- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

«Γέφυρα Νικολάου Μουτσόπουλου» ονομάστηκε η πεζογέφυρα του Αγίου Αχιλλείου (video, pics)

Τη μνήμη και την τεράστια προσφορά του πρόσφατα εκλιπόντος καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου τίμησαν οι εκδηλώσεις «Πρέσπες» και ο δήμος Πρεσπών, δίνοντας το όνομά του στην πεζογέφυρα του Αγίου Αχιλλείου.

Λίγο πριν την έναρξη της κεντρικής βραδιάς των εκδηλώσεων στο μικρό νησάκι των Πρεσπών και παρουσία της συζύγου και συνεργατών του αείμνηστου καθηγητή, πραγματοποιήθηκε μια λιτή και συμβολική τελετή.

Ο δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης, ανακοίνωσε πως με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου – σε έκτακτη συνεδρίαση – αποφασίστηκε η πεζογέφυρα να ονομαστεί σε γέφυρα Νίκου Μουτσόπουλου «και είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε».

«Χωρίς τον Νίκο Μουτσόπουλο δεν θα υπήρχε η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, δεν θα υπήρχε ο Άγιος Γερμανός» πρόσθεσε ο δήμαρχος δίνοντας αντίγραφο της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου στη χήρα του καθηγητή.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Μιχάλης Λιάκος, μιλώντας ως φίλος του Νίκου Μουτσόπουλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων στοιχεία του χαρακτήρα του και κυρίως σημεία της τεράστιας προσφοράς του στην περιοχή.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Πρεσπών», Γιώργος Λιάνης, χαρακτήρισε τον καθηγητή Μουτσόπουλο ως τον «άρχοντα της λαλιάς μας», ενώ ανέφερε πως θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα ένα βιβλίο στη μνήμη του.

Εμφανώς συγκινημένη η Μινιώ Μουτσοπούλου αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές στιγμές που δείχνουν την αγάπη του καθηγητή στην περιοχή, λέγοντας πως «η Πρέσπα ήταν το έργο της ζωής του».

Ο Νίκος Μουτσόπουλος «έφυγε» πλήρης ημερών και πνευματικού έργου τον Μάρτιο του 2019, σε ηλικία 92 ετών.