- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

«Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Brache – Φλώρινα 2019»

Φλώρινα, Καλοκαίρι 2019

Ένα καλλιτεχνικό γεγονός που εδώ και 16 χρόνια διεξαγόταν στη Γερμανία φέτος μεταφέρθηκε στην Χερσόνησο του Αίμου και συγκεκριμένα στην ακριτική Φλώρινα. Η διεξαγωγή του ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους και τις προσδοκίες μας.

Η Φλώρινα κυριολεκτικά «αγκάλιασε» καλλιτέχνες και σπουδαστές γεμίζοντας όλη την εβδομάδα την αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η κλασική μουσική «κλεισμένη» στις ακαδημαϊκές αίθουσες και στα μέγαρα κατέβηκε στην κοινωνία. Οι πολλοί, οι περισσότεροι καθόλου εξοικειωμένοι με αυτό το είδος της μουσικής αλλά με ζωντανή τη λαϊκή παράδοση την απόλαυσαν «φυσικά». Αυτό σημαίνει ότι η Τέχνη είναι μία, η Μουσική είναι Μία!

Για μας τους συμμετέχοντες η επαφή με ένα τέτοιο ακροατήριο ήταν ένα σπουδαίο μάθημα. Ένα αυθόρμητο κοινό, ανεπηρέαστο από κριτικές νόρμες ενέπνευσε τις ερμηνείες μας και μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε το ρόλο μας στην κοινωνία. Δώσαμε και πήραμε μουσικό οξυγόνο.

Τα χάλκινα, η μπάντα της οικογένειας Βαλκάνη με μισό αιώνα παρουσίας στη Φλώρινα, συνεχιστές της λαϊκής μουσικής παράδοσης του τόπου, μας προσέφεραν μια καταπληκτική βραδιά στην τελετή λήξης, απόλυτα «δεμένη» με την κλασική μουσική που εμείς τους προσφέραμε.

Ευχαριστούμε θερμά τους καλλιτέχνες που μας τίμησαν με την παρουσία τους ως δάσκαλοι και σολίστ, την Hideyo Harada, τον0 Λάμπη Βασιλειάδη, τον Andreas Reibenspies, τον Mario de Secondi, την Ειρήνη Τσιρακίδη, τον Γιάννη Κορμπέτη, τον Καραγιάννη Γιώργο, την Elisa van Beek, τον Δημήτρη Χανδράκη και την Χαρά Σειρά. Τους σπουδαστές που κατέφθασαν από όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου.

Την Περιφέρεια Δυτική Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο της Φλώρινας, την «Εύξεινο Λέσχη» και φυσικά… τους κατοίκους της πόλης!

Το ραντεβού μας ανανεώνεται για το καλοκαίρι του 2021, εξάλλου αυτή ήταν η απόφασή μας: «οι Διεθνείς Μουσικές Μέρες Brache» να γίνονται κάθε δύο χρόνια στη Φλώρινα.

Θερμά Ευχαριστώ!

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής,
Λάμπης Βασιλειάδης