- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Τσίπρας μετά τη βαριά ήττα

Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κάτι που θα πράξει αμέσως μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Αμέσως μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών», τόνισε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τη βαριά ήττα του στις ευρωκλογές αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κ. Τσίπρας έθεσε το δίλημμα των επόμενων εκλογών, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επιλέξει εάν θέλει να συνεχίσει το σχέδιό του «για τη στήριξη των πολλών ή τον δρόμο της λιτότητας».

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών. «Δεν μπορώ να αγνοήσω αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου, λέγοντας ότι επί τέσσερα χρόνια «πορευτήκαμε με πρωτοφανείς δυσκολίες, κόντρα στο ρεύμα. Βγάλαμε τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων, καταφέραμε να ορθοποδήσουμε και μόλις ανασάναμε, θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού ένα σχέδιο για την ανάκαμψη της πατρίδας μας».

Το δίλημμα του Τσίπρα για τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δύο δρόμοι υπάρχουν, ο δρόμος της πλήρους εξόδου από τα μνημόνια κι ο δρόμος της επιστροφής στη λιτότητα, στο σκοτάδι της κρίσης και του ΔΝΤ. Ζητήσαμε με γενναιότητα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο σχέδιό μας, στα μέτρα ελάφρυνσης, της πορείας ανασυγκρότησης και της χώρας.. Για να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει αυτά τα μέτρα. Για να μην μπορεί κανείς απ’ όσους καιροφυλακτούν να τα πάρουν πίσω».

«Το αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να μας αμφισβητεί»

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει το δικαίωμα στην πολίτευση να αμφισβητεί τη δημοκρατική του νομιμοποίηση. Όπως είπε, «δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση αλλά και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών, το ιστορικό αυτό εγχείρημα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, « η τελική ετυμηγορία ανήκει πάντοτε στον λαό, σε όλους εσάς. Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια, ούτε να παραιτηθώ από τη μάχη για την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαι εδώ. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη, όπως έχουμε μάθει να κάνουμε πάντα».

«Ζητάμε καθαρή εντολή»

Μπροστά σε συνεργάτες του, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργούς που τον άκουγαν συγκινημένοι και δακρυσμένοι, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει στην προκήρυξη εθνικών εκλογών και ζήτησε καθαρή εντολή από τους πολίτες.

«Ο λαός υπήρξε πάντοτε το στήριγμά μας. Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και Έλληνες., Ζητάμε την καθαρή εντολή. Πορεύτηκα και πορευτήκαμε με το κεφάλι ψηλά. Με μόνο γνώμονα να πορεύονται οι πολλοί με το κεφάλι ψηλά. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας, την απάντηση την έδινε και τη δίνει πάντοτε ο λαός. Πιστεύουμε το μέλλον στους πολλούς και γι’ αυτό θα απευθυνθούμε σε αυτούς», κατέληξε.

Δείτε  τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα: