- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Διπλή λογοτεχνική διάκριση για τη Λεβαιώτισσα Γιώτα Κοτσαύτη

Νέες λογοτεχνικές διακρίσεις για τη Λεβαιώτισσα συγγραφέα Γιώτα Κοτσαύτη.

Αυτή τη φορά τιμήθηκε με δύο επαίνους από το Πετρίδειο Ίδρυμα Κύπρου.

Στην κατηγορία Παιδική Λογοτεχνία για το παραμύθι «Η Βιολέτα και ο μαγικός καθρέφτης».

«Η Βιολέτα είναι πάντα νευρική και θυμώνει με το παραμικρό. Η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει ως τη μέρα που μπαίνει στη ζωή της ο μαγικός καθρέφτης και την αλλάζει για πάντα!

Μία σύντομη ιστορία, η οποία θα βοηθήσει μικρούς και μεγάλους να καταλάβουν πως ο θυμός μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Συνοδεύεται από άρθρο του ψυχολόγου Σάββα Σαλπιστή και ενδεικτικές δραστηριότητες για την αντιμετώπισή του από τη συγγραφέα.»

Και στην κατηγορία Μυθιστόρημα για το βιβλίο «Κρυμμένο μυστικό-Η αγάπη γκρεμίζει τους τοίχους».

«Ποιος αγόρασε την παλιά μονοκατοικία, που για χρόνια ήταν παρατημένη σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Ησυχούπολης και γιατί κρατά κρυφή την ταυτότητά του;

Τι ρόλο παίζει το ζευγάρι που την επισκέπτεται κάθε μέρα την ίδια ώρα -αποφεύγοντας κάθε επαφή με τους κατοίκους- και, ξαφνικά, εξαφανίζεται;

Ποιο μυστικό κρύβουν οι νέοι ιδιοκτήτες του σπιτιού και γιατί χτίζουν έναν πανύψηλο τοίχο που δεν επιτρέπει σε κανέναν να δει στο εσωτερικό του οικοπέδου τους;

Γιατί ένας μυστηριώδης νεαρός παρακολουθεί τις κινήσεις τους με κάθε λεπτομέρεια;

Μια παλιά μονοκατοικία θα γίνει αφορμή για μία επεισοδιακή περιπέτεια.

Θα καταφέρουν άραγε οι μαθητές του Δ1 να ξεπεράσουν τις διαφορές και τις διαφωνίες τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ανακαλύψουν το κρυμμένο μυστικό;»

Θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα, που, μέχρι στιγμής, έχει αξιολογηθεί και διακριθεί σε πολλά είδη λόγου (ποίηση, διήγημα ενηλίκων, διήγημα για παιδιά, μυθιστόρημα, παραμύθι κ.ά.)! Το μέλλον της διαγράφεται λαμπρό!

Η Γιώτα Κοτσαύτη γεννήθηκε το 1981 και μεγάλωσε στη Λεβαία Φλώρινας.

Είναι συγγραφέας, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος «Δημιουργικής Γραφής» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Κείμενά της έχουν βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, από τις εκδόσεις Εντύποις και από την ΕΠΟΚ (Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων).

Η αγάπη της για την παιδική, εφηβική, νεανική λογοτεχνία την οδήγησε στη δημιουργία του δημοφιλούς ιστολογίου «Ένα κείμενο, μία εικόνα».

Τον Ιούλιο του 2018 ανέλαβε εθελοντικά τη δημιουργία βιβλιοθήκης-χώρου δημιουργικής απασχόλησης στην περιοχή της, εγχείρημα που αγκαλιάστηκε με θέρμη από πολλούς ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το φθινόπωρο του 2019 είναι υπεύθυνη για το εργαστήριο συγγραφής και τις εκδόσεις Αλάτι.

Είναι παντρεμένη με τον συγγραφέα Θεοφάνη Θεοφάνους, έχουν δύο κόρες και τα τελευταία χρόνια κατοικούν μόνιμα στη Λεβαία.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

-Ένα λιοντάρι με πυρετό μαθαίνει να μην είναι κακό, εκδόσεις Σαΐτα (2013)

-Γραννέτα, η πρωταγωνίστρια μαριονέτα, εκδόσεις το βιβλίο (2014)

-Ιστορίες κάτω από το γκι (συλλογικό), εκδόσεις Πολύτροπον (2014)

-Το μαγικό βοτάνι, εκδόσεις Σαΐτα (2016)

-Μπουκέτα Ανθισμένα (συλλογή χαϊκού για παιδιά-έπαινος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά), εκδόσεις Βεργίνα (2019)

-Κι αν τα κτίρια μιλούσαν… (συντονισμό-γενική επιμέλεια-εισαγωγή σε συλλογικό βιβλίο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος δημιουργικής γραφής του ΕΑΠ), εκδόσεις Κέδρος (2019)

-Αυτή είναι η δική μου ιστορία, 26 ιστορίες ζωοφιλικού περιεχομένου (συλλογικό), ιδιωτική έκδοση (2019)

-Μενέλαος Λουντέμης: ο συγγραφέας που μετρούσε τ’ άστρα, εκδόσεις Εντύποις (υπό έκδοση, α’ βραβείο παιδικής λογοτεχνίας)