- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αποκλειστική συνέντευξη του Ζ. Ζάεφ στον Γ. Λιάνη: «Δεν θέλουμε να κλέψουμε τίποτα από την ιστορία της Ελλάδας»

Στο κυβερνητικό μέγαρο των Σκοπίων ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ζόραν Ζάεφ παραχώρησε την Πέμπτη το απόγευμα στις 4.30 αποκλειστική συνέντευξη διάρκειας μιας ώρας στον Γιώργο Λιάνη.

Η συνέντευξη αυτή θα μεταδοθεί εξ ολοκλήρου από τηλεοπτικό σταθμό, εφημερίδα και ραδιόφωνο σε εύθετο χρονικό διάστημα για δεοντολογικούς και μόνο λόγους που έχουν σχέση με τις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο είναι αναγκαίο να αναφερθούν δυο – τρία ζητήματα που ανατρέπουν πλήρως δεδομένες αντιλήψεις που κυριαρχούν στην χώρα μας και στον διεθνή χώρο για πολλές δεκαετίες.

Η συνέντευξη αυτή επρόκειτο να γίνει πριν από έναν μήνα αλλά τότε αναβλήθηκε λόγω των προεδρικών εκλογών στη γείτονα χώρα.

Ο κ. Ζόραν Ζάεφ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του Γιώργου Λιάνη με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Επιλέγουμε ορισμένα σημεία από την συνέντευξη.

  1. Ενδεχόμενη αλλαγή κυβερνήσεως στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει την Συμφωνία των Πρεσπών.
  2. Αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να εκλέξει για πρωθυπουργό των κ. Μητσοτάκη προφανώς θα προσπαθήσω να έχω και μαζί του τον έντιμο και λογικό διάλογο που είχα με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
  3. Δεν θέλουμε να κλέψουμε τίποτα από την ιστορία της Ελλάδας. Είμαστε περήφανος λαός.
  4. Συμφωνώ με τις θέσεις του Κίρο Γκλιγκόροφ ότι είμαστε Σλάβοι που κατοίκησαν την περιοχή αυτή περί τον 6ο μ.Χ αιώνα.
  5. Η γλώσσα μας είναι νοτιοσλαβικής προέλευσης. Δεν έχει καμία σχέση με την γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων όπως και δεν έχει σχέση με την γλώσσα που μιλούν σήμερα οι Έλληνες Μακεδόνες.
  6. Θεωρώ τον κ. Μητσοτάκη έμπειρο πολιτικό που θα κοιτάξει σθεναρά το αμοιβαίο συμφέρον των χωρών μας καθώς και την ισορροπία της ευαίσθητης περιοχής στην οποία γειτνιάζουμε. Θεωρώ τον κ. Τσίπρα ισόβιο φίλο μου, πιστεύω ότι τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα είναι περήφανα για την συμφωνία που ξεκινήσαμε εμείς οι δυο μαζί με την βοήθεια των κ.κ. Κοτζιά και Δημητρώφ.
  7. Έχει γίνει πρόοδος στα επιμέρους θέματα αλλά η γραφειοκρατία καταπίνει χρόνο στις συζητήσεις των δυο πλευρών.

Ο κ. Ζάεφ απεδέχθη πρόσκληση του κ. Λιάνη για να παραστεί στις «ΠΡΕΣΠΕΣ 2019» στον Άγιο Αχίλλειο στις 24 Αυγούστου στην βραδιά της Ελένης Καραΐνδρου με σολίστ την Μαρία Φαραντούρη. «Ελπίζω να συναντήσω εκεί όλους τους Έλληνες πολιτικούς που όπως πληροφορούμαι παρίστανται κάθε χρόνο».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας στο τέλος της συνεντεύξεως, επιδεικνύοντας με καμάρι το μαυρισμένο από τον ήλιο πρόσωπο του είπε: «Λατρεύω την Χαλκιδική και εγώ και η οικογένεια μου».