- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια μνημείου στο Πισοδέρι αφιερωμένου στον Παύλο Μελά (video)

Την προσεχή Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στον Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, του οποίου η κεφαλή ετάφη μυστικώς στο Πισοδέρι, στις 18/19 Οκτωβρίου 1904, από τον ιερέα και μετέπειτα εθνομάρτυρα παπα Σταύρο Τσάμη.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων θα λάβει χώρα στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Πισοδερίου στις 11.30 το πρωί, με πρωτοβουλία του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Πισοδερίου και του Δασικού Συνεταιρισμού Πισοδερίου, υπό την αιγίδα της Ιερός Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας.

Οι διοργανωτές, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέπτυξαν το σκεπτικό και τους λόγους δημιουργίας του μνημείου, καθώς και το πρόγραμμα της όλης εκδήλωσης.

Ο εκπρόσωπος του Δασικού Συνεταιρισμού Δασοκτημόνων Πισοδερίου, Παντελής Δάφας, ανέφερε πως η ιδέα του μνημείου ήταν του Αγιορείτη καυσοκαλυβίτη π. Γεωργίου κατά την προσκυνηματική επίσκεψή του στο Πισοδέρι.

Η κατασκευή του ψηφιδωτού ανατέθηκε σε μοναχές Ιεράς Μονής της Αλεξανδρούπολης και απεικονίζει την παράδοση της κεφαλής του Παύλου Μελά από δύο οπλαρχηγούς του Μακεδονικού Αγώνα στον ιερέα του χωριού παπα Σταύρο Τσάμη και τον Μέγα Αλέξανδρο κρατώντας τη σημαία και φορώντας τη μακεδονική στολή να παραλαμβάνει τον ήλιο της Βεργίνας.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Θα ακολουθήσει παραδοσιακό κέρασμα και χοροί από τα τμήματα του Α.Μ.Σ. Πισοδερίου και Φ.Σ.Φ «Ο Αριστοτέλης».