- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Εκκλησιολογικός όρος των διαλλαγών προς ενότητα (κεφάλαιο ΙΒ’)

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ

ΑΡΧΙΜ. ΠΑΪΣΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΦΙΛΩΤΑ

 

V. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΣΜΩΝ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΑΡΙΝ

Στον αγώνα αυτό για να αντιμετωπίσουμε τον Οικουμενισμό όσοι προερχόμαστε από το νέο ημερολόγιο συλλογιζόμαστε και συζητούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει μια Πανορθόδοξη Σύνοδος που θα καταδικάσει την Παναίρεση. Και επειδή ζητούμε τις εφικτές λύσεις διερευνούμε κάθε εκδοχή και κάθε «σενάριο», όχι για να γίνουμε επίσκοποι αλλά για να βρούμε τα σημεία της συνάφειας εκείνης με τους Ιεράρχες του Πατρίου που όντως δεν θα τους θέσουν σε κρίση συνειδήσεως αλλά θα τους αναπαύσουν για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα που και οι ίδιοι στην πραγματικότητα αναζητούν. Οι ίδιοι οπωσδήποτε, σκέπτονται πόσο ριψοκίνδυνες είναι τέτοιες προτάσεις αναλογιζόμενοι τις περιπέτειες που είχε ο χώρος τους με όλες τις διώξεις που υπέστησαν εκ του νέου ημερολογίου. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν μας συγκαταλέγουν μεταξύ των διωκτών τους. Έχουν δίκαιο να είναι επιφυλακτικοί και να προσέχουν πάρα πολύ διότι η νοοτροπία ορισμένων νεοημερολογιτών ακόμη και της αποτείχισης είναι αρνητική απέναντι στο Πάτριο και διακατέχεται από μια ρητορική επιθετική. Αυτό όμως ισχύει αμοιβαία. Και βέβαια εννοώ ότι πολλοί εκ των εμπλεκομένων στην σχετική συζήτηση εκ των παλαιοημερολογιτών, όχι μόνο είναι αρνητικοί αλλά και τους διακρίνει λεπτή ειρωνεία, σαρκασμός και αφήνουν σκωπτικά υπονοούμενα και δεν είναι καθόλου δύσκολο να χαλάσει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τις όποιες συνέπειες και για τις δύο πλευρές. Θέλουμε να είμαστε θετικοί χρειάζεται όμως να παρακολουθείτε τις προτάσεις και να τις εξετάζετε με καλή πρόθεση και αγαθότητα. Αφού λοιπόν ζητήσω την εύνοιά σας χωρίς να καταργώ την ελευθερία της βούλησή σας έρχομαι σε αυτήν την ενότητα να καταθέσω στο τραπέζι του διαδικτυακού διαλόγου μία πρόταση η οποία μας βγάζει από τα αδιέξοδα.

Η πρόταση είναι θετική για το Πάτριο, ενώ για την δική μας πλευρά που προερχόμαστε από τον εκκλησιαστικό χώρο του νέου αποδεικνύει ότι όσα προτείνουμε δεν αποσκοπούν να γίνουμε επίσκοποι αλλά απαιτούνται οι χειροτονίες για να συγκροτηθεί η Πανορθόδοξη Σύνοδος. Όλοι γνωρίζουμε την θεολογική προσφορά, κατ’ εξοχήν στην αντιμετώπιση του Οικουμενισμού, του καθηγητού και πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Ζήση, καθώς, και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στις εργασίες μιας τέτοιας Πανορθόδοξης Συνόδου, η οποία για να προχωρήσει χρειάζεται ένα δίκτυο-πλαίσιο επικοινωνίας και μία συντονιστική ομάδα με κεφαλή συγκρότησης που θα κατανείμει τους ρόλους, τις αρμοδιότητες για τις προκαταρκτικές εργασίες και θα ορίσει μαζί με τους Γ.Ο.Χ., που ήδη συνέστησαν επιτροπή Αρχιερέων για την προετοιμασία συγκρότησης Πανορθοδόξου Συνόδου των αληθινά Ορθοδόξων, την πορεία και την ακριβή θεματολογία των εργασιών και τον τρόπο λειτουργίας την με συγκεκριμένο κανονισμό. Οπωσδήποτε, για να υπάρξει ένας διορθόδοξος αντι-οικουμενιστικός συντονισμός, ο οποίος θα συμπεριλάβει και δεν θα ξεχωρίσει τις αντι-οικουμενιστικές δυνάμεις χρειάζεται ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής από όλες τις ομάδες και όχι μόνο τις παρατάξεις των Γ.Ο.Χ., και επιτρέψτε μου την άποψη ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλος εκκλησιαστικός άνδρας που να μπορέσει να σταθεί ανάμεσα στον Σέρβο αποτειχισμένο Μητροπολίτη Αρτέμιο και σε εσάς σε αυτή την φάση της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας με την κρισιμότητα των περιστάσεων ως ένας πρεσβύτερος αλλά χρειάζεται να λάβει την θέση ως επίσκοπος σε ένα τέτοιο βήμα. Και επειδή, όπως ήδη επισήμανα σε προηγούμενη ενότητα, θα πρέπει να υπάρξει μια σεβαστή εκπροσώπιση και στον αριθμό των αντι-οικουμενιστών που προέρχονται εκ του νέου ημερολογίου, τουλάχιστον οκτώ επισκόπων, στα πλαίσια αυτής της προοπτικής χρειάζεται να γίνουν ορισμένες επιπλέον χειροτονίες.

Αυτό το σημείο θεωρώ, ότι είναι το ζήτημα, στο οποίο δυσανασχετούν οι επίσκοποι του Πατρίου, όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά διότι δεν γνωρίζουν τί προεκτάσεις μπορεί να λάβει και πως ενδέχεται όχι μόνο να τους αναστατώσει αλλά να δημιουργήσει στους Γ.Ο.Χ. ξανά προβλήματα. Και γι’ αυτό λειτουργούν επιφυλακτικά και λογικό είναι και πολύ σωστά έχουν ενδοιασμούς. Επειδή όμως δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων λύσεων αλλά στην Πανορθόδοξη θα πρέπει να συμμετέχουν μαζί με τους Γ.Ο.Χ και οι άλλες Αντι-οικουμενιστικές ομάδες θα προτείνουμε μία λύση, η οποία θεωρούμε ότι τους διασφαλίζει από άσχημες εξελίξεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εις βάρος του Πατρίου. Ποια είναι αυτή; Προκύπτει από την επιφύλαξη στο τί μπορεί να συμβεί, αν μεν γίνουν χειροτονίες από Αρχιερείς των Γ.Ο.Χ. και στην συνέχεια επίσκοποι αυτοί εκ των νεοημερολογιτών κινηθούν ανεξάρτητα απ’ αυτούς, χωρίς να τους υπολογίζουν κάνοντας δική τους Ιεραρχία, και διαμορφώσουν αυτοβούλως άλλες καταστάσεις, οι οποίες να αποδυναμώσουν το Πάτριο έως ακόμη και να το διαλύσουν. Επειδή, λοιπόν όντως υπάρχει ο κίνδυνος αυτός και εμείς όχι μόνο δεν έχουμε αυτή την πρόθεση αλλά και θέλουμε να αναπαύσουμε τους αδελφούς Ιεράρχες του Πατρίου:

Προτείνουμε να πρωταθούν αρχικά οι υποψήφιοι

από τις ομάδες των αποτειχισμένων ενδογενώς έχοντας την καλή μαρτυρία της εκκλησιαστικής κοινότητας στην οποία εργάζονται στα πλαίσια του αντι-οικουμενιστικού αγώνα

από τις άλλες διαφορετικές ομάδες των αποτειχισμένων του νέου ημερολογίου ως εξωγενούς μαρτυρίας ότι είναι κατάλληλοι για μια τέτοια συνεργασία στο αγώνα κατά του οικουμενισμού πέρα από την συμμαρτυρία και του πνευματικού ότι δεν έχουν κωλύματα για την εις επίσκοπο χειροτονία τους.

2. Να γίνουν αποδεκτοί με ψηφοφορία από την πλειοψηφία των αρχιερέων όλου του Πατρίου.

Να μην χειροτονηθούν πριν ξεκινήσουν οι επίσημες συνοδικές εργασίες στις οποίες θα συμμετέχουν σε πρώτη φάση ως ήδη εκλεγέντες αλλά, αφού θα υπάρξει συναίνεση πρώτα για τα ζητήματα:

Ορθοδοξίας

Παλαιοημερολογιτικό σχίσμα

Ουκρανικό σχίσμα,

τα οποία θα διευθετηθούν κανονικώς προς συμφέρον της Ορθοδοξίας στην συνέχεια για να συμμετέχουν ως επίσκοποι πλέον στις επίσημες αποφάσεις της πανορθόδοξης Συνόδου προς κύρωσή τους θα ακολουθήσει μόνο η χειροτονία τους εν μέσω του διαστήματος των ημερών που θα συνεδριάζουν. Έτσι, αν συμβεί να μην καταλήξουν κάπου που όλοι να μείνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα που θα προκύψει προς δόξα της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας δεν θα γίνουν και οι χειροτονίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν στο Πάτριο προβλήματα.

Θεωρώ αδερφοί μου, ότι αυτή η πρόταση θα σας αναπαύσει όλους και δεν θα έχετε στο εξής ενδοιασμούς για προκαταρκτικές εργασίες πλέον από κοινού μαζί μας. Σας παρακαλώ τοποθετηθείτε επ’ αυτού για να γνωρίζουν όλοι στο αντι-οικουμενιστικό μέτωπο δημόσια, αν συναινείτε σε τούτη την λύση που ίσως μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα!