- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Συνεργασία Πασχαλίδη – Νόνα στον δήμο Πρεσπών

Τη πολιτική και προγραμματική τους συνεργασία τους για τη νέα δημοτική περίοδο συμφώνησαν οι δημοτικές παρατάξεις «Όλοι μαζί για την Πρέσπα» και «Ενεργοί πολίτες Δήμου Πρεσπών» στη βάση των αρχών της συναίνεσης, της διαφάνειας και της συμμετοχής με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της διοίκησης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας, αλλά και την αποφυγή οπισθοδρόμησης σε νοοτροπίες και πρακτικές που στο παρελθόν οδήγησαν τον δήμο σε αδιέξοδο. Οι δύο παρατάξεις μαζί έχουν την απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πρεσπών αφού έλαβαν την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.

Το πολιτικό πλαίσιο της συμφωνίας βασίζεται σε τέσσερις προγραμματικούς άξονες

1. Διοίκηση.

1.1.  Περισσότερη Συλλογικότητα στη διοίκηση του Δήμου και συμμετοχή δημοτών όπου είναι εφικτό και θεσμικά επιτρεπτό.

1.2.   Ενεργοποίηση των επιτροπών του Δημοτικού συμβουλίου και συγκεκριμένα της επιτροπής πολιτισμού και της επιτροπής βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και την θεσμοθέτηση νέων θεματικών επιτροπών με συμμετοχή φορέων και δημοτών.

1.3.  Συναινετική κατάρτιση προϋπολογισμού (Συμμετοχικός Προϋπολογισμός)

1.4.  Στελέχωση του Δήμου με Ειδικευμένο και εργατοτεχνικό προσωπικό. Δημιουργία τεχνικής υπηρεσίας καθώς και ψηφιακού οργανογράμματος για το σύνολο των θέσεων στο Δήμο και τα νομικά του Πρόσωπα.

1.5.  Διαφάνεια παντού

2. Δημοτικές και Δημόσιες Υπηρεσίες

2.1.  Ίδρυση τελωνείου στο Λαιμό και πλήρης στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και της Αστυνομίας.

2.2.  Στελέχωση του ΠΠΙ Λευκώνα Πρεσπών με Ιατρικό προσωπικό και Αναβάθμιση του κτιρίου και του εξοπλισμού του.

2.3.  Ολοκλήρωση του σταδίου στο Πατουλίδειο και αναβάθμιση της λειτουργίας του

2.4.  Καθημερινή συγκοινωνία με Φλώρινα και ανταπόκριση με δρομολόγια προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και ενδοδημοτική συγκοινωνία.

2.5.  Υποστήριξη συλλόγων ιδίως νεολαίων καθώς και κοινωνικών επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους για εύρεση χρηματοδότησης και ένταξη σε προγράμματα σχετικά με τις δραστηριότητές τους.

2.6.  Υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με την ενεργοποίηση κοινωνικού παντοπωλείου και την αναβάθμιση του κέντρου κοινότητας (ακτίνα) που πλέον λειτουργεί στο Δήμο.

3. Υποδομές

3.1.  Αναβάθμιση λειτουργική και αισθητική των οδικών προσβάσεων στην Πρέσπα

3.1.1.     Σε αυτή την προγραμματική περίοδο: Μελέτη και κατασκευή σήραγγας στο Περβάλι (ΟΧΕ) και κατασκευή του τμήματος Περβάλι – Βατοχώρι(ΠΕΠ Δ. Μακεδονίας)

3.1.2.     Ωρίμανση της μελέτης ώστε να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του τμήματος Περβάλι – Βίγλα.

3.1.3.     Κατασκευή όλου τους τμήματος Περβάλι – Φλώρινα με ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

3.2.  Αλλαγή δικτύων ύδρευσης, αναβάθμιση των υπολοίπων, αναβάθμιση εξοπλισμού.

3.3.  Εξασφάλιση επάρκειας νερού με καλλιέργεια πηγών

3.4.  Αποχέτευση και Επεξεργασία λυμάτων σε όλα τα χωριά

4. Οικονομική Ανάπτυξη

4.1.  Άμεση υλοποίηση του μεγάλου έργου του νέου αρδευτικού Πρεσπών και υποστήριξη των γεωργών για την γρήγορη και πλήρη αξιοποίησή του.

4.2.  Προώθηση των προϊόντων μικρών παραγωγών με την βοήθεια για συμμετοχή σε εκθέσεις και άλλες προωθητικές ενέργειες καθώς και ενσωμάτωση στον ιστότοπο του Δήμου σελίδας με τα στοιχεία παραγωγών για τη διάθεση των προϊόντων τους.

4.3.  Μελέτη και υλοποίηση των έργων βόσκησης (ποτίστρες, υπόστεγα, περιφράξεις, οδοί πρόσβασης) που έχουν καταγραφεί ότι απαιτούνται για την ορθή εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης.

4.4.  Εμπλουτισμός με ιχθύδια κυπρίνου με νόμιμο τρόπο καθώς και επιδοτούμενη επιλεκτική αλιεία ηλιόψαρου με βάση διαχειριστική μελέτη αλιείας.

4.5.  Ανάταξη λειτουργίας όλων των τουριστικών υποδομών που δεν λειτουργούν (Βυζαντινή συλλογή, Λαογραφική συλλογή, Πράσινα σκάφη, wifi hotspots), αναβάθμιση αυτών που υπολειτουργούν (Μουσείο καπετάν Κώττα, μουσείο απολιθωμάτων) και μελέτη νέων (ενυδρείο τοπικών ειδών ψαριών, Διαδραστικό πάρκο φυσικής ιστορίας).

4.6.  Προώθηση της περιοχής ως κορυφαίου προορισμού εναλλακτικού τουρισμού και ιδίως οικοτουρισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Διαμόρφωση και παράλληλα προώθηση καλαθιού των τοπικών προϊόντων Πρεσπών.

4.7.  Οργάνωση υπό την αιγίδα του Δήμου οργανωμένης βιωματικής κατασκήνωσης για φοιτητές και νέους μετά από ευρεία δημοσιοποίηση σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

4.8.  Κατασκευή μνημείου Εθνικής Συμφιλίωσης, σε ανάμνηση των δεινών που επέφερε ο εμφύλιος σπαραγμός σε όλη τη χώρα και πιο ειδικά στην Πρέσπα.

Σε αυτό το πλαίσιο αρχών και στόχων καθώς και τις προγραμματικές αρχές, οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν