- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Βραζιλία – Αργεντινή: Σύγκρουση δύο κόσμων

Το απόλυτο ντέρμπι εθνικών ομάδων αναμένεται να καθηλώσει απόψε εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο

Βραζιλία και Αργεντινή θα αναμετρηθούν στον έναν από τους δύο ημιτελικούς του Κόπα Αμέρικα και όσο κι αν ήθελαν πολλοί αυτό να είναι το ζευγάρι του τελικού, ακόμα και έτσι το ματς αναμένεται να είναι… πόλεμος! Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί τα ξημερώματα της Τετάρτης (3/7) στις 03:30 ώρα Ελλάδος.

Το εν λόγω ζευγάρι αποτελεί το κορυφαίο ντέρμπι σε επίπεδο εθνικών ομάδων, το… παγκόσμιο Κλάσικο. Η αντιπαλότητα βρίσκεται στα ύψη, καθώς αμφότερες διαθέτουν θερμόαιμους οπαδούς και φυσικά πάντοτε παρήγαγαν κορυφαία ταλέντα που εξελίσσονταν σε μεγάλες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου. Έχουμε να κάνουμε με δύο τεράστιους ποδοσφαιρικούς κόσμους με μεγάλο ανταγωνισμό και διαφορετικές φιλοσοφίες πάνω στο άθλημα. Όλα τα προγνωστικά σήμερα είναι λογικό να είναι προσανατολισμένα πάνω στο συγκεκριμένο παιχνίδι που αναμένεται να καθηλώσει όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται Σελεσάο και Αλμπισελέστε, για όποια διοργάνωση κι αν παίζουν, όποιους παίκτες κι αν έχουν στη σύνθεσή τους, το μεταξύ τους ματς αποτελεί την σπουδαιότερη μονομαχία.

Tελευταία φορά που συναντήθηκαν ήταν  στις 16 Οκτωβρίου 2018 στη Τζέντα (Σαουδική Αραβία), στο πλαίσιο του φιλικού Σούπερ Κόπα Ντε Λας Αμέρικας. Εκεί, οι Βραζιλιάνοι επικράτησαν με 1-0, χάρη σε γκολ του Μιράντα στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Στο Κόπα Αμέρικα θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες αναμετρήσεις τους στη διοργάνωση ήταν σε τελικούς.

Το 2007, στη Βενεζουέλα, η Βραζιλία νίκησε με 3-0 (Ζούλιο Μπαπτίστα, αυτογκόλ Αγιάλα και Ντάνι Άλβες) και κατέκτησε το τρόπαιο.

Τρία χρόνια νωρίτερα, το 2004 στο Περού, ο τελικός ανάμεσα σε Βραζιλία και Αργεντινή είχε κριθεί στα πέναλτι. Ο Αντριάνο είχε ισοφαρίσει σε 2-2 ενώ η Αλμπισελέστε είχε το προβάδισμα. Στη Ρώσικη Ρουλέτα η Σελεσάο επικράτησε με 4-2 και σήκωσε το τρόπαιο.

Ενδιάμεσα στους δύο τελικούς για το Κόπα Αμέρικα το 2005 τέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του Κονφεντερέισονς Καπ στη Γερμανία. Εκεί, η Βραζιλία έκανε… περίπατο θριαμβεύοντας με το εμφατικό 4-1, με γκολάρες των Αντριάνο (2), Κακά και Ροναλντίνιο.

Η τελευταία φορά που αναμετρήθηκαν στο πλαίσιο ενός μεγάλου τουρνουά, ήταν το καλοκαίρι του 2008, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Τότε, η Αργεντινή επιβλήθηκε με 3-0 στον ημιτελικό με γκολ των Αγκουέρο (2) και Ρικέλμε (πέναλτι) και προκρίθηκε στον τελικό όπου στη συνέχεια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Η προϊστορία σε αριθμούς

Η Βραζιλία έχει περισσότερες νίκες, αφού σε σύνολο 109 αγώνων μετράει 45 νίκες έναντι 39 της Αργεντινής, ενώ 25 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Παρ’ όλα αυτά, η Αργεντινή έχει σκοράρει περισσότερα γκολ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις (170-165).

Όσον αφορά στους τίτλους, υπάρχει απόλυτη ισορροπία, καθώς έχουν σηκώσει από 17 τρόπαια η καθεμία ομάδα.

Η Βραζιλία έχει κατακτήσει 5 Μουντιάλ, 8 Κόπα Αμέρικα και 4 Κονφεντερέισονς Καπ. Η Αργεντινή έχει πάρει 2 Παγκόσμια Κύπελλα, 14 φορές το Κόπα Αμέρικα και 1 φορά το Κονφεντερέισονς Καπ

Από την άλλη μεριά, όμως, η Βραζιλία έχει διπλάσια τρόπαια (32-16) σε επίπεδο ομάδας νέων. Συγκεκριμένα, έχει πανηγυρίσει 1 χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, 5 Μουντιάλ U-20, 3 Παγκόσμια Κύπελλα Κ-17, 11 Πρωταθλήματα Νέων Νότιας Αμερικής και 12 Πρωταθλήματα Νότιας Αμερικής στην κατηγορία κάτω των 17 ετών. Η Αργεντινή, αντιθέτως, έχει μεν περισσότερα χρυσά σε Ολυμπιάδες και Παγκόσμια Κύπελλα U-20, μετρώντας 2 και 6 αντίστοιχα, όμως δεν έχει πάρει ποτέ το Παγκόσμιο στην ηλικιακή κατηγορία Κ17. Εχει 5 Πρωταθλήματα Νέων Νότιας Αμερικής και 3 Κ-17.

Τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη σε μεταξύ τους παιχνίδι την έχει σημειώσει η Αργεντινή, με το 6-1 σε φιλικό του 1940.

Ο Πελέ είναι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στους αγώνες ανάμεσά τους, έχοντας σκοράρει 8 γκολ σε 14 ματς. Αυτός και ο Μέσι είναι οι μοναδικοί που έχουν πετύχει χατ-τρικ σε Βραζιλία-Αργεντινή.