- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Γιατί παχαίνουμε;

Γράφει ο Θωμάς Λ. Παλικρούσης*

 

Η βιομηχανική επανάσταση εκτός από τα τεράστια οφέλη που απέφερε στο περισσότερο κόσμο, όπως η ύπαρξη άφθονης και πιο οικονομικής τροφής από ποτέ, συνοδεύεται και από μια σκοτεινή πλευρά, ένεκεν της ριζικής αλλαγής του τρόπου ζωής. Οδήγησε στην επιδημία της παχυσαρκίας αλλά και σε νόσους που είναι σύμφυτες με τον Δυτικό, λαίμαργο τρόπο ζωής, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Υπέρταση, η Διαταραχή του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και τα Καρδιαγγειακά.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), οι Αμερικάνοι τρώνε περισσότερο από ποτέ, στάση που υιοθετείται από τις περισσότερες χώρες του Δυτικού κόσμου.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Συνήθως καταναλώνονται και λάθος φαγητά, όπως έντονα επεξεργασμένα, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, πλούσια σε «κακά» λιπίδια, υδατάνθρακες που ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος και ταυτόχρονα, φτωχά σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ζωτικά ιχνοστοιχεία.

Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η απουσία προγράμματος στον χρόνο κατανάλωσης τροφής αποτελούν τη χαρακτηριστική βολή, με τα ακανόνιστα γεύματα να διαταράσσουν τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού και κατ’ επέκταση τoν Βασικό Μεταβολισμό αυτού, μειώνοντας τις καύσεις του οργανισμού.

Key Message:

✔ Καταναλώστε ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς & σπόρους, ψάρια & θαλασσινά, κρέατα χαμηλών λιπαρών)

✔ Τηρείστε τη ρύση του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη “Παν το πολύ τη φύσει πολέμιον”, εφαρμόζοντας την αρχή του μέτρου σε όλα τα γεύματα και σνακ

✔ Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα

✔ Προγραμματίστε και ακολουθήστε τα γεύματα της εβδομάδας.

* Τεχνολόγος Τροφίμων & Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΜSc Χημεία Τροφίμων, ΜSc Διασφάλιση Ποιότητας, MSc Διαχείριση Ποιότητας
Αρχ. Παπαθανασίου 11, 53100, Φλώρινα, Ελλάδα
Τηλ.: (+30) 23850 2681, Κιν.: (+30) 6934245988
Web: http://Nutricoach.gr