- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το ΕΚΦ για τη χθεσινή τροπολογία και τις αντεργατικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης

Κάθε μέρα και μια έκπληξη κάθε μέρα και μια χαρά”… δήλωνε πριν από λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν μας ξεκαθάρησε όμως εάν οι εκπλήξεις θα είναι δυσάρεστες ή ευχάριστες και οι χαρές θα είναι για τους πολλούς ή τους λίγους.

Εν μέσω θέρους, λοιπόν, με τη μορφή τροπολογίας και σε αντίθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, καταργούνται προστατευτικές για τους εργαζόμενους διατάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ήταν χρόνια αιτήματα του ΣΕΒ.

Η αιτιολόγηση των απολύσεων είναι πάγιο αίτημα της εργατικής πλευράς, διότι με τον τρόπο αυτό, χωρίς να είναι ο μόνος αναγκαίος, αποκαθίσταται σε ένα μέρος η προστασία των εργαζομένων  από αυθαίρετες και εκδικητικές απολύσεις εργοδοτών. Άλλωστε η διάταξη αυτή δεν ήταν μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά αποτελούσε την απαιτούμενη συμμόρφωση της χώρας στις δεσμεύσεις διεθνών εργατικών κανόνων. Από την άλλη πλευρά,  η πλήρης και αλληλέγγυα ευθύνη του αναθέτοντος του έργου και του εργολάβου θα έπρεπε να επεκταθεί και στο Δημόσιο, στο οποίο έδινε «συγχωροχάρτι» η προηγούμενη ρύθμιση, ενισχύοντας τη ζούγκλα των εργολαβικών και υπεργολαβικών αναθέσεων, στις οποίες προσφεύγει σε σημαντικό μέρος το Κράτος.

Αντί παραπειστικών επιχειρημάτων, αιφνιδιασμών, καταργήσεων και αποδόμησης ευνοϊκών για τους εργαζόμενους ρυθμίσεων, η Κυβέρνηση οφείλει να έχει ευήκοα ώτα στραμμένα και προς την εργατική πλευρά.

Η ταχεία λειτουργία των διαδικασιών του ΣΕΠΕ και η άμεση απόδοση δικαιοσύνης στις εργατικές υποθέσεις είναι πρωτίστως ζήτημα αποτελεσματικής πρόσβασης των εργαζομένων στη δικαιοσύνη και συνεπώς της οφειλόμενης έγκαιρης προστασίας των δικαιωμάτων τους.

Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δεχθούμε όλα αυτά που μας ετοιμάζουν κυβέρνηση, ΣΕΒ και εργοδότες. Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους του Νομού μας σε θέσεις μάχης ώστε να δώσουμε τον δικό μας  ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ…