- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο Βασίλειος Άμπας, Γεωπόνος Α.Π.Θ.-M.Sc.-Ph.D., από τη Φλώρινα, φαβορί για την Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης;

Αν κι ο νέος Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά τις επιλογές των συνεργατών σε επίπεδο διοίκησης (Αντιπεριφερειάρχες, Πρόεδροι κτλ.), η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει πως ένα από τα φαβορί για την Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο Βασίλης Άμπας, από την Φλώρινα.

Είναι γεωπόνος εγγείων βελτιώσεων, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη διαχείριση του νερού και διδάκτωρ του Α.Π.Θ. στο αντικείμενο της αγρομετεωρολογίας. Έχει συγγράψει 36 επιστημονικές εργασίες και τις έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Έχει κάνει 26 εισηγήσεις σε επιστημονικές ημερίδες.

Σήμερα εργάζεται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Δ.Μ. – Π.Ε. Φλώρινας, κατέχοντας τη θέση του τμηματάρχη φυτικής και ζωικής παραγωγής και υπηρετεί την πρωτογενή παραγωγή μέσα από το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής (αναδασμοί, φράγματα, αρδευτικά έργα), αναπτυξιακά προγράμματα του Π.Α.Α. και ευρωπαϊκά ή διασυνοριακά προγράμματα που αφορούν στην ορθολογική διαχείριση των πόρων (εδαφικοί, υδατικοί, ενεργειακοί, ανθρώπινοι, γενετικοί). Είναι ενταγμένος στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης για τις θέσεις αυξημένης ευθύνης.

Είναι εκπαιδευτικός του Τμήματος Γεωπονίας στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας από το 1995 μέχρι σήμερα, διδάσκοντας αρδεύσεις και εδαφολογία. Ταυτόχρονα, για τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, κάνει εισηγήσεις σε σεμινάρια αγροτών. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας – μελετητής συντάσσοντας μελέτες για την ένταξη αγροτών σε αναπτυξιακά προγράμματα, από το 1994 μέχρι το 2000.

Η αναγνώριση του ενδιαφέροντός του για την προστασία των υδατικών πόρων, του περιβάλλοντος και γενικά των φυσικών πόρων, τον τοποθέτησε ως μέλος στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών από το 2011 μέχρι και το 2018, μέλος στο Δ.Σ. του Κέντρου Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας από το 2015 μέχρι και σήμερα και μέλος του Συμβουλίου Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, με αρμοδιότητα στη Δυτική Μακεδονία.

Οι συνάδελφοι και συνεργάτες του τον έχουν τιμήσει με την ψήφο τους εκλέγοντας τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Φλώρινας (2017), μέλος της Δ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Δυτικής Μακεδονίας (2018), Πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων Ν.Α. Φλώρινας (2004), Γενικό Γραμματέα του Σ.Υ.Ν.Α. Φλώρινας (2002) και γραμματέα του Π.Σ. της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. (2000).

Η Χύτρα

Πηγή: kozan.gr