- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Έως χθες μαθητής, από σήμερα φοιτητής…: Οδηγίες προς ναυτιλομένους

της Μαρίας Μπιλιώνη,

Συμβούλου Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας,

www.tangramedu.net

 

Και ΝΑΙ! Ήρθε η πολυπόθητη στιγμή που η ιδιότητα του φοιτητή /τριας έχει αποκτηθεί! Μετά από τον κόπο, αγώνα, κούραση, ψυχολογικές διακυμάνσεις, πίεση, προσπάθεια που συνόδευσαν τη χρονοβόρα προετοιμασία για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής στα Τμήματα (που είναι σε εξέλιξη έως τις 27.9) η ιδιότητα του φοιτητή αποδίδεται και επίσημα πια. Τώρα που όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές ξεκινούν με τις βασικές τους σπουδές, σημαντικό είναι να τονιστεί ότι ο αγώνας και η προσπάθεια των νέων είναι μόλις στην αρχή!

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες νέων που φοιτούν στα πανεπιστήμια.

Αρχικά, είναι εκείνοιπου έχουν εξαιρετικές επιδόσεις, συγκεκριμένους στόχους και πέρασαν εκεί που ακριβώς ήθελαν, ακολουθώντας το όνειρό τους. Γι’ αυτούς η συνέχεια είναι ομαλή: θα πρέπει απλά να συνεχίσουν να εστιάζουν σ’ αυτό που τους αρέσει, σ’ αυτό που τους γεμίζει και τους πιαθιάζει, αριστεύοντας.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τους νέους που μπήκαν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα, επειδή το θεώρησαν ένα απαραίτητο διαβατήριο για να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας αργότερα. Γι’ αυτούς η οδηγία είναι να φοιτήσουν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα στην σχολή τους και παράλληλα να ψάξουν να βρουν αυτό που τους αρέσει και να το κυνηγήσουν.

Η τρίτη κατηγορία αφορά σε όσους ήθελαν να εισαχθούν σε μία συγκεκριμένη σχολή, αλλά δεν τους ευνόησε η βαθμολογία τους και κατέληξαν κάπου αλλού. Ωστόσο, ξέρουν τι θέλουν. Γι΄αυτούς τους φοιτητές η οδηγία είναι να εστιάσουν στο να τελειώσουν γρήγορα την όποια σχολή τους, ώστε με τα νέα εφόδια και δεξιότητες να επιδιώξουν αυτό που πραγματικά θέλουν εντοπίζοντας τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορούν να τους οδηγήσουν εκεί που ονειρεύονται.

Πέρα από την παραπάνω υποκειμενική κατηγορίοποιηση των νέων, όλοι οι φοιτητές πρέπει να αντιληφθούν ότι η περίοδος της φοιτητικής τους ζωής είναι μεν η περίοδος της ξεγνοιασιάς, της παρέας, της διασκέδασης, του έρωτα, αλλά ταυτόχρονα είναι αυτήν που απαιτεί ωριμότητα, στοχοθεσία, εμβάθυνση στη γνώση, καλλιέργεια και βελτίωση δεξιοτήτων, σχέδια δράσης στις επιλογές, ορθές αποφάσεις μπρος στα σταυροδρόμια που εμφανίζονται.

Καλή αρχή στην φοιτητική σας ζωή!

Ζήστε τη ζωή που ονειρεύεστε!