- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Φθινοπωρινό πρόγραμμα εναερίων ρίψεων εμβολίων – δολωμάτων κατά της λύσσας, στην ΠΕ Φλώρινας, για τον εμβολιασμό της άγριας πανίδας

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Φλώρινας ενημερώνει ότι:

Στα πλαίσια του εαρινού προγράμματος καταπολέμησης της λύσσας 2019,  θα πραγματοποιηθούν εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας για τον εμβολιασμό της άγριας πανίδας (κυρίως των κόκκινων αλεπούδων), το χρονικό διάστημα 13-16/10/2019, στις παρακάτω αγροτικές και δασώδεις περιοχές της ΠΕ Φλώρινας:

Αγ. Παντελεήμων, Φαράγγι, Μανιάκι, Αντίγονο, Πελαργός, Φιλώτας, Λεβαία, Βεγόρα, Σωτήρας, Αμύνταιο, Ξινό Νερό, Ανάργυροι, Φανός, Πεδινό, Αετός, Ροδώνας, Λιμνοχώρι, Βαλτόνερα, Αγραπιδιές, Νυμφαίο, Σκλήθρο, Ασπρόγεια, Λέχοβο, Βαρυκό, Άνω Υδρούσα, Υδρούσα, Φλάμπουρο, Τροπαιούχος, Κολχική, Πέρασμα, Λεπτοκαριές, Σκοπιά, Φλώρινα, Μεσονήσι, Αρμενοχώρι, Αμμοχώρι, Αγ. Βαρθολομαίος, Παλαίστρα, Σιταριά, Παπαγιάννης, Τριπόταμος, Αγ. Αθανάσιος, Ιτέα, Νεοχωράκι, Α. Καλλινίκη, Κ. Καλλινίκη, Μαρίνα, Πολυπλάτανος, Ν. Καύκασος, Μεσόκαμπος, Μεσοχώρι, Νίκη, Αγ. Παρασκευή, Παρόρειο, Α. Κλεινές, Κ. Κλεινές, Κλαδοράχη, Πρώτη, Μελίτη, Αχλάδα, Σκοπός, Λόφοι, Σ.Σ. Βεύης, Βεύη, Κλειδί, Πέτρες, Κέλλη, Γιουρούκι.

Υπενθυμίζεται ότι τα εμβολιακά δολώματα είναι μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ (σαν σοκολάτα), με έντονη οσμή ψαριού και περιέχουν ζωντανό ιό.

Για τον λόγο αυτό ΟΛΟΙ οι πολίτες απαγορεύεται να τα ακουμπούν ή να τα πατούν ή να έρχονται σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά.

Σε περίπτωση τυχαίας εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αστικές ή ημιαστικές περιοχές, οι πολίτες οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα το Τμήμα Κτηνιατρικής ή τα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τα δολώματα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι γονείς για τα μικρά τους παιδιά ή μαθητές, που παίζουν στο ύπαιθρο, οι αγρότες-κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και μέλη περιβαλλοντικών ή φιλοζωικών οργανώσεων που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με τη φύση, προκειμένου να μην έρθουν σε καμία επαφή με τα εμβολιακά δολώματα.

Σε περίπτωση τυχαίας επαφής με το εμβολιακό δόλωμα, οι πολίτης πρέπει άμεσα να επισκεφθούν γιατρό.

Εάν κάποιο σκυλί (οικόσιτο, κυνηγητικό, ποιμενικό), προσλάβει δόλωμα στο στόμα του ή το καταπιεί, ο ιδιοκτήτης/κυνηγός/κτηνοτρόφος, φορώντας πάντα γάντια, πρέπει να πλύνει με νερό και σαπούνι την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου, αποφεύγοντας την άμεση επαφή του με γυμνά χέρια με το σάλιο ζώου, ή με οποιαδήποτε σημεία που ενδέχεται να έχει γλείψει (πχ, τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, εμπρός ή πίσω πόδια, κλπ), χωρίς να γίνεται προσπάθεια βίαιης απόσπασης του δολώματος από το στόμα.

Οι ιδιοκτήτες/κυνηγοί/κτηνοτρόφοι και τα μέλη των οικογενειών τους -ιδίως τα μικρά παιδιά- θεωρείται καλό να μην έρχονται σε επαφή με το ζώο που έχει προσλάβει τυχαίο δόλωμα, με γυμνά χέρια, για είκοσι τέσσερες (24) ώρες τουλάχιστον.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων (οικόσιτων, κυνηγετικών και ποιμενικών) και γάτων, υποχρεούνται να σημάνουν και να εμβολιάζουν όλα τα ζώα τους με αντιλυσσικό εμβόλιο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ιδιωτών κτηνιάτρων.

Η Λύσσα είναι θανατηφόρος ασθένεια για τα ζώα και τον άνθρωπο και αφορά όλους μας.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ο Δ/ΝΤΗΣ ΔΑΟΚ 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΤΙΝΗΣ