- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η Πέτη Πέρκα για τον ένα μήνα κοινοβουλευτικού έργου – κυβέρνησης ΝΔ

Αξιότιμοι/ες συμπολίτες/ισσες,

Μετά από περίπου έναν μήνα από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και τη νέα σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων, θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω τους πολίτες της Φλώρινας, που παρόλο βρισκόμαστε εν μέσω θέρους, έγινε πυκνό κοινοβουλευτικό έργο και νομοθετήματα που μόνο αδιάφορα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ενδεικτικά, νομοθετήθηκαν είτε με διατάξεις νόμων,  είτε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής αλλά και υπουργικές αποφάσεις/προεδρικά διατάγματα τα παρακάτω:

-Μια προεδρεία της κυβέρνησης με εκατό (100) μετακλητούς που θα υπάγεται στον πρωθυπουργό. Το Μέγαρο Μαξίμου περίπου τριπλασιάζεται και δημιουργούνται 6 Γενικές Γραμματείες.

-Οι συνεργάτες των Υπουργών δεν χρειάζεται πια να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου και οι προσλήψεις τους δε θα δημοσιεύονται στη Διαύγεια.

-Αυξάνεται σε 14 από 7 ο αριθμός συνεργατών που θα έχει κάθε υπουργός και πλέον υπουργοί και υφυπουργοί 51, στο σύνολο, είναι το μεγαλύτερο υπουργικό συμβούλιο της μεταπολίτευσης με χαρακτηριστική την ελάχιστη παρουσία γυναικών.

-Μια επιτροπή για τους εορτασμούς (και όχι μόνο) των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση του 1821 θα διορίζεται και θα ελέγχεται από τον πρωθυπουργό. Οι δε σκοποί της είναι σαφώς εθνικιστικού περιεχομένου. Διορίστηκε η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη που συντόνισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

– Καταργείται ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και δημιουργείται νέα υπηρεσία με την ονομασία Αρχή Διαφάνειας με εποπτεία και έλεγχο σε όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές. Τον επικεφαλής τον ορίζει ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.

– Ξήλωμα και υποβάθμιση ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, Σ.Δ.Ο.Ε., Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., Σ.Ε.Υ.Υ.Π., Σ.Ε.Δ.Ε).

– Καταργείται το Μητρώο Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, που συστήθηκε για την αποκομματικοποίηση του κράτους και την στελέχωση ανώτερων δημόσιων διοικητικών θέσεων και οργανισμών. Με υπουργικές αποφάσεις, υπουργοί διορίζουν τις διοικήσεις ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και οργανισμών.

– Υπερμοριοδοτουνται συνέντευξη και προσωπικότητα (!) για την κάλυψη ανώτερων διοικητικών θέσεων.

– Ε.Υ.Π, ΕΡΤ και ΑΠΕ – ΜΠΕ υπάγονται κατευθείαν στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

– Στην ΕΡΤ προτείνεται Πρόεδρος ο μέχρι πρότινος διευθυντής του γρ. Τύπου της ΝΔ.

– Κατάργηση Νομικής σχολής στην Πάτρα και αναστέλλονται τα Διετή Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα Α.Ε.Ι.

– Αναστολή της πρόσληψης 10.500 εκπαιδευτικών – καθυστέρηση στην διαδικασία προκήρυξης πρόσληψης 4500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.

– Καμία μέχρι στιγμής ενέργεια για την πρόσληψη αναπληρωτών και την κάλυψη κενών στα σχολεία της χώρας.

– Κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

– Κατάργηση της υποχρεωτικής αιτιολόγησης απολύσεων.

– Κατάργηση της προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες.

– Αύξηση του πλαφόν της σύνταξης από 3000 σε 4600 ευρώ μηνιαίως.

– Διοικητής της Ε.Υ.Π. χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο ΑΕΙ.

– Υπουργικός σύμβουλος στην επένδυση του Ελληνικού πρώην υπάλληλος της εταιρίας που διαπραγματευόταν τους όρους προς όφελος του ιδιώτη.

– Μεθόδευση ξεπουλήματος της ΔΕΗ α λα Ολυμπιακής Αεροπορίας με παράλληλη μη-μείωση των τιμολογίων σε προ-νομοθετημένη μείωση του ΦΠΑ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

– Νόθευση της απλής αναλογικής για τους Δήμους και Περιφέρειες με υπερσυγκέντρωση εξουσιών στους Δημάρχους και Περιφερειάρχες.

– Ψηφίστηκε   τροπολογία την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και είναι πιθανό να μείνει στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία του τόπου ως αυτή με την οποία –εμμέσως πλην σαφώς– μπαίνει ταφόπλακα στο ΑΣΕΠ, μία από τις σπουδαιότερες μεταρρυθμιστικές τομές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Αυτή η τροπολογία ορίζει ότι κατά παρέκκλιση του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994 (Νόμος ΑΣΕΠ) και άλλων διατάξεων μπορεί να απασχολείται έκτακτο προσωπικό (έως 50 άτομα) στο ΥΠΑΑΤ για έναν χρόνο.

– Καθαίρεση της Διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τροπολογία της τελευταίας στιγμής -δίχως συμμόρφωση στην κοινοτική οδηγία για τις ανεξάρτητες αρχές και πριν την λήξη της θητείας των μελών- λίγο πριν το άνοιγμα του φακέλου για τη διανομή Τύπου και του πρακτορείου Άργος.

Στο πλαίσιο της εμπιστοσύνης που μας έδειξε ο λαός της Φλώρινας, βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης όλων όσων κατακτήθηκαν κατά το προηγούμενο κοινοβουλευτικό διάστημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, που μόνο προοδευτικό ευρωπαϊκό κράτος δεν θυμίζουν και δεν έχουν καμία σχέση με όσα υποσχέθηκε περί αριστείας και αξιοκρατίας κατά την προεκλογική περίοδο. Οι προτάσεις, το κοινοβουλευτικό έργο και η επεξεργασία θέσεων μαςθα δημοσιοποιείται στους πολίτες της Φλώρινας προκειμένου να λογοδοτούμε για τις ευθύνες που μας έδωσαν. Ελπίζω να αναλογίζονται την ίδια ευθύνη απέναντι στους πολίτες και αυτοί που τώρα νομοθετούν.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα