- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Τεράστιες ζημιές στη φασολοκαλλιέργεια των Πρεσπών (pics)

Τις ζημιές από την ακραία κακοκαιρία της 10 Ιουλίου μετρούν οι κάτοικοι των Πρεσπών και ιδίως οι αγρότες που είδαν τις καλλιέργειές τους να ισοπεδώνονται από τους θυελλώδεις ανέμους που έφερε η πρωτοφανής καταιγίδα που έπληξε την περιοχή των Πρεσπών λίγο μετά τις 8 το βράδυ της 10ης Ιουλίου.

Η κακοκαιρία προκάλεσε πολλές πτώσεις δέντρων, μετακίνησε τους πλωτούς λιμένες στις δύο λίμνες, απέσπασε στέγες και στέγαστρα κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και βέβαια προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες των ΠΓΕ Φασολιών Πρεσπών προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά στην βασική οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Σήμερα, για δεύτερο 24ωρο, τα συνεργεία του Δήμου εξακολουθούσαν να επιχειρούν στο δευτερεύον δίκτυο του Δήμου αφαιρώντας πεσμένα δέντρα από δασικούς και αγροτικούς δρόμους. Ενώ συνεργείο της ΔΕΗ αποκαθιστούσε ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον κ Θωμά Μπίτση, επόπτη Δυτικής Μακεδονίας βρισκόταν από το πρωί στην περιοχή για μια πρώτη αξιολόγηση των επιπτώσεων στις καλλιέργειες. Επισκέφτηκαν την περιοχή, επιθεώρησαν τις ζημιές και συζήτησαν με τους αγρότες και το Δήμο Πρεσπών, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος και ο νεοεκλεγής Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης συνοδευόμενος από περιφερειακούς συμβούλους.

Σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Πρεσπών, αναλύθηκαν οι επιπτώσεις στην παραγωγή που είναι συντριπτικές. Υπογραμμίστηκε από τους παραγωγούς ότι ακόμα και σε καλλιέργειες που φαινομενικά έχουν μικρή ζημιά, η πραγματική βλάβη στην παραγωγή θα είναι πολύ μεγάλη. Τονίστηκε εμφατικά από τους αιρετούς του Δήμου και της Περιφέρειας η σημασία της γρήγορης και πλήρους αποζημίωσης των αγροτών. Σημειώθηκε επίσης ότι οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ για τον καύσωνα του 2017 δεν έχουν ακόμα πληρωθεί και πλέον η άμεση εκταμίευση αποκτά πλέον μεγαλύτερη προτεραιότητα για την στήριξη των εξουθενωμένων από τις διαρκείς καταστροφές φασολοκαλλιεργητών.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι σε εκ των υστέρων επικοινωνία των υπευθύνων του ΕΛΓΑ με τον Δήμο έγινε έκκληση στους παραγωγούς να κάνουν προσπάθειες να ανακτήσουν όση από την παραγωγή τους είναι δυνατόν να σωθεί, σηκώνοντας και σταθεροποιώντας τις πυραμίδες μιας και τα σχετικά έξοδα θα περιληφθούν τελικά στην αποζημίωση που θα τους καταλογιστεί από τον οργανισμό.