά κερδισμένη η ψήφος που πηγαίνει στο ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές (και στις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν), στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στην Περιφέρεια, στους Δήμους και στις Τοπικές Κοινότητες.Η ψήφος στο ΚΚΕ και στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗδεν αθροίζεται σε κανένα άλλο κόμμα και σε κανέναν άλλο συνδυασμό. Αποτελεί το πιο ξεκάθαρο, το πιο δυνατό «όχι» στην πολιτική που μας έφερε έως εδώ.

Την ψήφο του στο ΚΚΕ και στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗο λαός θα τη βρει δίπλα του, στους αγώνες για να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, για ανάκτηση των απωλειών και σύγχρονα δικαιώματα, στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες του.Είναι ψήφος ενίσχυσης της λαϊκής αντιπολίτευσης, απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές, που η πολιτική της θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, – είτε σχηματιστεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη ΝΔ, – απέναντι σε οποιαδήποτε περιφερειακή και δημοτική αρχή, που ακολουθεί σε τοπικό επίπεδο την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Τελικά, χαμένη είναι η ψήφος με την οποία ο λαός πυροβολεί τα πόδια του και θα του γίνει μπούμερανγκ από το βράδυ κιόλας των εκλογών. Γι’ αυτό, τις μέρες και τις ώρες που απομένουν μέχρι την ώρα της κάλπης, «σκέψου καλά, σημάδεψε σωστά». Ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρή ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗγια να γίνει η πραγματική διαφορά!

Γιώργος Μούλης.

Μέλος της Τ.Ε. Φλώρινας του ΚΚΕ

Υποψήφιος Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Φλώρινας  με το συνδυασμό της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ