- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Στη μνήμη του διακεκριμένου Δρ Στέφανου Π. Γιαλαμά

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, έφυγε από κοντά μας, από ανακοπή καρδιάς, ο Μακεδόνας καθηγητής Μαθηματικός, Πρόεδρος από το 2005 του διεθνούς σχολείου ACS Athens ( Athens Community Schools) Δρ. Στέφανος Γιαλαμάς, ενώ η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 στην εκκλησία της Παναγίας Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα, βυθίζοντας σε βαθιά θλίψη την οικογένειά του, τους συνεργάτες του, την μαθητική κοινότητα και τους αμέτρητους φίλους του σε όλο τον κόσμο.

Ο Δρ Στέφανος Γιαλαμάς με καταγωγή από το Νέο Καύκασο της Φλώρινας, γιος των εκπαιδευτικών Παναγιώτη Γιαλαμά και Διαμαντούλας Άλτα, αποφοίτησε από τη Φυσικομαθηματική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια απέκτησε Masters στη Στατιστική από το YorkUniversity του Τορόντο και στα Μαθηματικά από το State University of New York – Buffalo. Το διδακτορικό του απέκτησε από το University of Illinois, Chicago στη μελέτη των κόμβων.

Πριν αναλάβει ως Πρόεδρος την ηγεσία του ACS Αthens το 2005, το πιο πρωτοποριακό και καινοτόμο διεθνές σχολείο στην Ελλάδα, είχε διατελέσει Πρύτανης του American College of Thessaloniki (ACT), μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου υπηρέτησε ως Κοσμήτορας και Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκής Ηγεσίας στο De Vryuniversity του Illinois. Εξάλλου, είχε διεθνή καριέρα ως σύμβουλος ακαδημαϊκής εκπαίδευσης από το 1990, με πλήθος παρουσιάσεων, άρθρων, δοκιμιών και συνεντεύξεων στον Τύπο της Αμερικής και της Ευρώπης. Ο Δρ. Στέφανος Γιαλαμάς ήταν επίσης μέλος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διεθνών Σχολείων ( ISAC) με έδρα την Φιλαδέλφια ( Πενσυλβάνια) των ΗΠΑ.

Έχει διδάξει μαθήματα μεταπτυχιακών και προπτυχιακών μαθημάτων, πληροφορικής και διαχείρισης και ηγεσίας σε πανεπιστήμια στο Κάνσας, Ουισκόνσιν, Ιλλινόις και Ελλάδα.

Το επαγγελματικό του έργο περιλαμβάνει την έρευνα στην ανάπτυξη ηγεσίας, την ανάπτυξη σχολών, τις καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση, τη θεωρία των κόμβων, τα μαθηματικά και τις τέχνες, την ιστορία και τη φιλοσοφία των μαθηματικών και την εκπαίδευση των μαθηματικών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σε αγγλική και ελληνική γλώσσα, τρία βιβλία και πολλά άλλα εγχειρίδια.

Τον Απρίλιο του 2013, η Υψηλότητά της, Sheikha Moza Bin Nasser, Πρόεδρος του Ιδρύματος Κατάρ, επέλεξε τον Δρ. Γιαλαμά, ανάμεσα σε 100 υποψηφιότητες, προκειμένου να συμμετάσχει στην Επιτροπή του Διεθνούς Βραβείου Εκπαίδευσης. Διορίστηκε εκ νέου στην ίδια επιτροπή τον Απρίλιο του 2014. Προσκλήθηκε επίσης από το Ίδρυμα του Κατάρ να συμμετάσχει σε μια διακεκριμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων για να συζητήσει το μέλλον, σε παγκόσμια διάσκεψη κορυφής, για την καινοτομία στην εκπαίδευση και τους στρατηγικούς της στόχους, ώστε να οικοδομηθεί το μέλλον της εκπαίδευσης.

Το 2013, ο Δρ Στέφανος Γιαλαμάς δημοσίευσε το βιβλίο «Ένα μυαλό μυαλό», το οποίο περιέχει άρθρα και δημοσιεύσεις για την ακαδημαϊκή ηγεσία και τη διεθνή εκπαίδευση

Για την προσφορά του στην παγκόσμια εκπαίδευση και ακαδημαϊκή ηγεσία, είχε διακριθεί από οργανισμούς όπως: το American Association of University Administrators, το International institute for Human Factor Development, Hellenic Council of Education, the University of Wisconsin, Columbia College Chicago, Illinois Institute of Art, DeVry University and Pearson Education.

Η βασική φιλοσοφία και θεώρησή του εστιαζόταν στη δύναμη της εκπαίδευσης και στη μοναδική σχέση που διαμορφώνεται μέσα από τη διαπαιδαγώγηση του μαθητή στο σχολείο. Σ΄ αυτήν έλπιζε για ένα καλύτερο αύριο. Η Καλλιέργεια του ήθους, υποστήριζε ο Στέφανος Γιαλαμάς, αποτελεί τον κύριο πυλώνα στη λειτουργία του εκπαιδευτικού ιδρύματος , δημιουργώντας την συναίσθηση της ευθύνης προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, καθώς οι ενέργειες του ενός έχουν αναπόσπαστο και αυταπόδεικτο αποτέλεσμα στην κοινότητα της τάξης, του σχολείου, της περιοχής και της κοινωνίας γενικότερα. Είχε την άποψη ότι οι μαθητές κοινωνούν στην ιδέα του ήθους από πολύ μικρή ηλικία, όπου μαθαίνουν τις αξίες της αγάπης για τον συνάνθρωπο, για το περιβάλλον και την κοινωνία, ανάλογα με την τάξη τους σε μια αυξανόμενη κλίμακα και εύρος.

Η εκκλησία της Παναγίας Παντοβασίλισσας κατακλύστηκε από πολύ κόσμο συνεργάτες, γονείς αλλά κυρίως από μαθητές του σχολείου του, οι οποίοι αποχαιρέτησαν τον αγαπημένο τους δάσκαλο και εμπνευστή της πρωτοποριακής διδασκαλίας, η οποία εστιάζει στη δημιουργία ανθρώπων με ήθος και αρετή για την πρόοδο της ανθρωπότητας. Αυτήν τη φιλοσοφία και υποδειγματική στάση ζωής του Προέδρου του ACS, δήλωσαν κατηγορηματικά τα στελέχη του Διεθνούς αυτού σχολείου, στους επικήδειους λόγους τους, ότι θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν, αναγνωρίζοντας, τη μεγάλη προσφορά του Προέδρου τους.

Μεγάλη είναι η λύπη μας , απέραντη η θλίψη μας για την ξαφνική απώλεια αυτής της πολύτιμης και εμπνευσμένης προσωπικότητας, αυτού του εξαιρετικού, ευγενικού ανθρώπου που οραματίστηκε και υπηρέτησε την εκπαίδευση με γνώμονα την υπηρεσία της στην ανθρωπότητα. Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία μόλις 64 ετών, έχοντας να προσφέρει ακόμη πολλές υπηρεσίες. Άριστος οικογενειάρχης, ήπιος ως χαρακτήρας, προσηνής και ευγενικός, με ευαισθησίες και σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και με αστείρευτο χαμόγελο που χάριζε σ΄όλον τον κόσμο, χωρίς διακρίσεις και υπεροψία!!! Συνδύαζε άριστα την επιστημονικότητα με τον ανθρωπισμό και την ορθολογική σκέψη με το ήθος και την ευγένεια της ψυχής.

Όλοι οι συγγενείς, θείοι , ξαδέρφια, ανηψιές και ανηψιοί, είμαστε συντετριμμένοι από τον πρόωρο θάνατό του αλλά συνάμα πολύ υπερήφανοι για τον αγαπημένο μας Στέφανο Γιαλαμά, ο οποίος αποτελούσε και θα αποτελεί πρότυπο άριστου χαρακτήρα, άξιου επιστήμονα και μεγάλου οραματιστή.

Το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο!!!

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Αιωνία η μνήμη του!!!

Εκ μέρους της οικογένειας

Η εξαδέρφη του

Χριστίνα Δ. Γκόλνα