- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Συνδυασμός «Ελπίδα»: Οι εξελίξεις για τη ΔΕΗ είναι ραγδαίες και τα σύννεφα που υπάρχουν πυκνώνουν επικίνδυνα

Ένα νέο περιβάλλον για τη ΔΕΗ και την Ενέργεια διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στη Δυτική Μακεδονία. Μετά το ναυάγιο πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και τη δεινή οικονομική θέση της ΔΕΗ, η νέα Κυβέρνηση προχωρά σε σχεδιασμούς, που παρακολουθεί άπραγη η τοπική κοινωνία.

Η «ταχύτερη απολιγνιτοποίηση» στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ βάζει επί τάπητος θέματα που οι θεσμικοί φορείς και κυρίως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οφείλει να συζητήσει άμεσα.

Η οικονομική κατάρρευση της περιοχής, οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν, οι Τηλεθερμάνσεις, η Γη και τα Νερά, το περιβάλλον, απαιτούν ένα συγκροτημένο σχέδιο με πόρους και χρονοδιάγραμμα.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει επίσημη και άμεση συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να διαμορφωθούν θέσεις και να παρθούν αποφάσεις που θα προστατεύουν τα συμφέροντα της Περιφέρειας.

Γραφείο Τύπου Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ


Πρόταση για εισαγωγή θέματος «Ενημέρωση για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ» στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο

 

Κυρία Πρόεδρε,

ένα από τα μείζονα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια μας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της, η πορεία της ΔΕΗ, αποτέλεσε σημείο αναφοράς του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και κυριάρχησε στην πρώτη κυβερνητική περίοδο με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού και του νέου Προέδρου της  ΔΕΗ.

Ειδικότερα η αναφορά του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ «Προχωράμε στη ταχύτερη απεξάρτηση από τον λιγνίτη αδρανοποιώντας παλιές μονάδες που δεν είναι οικονομικά βιώσιμες…. το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης θα ολοκληρωθεί με βάση ολοκληρωμένα σχέδια που θα εξασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση, θα περιλαμβάνουν δηλαδή αντισταθμιστικά οφέλη για διασφάλιση της απασχόλησης σε κάθε περιοχή όπως και περιβαλλοντικές πρόνοιες. Η Δυτική Μακεδονία θα μας έχει δίπλα της στην αναζήτηση νέων επενδύσεων…» αναμφίβολα μας οδηγεί σε διπλή ανάγνωση.

Η θετική ανάγνωση φαίνεται να είναι ότι η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα μας με κάποιο αντισταθμιστικό πρόγραμμα και επενδύσεις που θα διασφαλίζουν περιβάλλον και θέσεις εργασίας.

Η άλλη ανάγνωση, που με εύλογη ανησυχία διαβάζουμε, είναι η αναφορά του Πρωθυπουργού στην «ταχύτερη απολιγνιτοποίηση» χωρίς να διευκρινίζεται, σε σχέση με τι θα είναι ταχύτερη, με ποιο χρονοδιάγραμμα, ποιες Μονάδες προβλέπεται να αποσυρθούν και ποιες ακριβώς επενδύσεις θα κρατήσουν όρθια την τοπική οικονομία.

Ωστόσο την επόμενη μέρα στο πλαίσιο της συνέντευξης στη ΔΕΘ ακόμα και αυτή η θετική αναφορά της Πρωθυπουργικής δήλωσης, αποδείχθηκε ασαφής.

Ο Πρωθυπουργός στο σχετικό ερώτημα για το ποιο θα είναι το καινούργιο πλαίσιο για τις περιοχές λιγνίτη, παρέπεμψε στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και στη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη και την γενικόλογη τοποθέτηση «Μαζί με τον Περιφερειάρχη  Γιώργο Κασαπίδη θα κάνουμε την Δυτική Μακεδονία ένα νέο κέντρο βιομηχανοποίησης της παραγωγής. Η ΔΜ θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα …. Η Δυτική Μακεδονία θα μας έχει δίπλα της στην αναζήτηση νέων επενδύσεων»

Επειδή:

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε το θέμα να αποτελέσει θέμα ημερήσιας διάταξης στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου ο Περιφερειάρχης να μας ενημερώσει σχετικά για το αν είναι σε εξέλιξη ή αν υπάρχει έτοιμο Κυβερνητικό Σχέδιο για την περιοχή και τι περιλαμβάνει. Σε κάθε περίπτωση οφείλει να μας ενημερώσει για τα ζητήματα που ο ίδιος έθεσε από πλευράς της Περιφερειακής Αρχής στον Πρωθυπουργό και ως Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για τις θέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της περιοχής.

Με εκτίμηση

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ