- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη στη σύσκεψη των φορέων της Π.Ε. Φλώρινας

Στη σύσκεψη των φορέων της Π.Ε. Φλώρινας, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, συμμετείχε ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιαννάκης αναφέρθηκε διεξοδικά σε μείζονα θέματα που απασχολούν τον Δήμο Φλώρινας, με κυρίαρχο το ενεργειακό και τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Παράλληλα, αναλύοντας βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, τοποθετήθηκε για τις τηλεθερμάνσεις Φλώρινας και Μελίτης, την ανάγκη κατασκευής διυλιστηρίου στο φράγμα Τριανταφυλλιάς, στην έλευση φυσικού αερίου στη Φλώρινα, στην ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων, στην ανάδειξη των νεοκλασικών κτιρίων, στη λαϊκή αγορά, στη στροφή προς τον πρωτογενή τομέα και στην αναβάθμιση της ΒΙ.ΠΕ.

Αναλυτικά ο Δήμαρχος Φλώρινας είπε:

«Ως δήμος Φλώρινας θέλουμε η περιοχή μας να παραμείνει ενεργειακό κέντρο. Βέβαια, ζώντας ήδη τη μεταλιγνιτική εποχή, πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο τοπικής ανάπτυξης. Να βρούμε άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με πρόγραμμα, για να μη μπούμε βίαια σε μια περίοδο όπου θα χάσουμε πολλές θέσεις εργασίας με ό,τι αυτό σημαίνει για την κοινωνία μας.

Καλώς ή κακώς, η ΔΕΗ ήταν η κύρια «μονοκαλλιέργεια» στην περιοχή μας. Όλες οι υπηρεσίες κατευθύνονταν μέσα από τη λειτουργία της. Αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα, γιατί μας πλήττει, είναι να εξασφαλίσουμε καταρχάς την τηλεθέρμανση, η οποία τρέχει αυτήν τη στιγμή. Είναι ένα έργο 55 εκ. ευρώ, είναι σε στάδιο κατασκευής, έχει φτάσει μέχρι τα όρια του αστικού ιστού και τώρα αναμένεται να μπει και προς την πόλη.

Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται χρηματοδότηση. Μια χρηματοδότηση η οποία έχει στηριχτεί στο ανταποδοτικό τέλος της ΔΕΗ, το οποίο έχουμε να λάβουμε από το 2014. Αποτέλεσμα είναι να προσπαθούμε να βρούμε μέσα από τον μικρό μας προϋπολογισμό ίδιους πόρους, για να πληρώσουμε κάποια τιμολόγια έτσι ώστε να μπορέσει να κυλήσει το έργο.

Ένα μεγάλο πρόβλημα ταυτόχρονα με την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, είναι και η τηλεθέρμανση της Μελίτης, η οποία επίσης είναι σε εξέλιξη. Στα σχέδια μας έχουμε ακόμα τη δημιουργία μικρών τηλεθερμάνσεων σε χωριά, μέσα από λέβητες βιομάζας ή φυσικού αερίου. Αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε και θα δούμε πως θα το προχωρήσουμε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή μας είναι αυτό το θέρμανσης τους χειμερινούς μήνες. Ξέρουμε ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί πλήττονται άμεσα απ’ αυτό το πρόβλημα και γι’ αυτό πρέπει να στραφούμε προς αυτή την κατεύθυνση, να δούμε σύντομα τους αρμόδιους υπουργούς κα να δώσουμε λύσεις.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε τις περιοχές μας. Ανεξάρτητα με το τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση για την λειτουργία της ΔΕΗ εμείς πρέπει να στηρίξουμε την τοπική μας κοινωνία.

Ως Δήμος Φλώρινας θα είμαι δίπλα στον Δήμο Αμυνταίου. Νοιώθω τον Δήμο Αμυνταίου σαν δικό μου Δήμο γιατί έχουμε κοινά προβλήματα.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό του νερού. Βλέπετε ότι καθημερινά έχουμε διακοπές, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Υπάρχουν ώριμες μελέτες για την κατασκευή διυλιστηρίου στο φράγμα Τριανταφυλλιάς, καθώς και για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου Μελίτης, που πρέπει να υλοποιηθούν σε έργο.

Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το φυσικό αέριο, γιατί είναι ένας εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης. Υπάρχει αναμονή στον αγωγό ΤΑΡ, αλλά δε γνωρίζουμε πως μπορεί να έρθει μέχρι εδώ το φυσικό αέριο.

Προβλήματα έχουν όλα τα σχολεία μας και κυρίως με την ενεργειακή αναβάθμισή τους. Υπάρχουν μελέτες, πρέπει να χρηματοδοτηθεί το έργο για να υλοποιηθεί.

Η ανάδειξη των νεοκλασικών κτιρίων θα δώσει ένα διαφορετικό χρώμα στην πόλη.

Είναι απαραίτητο να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Είναι και αυτό ένα σοβαρό ζήτημα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης. Να κατευθυνθούμε στον πρωτογενή τομέα. Κι εδώ η ΔΕΗ μετά την εξορυκτική της δραστηριότητα έχει αφήσει τα ορυχεία όπως τα γνωρίζουμε όλοι. Πρέπει να μας τα αποδώσει όπως τα πήρε κι εμείς να τα αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, η ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής με ένα διαμετακομιστικό κέντρο ή με ειδική οικονομική ζώνη θα δώσει διαφορετικό προσανατολισμό στην περιοχή. Και φυσικά θα περιορίσει τις μετακινήσεις συμπολιτών μας στις γειτονικές χώρες».